Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
Η απόφαση ελήφθη μετά τα όσα έγιναν γνωστά στην υπόθεση εμπορίας βρεφών στα Χανιά, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Σημειώνεται, ότι η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.
Βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες του κυκλώματος
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, αγορά και πώληση γενετικού υλικού ή γονιμοποιημένων ωαρίων, μεσολάβηση στις πράξεις αυτές και παραποίηση στοιχείων ιατρικού φακέλου με σκοπό την πώληση γενετικού υλικού κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ), ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που προορίζονται για δικαστική χρήση, διατάραξη οικογενειακής τάξης (περιπτώσεις εικονικών γάμων) και απάτη σε συνδυασμό με απλή σωματική βλάβη.
Πώς δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες υιοθεσίες
Πληροφορίες αναφέρουν πως το κύκλωμα φέρεται να είχε ως έδρα στα Χανιά, όμως η δράση του εξαπλωνόταν σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.
«Εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να ήταν ένας γιατρός ο οποίος είχε ασχοληθεί με υποβοηθούμενες αναπαραγωγές στα Χανιά. Το κύκλωμα διατηρούσε τρία «μεσιτικά» γραφεία σε όλη την Ελλάδα, ένα που αποτελούσε και την βάση του κυκλώματος, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Ρουμανία.
Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται να έβρισκαν γυναίκες από χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Ρουμανία, την Αλβανία, την Γεωργία και την Μολδαβία καθώς και Ρομά που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στην συνέχεια τις μετέφερε στην Ελλάδα με προορισμό τα Χανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης τους παρέμεναν στα Χανιά και η σπείρα φέρεται να τους εξασφάλιζε τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ παράλληλα τους πρόσφεραν και ένα μικρό χρηματικό ποσό κάθε μήνα μέχρι τη γέννα.
Μόλις τα μωρά γεννιούντουσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μητέρες μαζί με τη μεσίτρια έδιναν τα μωρά στις οικογένειες που θα τα υιοθετούσαν. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως άτεκνες οικογένειες, ζευγάρια ομοφυλόφιλων καθώς και άτομα τα οποία ήταν μόνα και δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ποσά που κυμαίνονταν από 70.000 ευρώ και μπορεί να έφταναν έως και τις 120.000 ευρώ.
Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών
Εν τω μεταξύ, στο φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες από το σπίτι στο οποίο ζούσαν οι παρένθετες μητέρες του κυκλώματος εμπορίας βρεφών στα Χανιά.
Το cretapost.gr, αποκαλύπτει το παλιό αρχοντικό, που βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων, που ζούσαν οι γυναίκες από Βουλγαρία και Γεωργία, που έφερνε το κύκλωμα εμπορίας βρεφών προκειμένου να γίνουν παρένθετες μητέρες έναντι αμοιβής.
Το εν λόγω σπίτι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κύκλωμα έχει εξαπατήσει ίσως και πάνω από 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί. Οι παρένθετες μητέρες – δότριες ωαρίων τις οποίες εκμεταλλεύονταν οι δράστες υπολογίζονται στις 200.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία ο γιατρός έφερνε τις γυναίκες στα Χανιά και τις φιλοξενούσε σε διάφορα σπίτια, όπως αυτό το παλιό αρχοντικό που βλέπετε στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το cretapost, προκειμένου το περιβάλλον να είναι ελεγχόμενο και να μη γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος.