Η ελληνική αστυνομία έβαλε λουκέτο σε κλινική στην Κρήτη, συλλαμβάνοντας οκτώ εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και δύο επικεφαλής γιατρούς. Πρόκειται για μια «εγκληματική οργάνωση», τα μέλη της οποίας φέρονται ένοχα «για εμπορία ανθρώπων και παράνομες υιοθεσίες παιδιών», όπως δήλωσε η αστυνομία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.
Από τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.
Το δε όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης χθες, Τρίτη, συνελήφθησαν οχτώ μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά, καθώς και ένα άτομο, μη μέλος, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Τα μέλη του κυκλώματος
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν οργανωθεί έχοντας διακριτούς ρόλους, ως ακολούθως:
- αρχηγός και συντονιστής της ομάδας ήταν 73χρονος ημεδαπός ιατρός, ιδρυτής και διαχειριστής της κλινικής. Κατεύθυνε τις «μεσίτριες» και επόπτευε την νομική διεκπεραίωση των προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας ενώ καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να εναρμονίσουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονταν στην εκάστοτε απόφαση με την ακολουθούμενη από αυτούς έκνομη διαδικασία. Επίσης, με χρήματα της οργάνωσης χρηματοδοτούσε τη μίσθωση οικιών σε περιοχή της Κρήτης για προσωρινή στέγαση των κυοφόρων.
- 44χρονος ημεδαπός, δεύτερος στην ιεραρχία, ο οποίος λάμβανε οδηγίες μόνο από τον αρχηγό. Ο ρόλος του ήταν να εποπτεύει, να κατευθύνει και να συντονίζει τα καθήκοντα και τις δράσεις των άλλων μελών. Επίσης, ενεργούσε ιατρικές πράξεις στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και προέβαινε σε παραποιημένες καταχωρήσεις των ωοληψιών στο Μητρώο Δοτριών.
- 44χρονη και 37χρονη είχαν ως βασική αρμοδιότητα να επιβλέπουν, να μεταφέρουν, να φροντίζουν για την διαμονή και την καταβολή των νομιμοφανών αμοιβών καθώς και να χορηγούν τα φάρμακα στις παρένθετες μητέρες. Η 37χρονη λειτουργούσε επίσης ως μεσίτρια ενώ η 44χρονη διεκπεραίωνε τη σύναψη εικονικών μισθωτηρίων, την πλαστογράφηση δικαστικών υποθέσεων κ.λπ.. Η αμοιβή τους για κάθε παρένθετη μητέρα που εισήγαγαν στη διαδικασία ξεκινούσε από 5.000 ευρώ και η μηνιαία αμοιβή για την εποπτεία τους από το δικαστήριο έως και τον τοκετό από 300-600 ευρώ.
- 41χρονη ημεδαπή ως βοηθός εμβρυολόγου συμμετείχε από κοινού με τον 44χρονο υπαρχηγό σε ωοληψίες γενετικού υλικού καθώς και σε εμβρυομεταφορές στα σώματα γυναικών. Επιπλέον, ασχολούνταν με την εξεύρεση ενδιαφερόμενων άτεκνων και ομόφυλων ζευγαριών από την Ιταλία, με την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και με τη παροχή της πατρικής της οικίας για διαμονή των παρένθετων μητέρων και δοτριών.
- 28χρονη ημεδαπή ως μαία προέβαινε σε ιατρικές πράξεις κατά τη διαδικασία φαρμακευτικής προετοιμασίας της δότριας γενετικού υλικού, ενώ διαχειρίζονταν τις αλλοδαπές παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων,
- 41χρονη ημεδαπή, ως υπάλληλος γραφείου έτερης κλινικής προέβαινε σε πλαστογραφήσεις στα αρχεία της εν λόγω κλινικής με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη δράση της οργάνωσης και μεριμνούσε για την εξεύρεση εικονικών συζύγων επί πληρωμή και
- 38χρονη ημεδαπή εντόπιζε ευάλωτες αλλοδαπές και ημεδαπές γυναίκες στη Βόρεια Ελλάδα και οργάνωνε τη μεταφορά τους στην Κρήτη ενώ παράλληλα συγκέντρωνε δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, λαμβάνοντας αμοιβή 3.000-4.000 ευρώ για κάθε παρένθετη μητέρα που εισήγαγε στη διαδικασία.
Από την έως τώρα έρευνα και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο 2022 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον:
- 71 γυναίκες – δότριες ωαρίων, με ορισμένες εξ αυτών να εκμεταλλεύονται κατ’ επανάληψη από τα μέλη της οργάνωσης,
- 98 γυναίκες – θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες,
- 13 περιπτώσεις μη σύννομων περιστατικών για διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω προγράμματος παρένθετης μητρότητας,
- 4 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών τετελεσμένων ή σε απόπειρα και
- 400 περιπτώσεις εξαπάτησης / πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι για τη διαμονή των παρένθετων μητέρων χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον 14 σπίτια.
Πολύμηνη αστυνομική έρευνα
Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε το πρωί της περασμένης Δευτέρας στα Χανιά, όπου μετά από μια καλά συντονισμένη, κοινή επιχείρηση μικτών κλιμακίων του Οργανωμένου Εγκλήματος, του ΣΔΟΕ Αττικής, του Τμήματος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τη συνδρομή του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων και την επιχειρησιακή συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, συνελήφθησαν έξι φερόμενα μέλη της οργάνωσης. Λίγες ώρες μετά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας συνελήφθησαν δύο Ρουμάνες την ώρα της παράδοσης βρέφους, ενώ το ίδιο βράδυ στη Θεσσαλονίκη πιάστηκε Γεωργιανή που είχε ρόλο εντοπισμού και μεταφοράς στα Χανιά υποψήφιων θυμάτων. Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, παρένθετες μητέρες και δότριες, εξετάστηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων παρουσία ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ενημερώθηκε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός Α21, αρμόδιος φορέας για τη φροντίδα και ενίσχυση των θυμάτων εμπορίας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες είναι, μεταξύ άλλων, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία ανηλίκου και κατ’ επάγγελμα μεσολάβηση σε υιοθεσίες, εξαπάτηση γυναικών ασθενών και σωματική βλάβη αυτών μέσω εικονικών ιατρικών πράξεων, παράνομη διαδικασία απόκτησης τέκνου με το προκάλυμμα της παρένθετης μητρότητας, κ.ά.
Το θέμα απασχολεί και τα γερμανικά ΜΜΕ. Η ZEIT ONLINE αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της πως «σε έρευνα στην πόλη των Χανίων το 2019, η ZEIT είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη κλινική, προβαίνοντας σε μία σειρά σχετικών αποκαλύψεων ήδη τότε […] αποδεικνύοντας πως οι αυστηρές νομικές προϋποθέσεις για την παρένθετη μητρότητα δεν τηρούνταν στην κλινική […] Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 73χρονος διευθυντής και ιδρυτής της κλινικής, με τον οποίο οι δημοσιογράφοι της ZEIT είχαν μιλήσει κατά τη διάρκεια της μυστικής έρευνας, είχε δημιουργήσει μαζί με άλλους υπαλλήλους ένα διεθνές δίκτυο “μεσιτών” προκειμένου να φέρνουν στην Ελλάδα “αλλοδαπές γυναίκες που χρήζουν προστασίας” και να τις “εκμεταλλεύονται εκεί ως δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες”, με σκοπό την ικανοποίηση των πελατών της οργάνωσης παγκοσμίως.
Οι πελάτες είναι άτεκνα ζευγάρια, καθώς και ανύπαντροι ή ομοφυλόφιλοι άνδρες που ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά. Το 2019 δύο δημοσιογράφοι της ZEIT είχαν παρουσιαστεί στην κλινική με ψεύτικες ταυτότητες ως άτεκνο ζευγάρι από τη Γερμανία και συναντήθηκαν με μία από τις παρένθετες μητέρες, […] η οποία είχε πει στους δημοσιογράφους της ZEIT ότι ήταν από τη Βουλγαρία και κυοφορούσε ένα μωρό για ένα ζευγάρι Γερμανών εκείνη την εποχή.
Ο επικεφαλής της κλινικής είχε επιβεβαιώσει τότε ότι είχε ήδη συνεργαστεί “με πολλά ζευγάρια από τη Γερμανία”. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνδέεται με εμπορικούς σκοπούς. Έτσι, για παράδειγμα, μια φίλη ή συγγενής μπορεί να κυοφορήσει ένα μωρό για ένα άτεκνο ζευγάρι, εφ’ όσον έχει δοθεί και σχετική δικαστική άδεια. Η κλινική συχνά παραποιούσε τέτοια στοιχεία».
Το γερμανικό μέσο επισημαίνει τέλος πως «σύμφωνα με την αστυνομία οι παρένθετες μητέρες ήταν κυρίως γυναίκες Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με πολύ δύσκολο οικονομικό υπόβαθρο. Για κάθε παρένθετη μητρότητα η κλινική εισέπραττε συνήθως μεταξύ 70.000 και 100.000 ευρώ, εκ των οποίων “το 70% ήταν καθαρό κέρδος”, όπως δήλωσαν οι ερευνητές».