Ευρεία σύσκεψη υπό τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, και παρουσία του γγ Δημόσιας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα τις προτάσεις της ΕΛΑΣ για τον νέο αθλητικό νόμο που δρομολογείται, βάσει των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μέτρα αντιμετώπισης της αθλητικής-οπαδικής βίας.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετέχουν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους, οι γενικοί διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα, και άλλοι παράγοντες.
Σκοπός της σύσκεψης είναι να υποβάλουν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί προτάσεις που θα πρέπει να περιέχει ο νέος αθλητικός νόμος, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της αστυνομίας, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της, καθώς και τα μέσα που πρέπει να της διατεθούν για την εφαρμογή των μέτρων που θα καθοριστούν με τον νέο νόμο.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας της ΕΛΑΣ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για το ίδιο θέμα.
Μετά τα νέα μέτρα, εντούτοις, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στη σκιά της φονικής επιδρομής στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Αστυνομία «γυρίζει πίσω» και αναλαμβάνει ξανά το ρόλο του σεκιούριτι. Όπως λένε συνδικαλιστές, παρότι η Αστυνομία είναι ούτως ή άλλως επιφορτισμένη με πάρα πολλές υπηρεσίες που αφορούν στους αγώνες (όπως για παράδειγμα οι συνοδείες των ομάδων, η φύλαξη του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου, ακόμα και η επέμβαση εντός γηπέδου όταν ξεσπάσουν επεισόδια κλπ), πλέον τις ανατίθεται ακόμα μία αρμοδιότητα.
«Από εκεί που ζητούσαμε ακόμα μεγαλύτερη αποδέσμευση της Αστυνομίας από τα γήπεδα, προκειμένου να ενισχυθούν οι μάχιμες υπηρεσίες, τώρα βλέπουμε την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του Σώματος στα γήπεδα. Ο κόσμος πληρώνει την Αστυνομία για την ασφάλειά του, όχι για να κάνει τη δουλειά που θα μπορούσαν να κάνουν ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι», λένε συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ, που θα εκδώσουν σκληρή ανακοίνωση εντός 24ωρου. Η ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου ήταν ένας αιφνιδιασμός στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. τόσο για τους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και για τους συνδικαλιστές.
Γερακαράκος: «Να πάρει πίσω το μέτρο»
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Γρηγόρης Γερακαράκος, δηλώνει στο iEidiseis:
«Μετά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στους κόλπους της Αστυνομίας. Μέχρι το 2019 το μέτρο των ελέγχων στους οργανωμένους από την Αστυνομία ήταν σε ισχύ με απογοητευτικά αποτελέσματα. Από το 2019 και μετά καταργήθηκε και ορθώς καταργήθηκε.
Και τώρα βλέπουμε να επανέρχεται. Το αποτέλεσμα είναι να γυρίζουμε πίσω, να εγκυμονούν κίνδυνοι για τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς. Το συγκεκριμένο μέτρο υποβαθμίζει την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Φοβάμαι ότι θα δούμε πάλι τραυματίες πολίτες και αστυνομικούς στα νοσοκομεία. Ένα παράδειγμα θα σας φέρω.
Πώς θα πάνε οι αστυνομικοί να ελέγξουν σε έναν μεγάλο αγώνα τους οργανωμένους οπαδούς χωρίς την υποστήριξη από διμοιρίες των ΜΑΤ; Άρα θα δαπανάται τεράστιος αριθμός αστυνομικών και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος για επεισόδια. Είναι μία απόφαση που ελήφθη πρόχειρα και καλούμε ως ΠΟΑΣΥ τον πρωθυπουργό να την ανακαλέσει πριν να είναι αργά. Ο χουλιγκανισμός δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους μέτρα».
Καλλιακμάνης: «Είναι πισωγύρισμα»
Για πισωγύρισμα κάνει λόγο μιλώντας στο iEidiseis ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής:
«Όλα τα περιστατικά οπαδικής βίας που είχαν μοιραία κατάληξη έλαβαν χώρα εκτός γηπέδων. Αν θωρακίσει τα γήπεδα με αστυνομικούς που θα ελέγχουν τους οργανωμένους οπαδούς θα αλλάξει κάτι; Ο Ορφανός ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχε αποφασίσει να κάνει ιδιώνυμο το αδίκημα περί οπαδικής βίας. Ωστόσο, στη συνέχεια ο νόμος καταργήθηκε και αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει.
Το ιδιώνυμο ήταν πράγματι ένα μέτρο κατά του χουλιγκανισμού. Το μέτρο που εξαγγέλθηκε για έλεγχο των οργανωμένων οπαδών από την ΕΛ.ΑΣ. είναι πισωγύρισμα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέτρα που εξαγγέλθηκαν που κατά τη γνώμη μου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είχαμε πει και εμείς ότι η Αστυνομία πρέπει να απεμπλακεί από τα γήπεδα. Η φύλαξη θα πρέπει να αναληφθεί ως καθήκον από τις ομάδες, οι οποίες μάλιστα δεν αντέδρασαν σε αυτό. Γι’ αυτό θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το ξανασκεφτεί».
Μας κοροϊδεύει κατάμουτρα η κυβέρνηση είπε στο Κόκκινο ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού Τζούλιο Συναδινός σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της ΟΥΕΦΑ και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ.
Ο κ. Συναδινός τόνισε ότι σήμερα δεν ανακοινώθηκε τίποτα καινούργιο υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει νόμος που όμως δεν εφαρμόζεται σχετικά με τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η σύμβαση του Σεν Ντενί του 2016 που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προβλέπει τη διεθνή συνεργασία και ο οποίος άργησε να τεθεί σε εφαρμογή καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επικύρωσε μόλις το 2023.
Σχετικά δε με την ανεξέλεγκτη δράση των Κροατών νεοναζί υπ[ενθύμισε ότι είχαν ληφθεί εναντίον του προληπτικά μέτρα και το 2015 σε ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακού – Δυναμό Ζάγκρεμπ.
Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για το πρωτοφανές κυβερνητικό φιάσκο, που οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας με τους ακροδεξιούς Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη δεν υπήρξε από τον άμεσα αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, στην πρώτη του συνέντευξη στην ΕΡΤ δέκα ολόκληρες ημέρες μετά τα γεγονότα. Προκλητικός, ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτηκε στιγμή να παραιτηθεί, επαναλαμβάνοντας τη δικαιολογία ότι δεν είχε πληροφόρηση για την έλευση των Κροατών.
«Όχι» ήταν η κάθετη απάντηση που έδωσε, ερωτηθείς αν σκέφτηκε να παραιτηθεί. «Δέκα ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια αλληλουχία επιχειρησιακών λαθών και αστοχιών» δικαιολογήθηκε. Έδειξε μάλιστα να μην αντιλαμβάνεται καν τις δικές του ευθύνες, υποστηρίζοντας γενικόλογα: «Δική μου ευθύνη όπως την αντιλαμβάνονται είναι να δουλέψουμε ώστε να αναδείξουμε τι έγινε και να κάνουμε παρεμβάσεις, τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις ενίσχυσης δομών, αναδιοργάνωσης δομών, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας».
Αμήχανος ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε σαν να μην ήταν η ΝΔ αυτή που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, γενικεύοντας και μιλώντας για «ανάγκη αντιμετώπισης βίαιων συμπεριφορών», για «βία που δεν συνδέεται μόνο με τα αθλητικά γεγονότα» και υποστηρίζοντας πως απαιτείται «ολιστική αντιμετώπιση».
Δεν είχε όμως τίποτα να πει για το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν ήδη νομοθετηθεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, χωρίς ποτέ να εφαρμοστούν. «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε πριν από 1,5 χρόνο είχαν θετικό αντίκτυπο» ισχυρίστηκε χωρίς όμως να μπορεί να το στηρίξει. «Από μόνη της η αυστηρή ποινή δεν αρκεί» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέμεινε στα περί «αλληλουχίας λαθών» και «υπηρεσιακών αστοχιών», αν και επιχείρησε να υπερασπιστεί το έργο της ΕΛΑΣ. «Ήταν μια αποτυχία που δεν μας έχει συνηθίσει η ΕΛΑΣ. Ήδη έχουμε αποδώσει ευθύνες. Θα αποδώσουμε κι άλλες μετά την έρευνα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή» υποστήριξε, υποσχόμενος σύντομα αποτελέσματα στην ΕΔΕ.
Τέλος, ύστερα από τον θόρυβο για την παρέμβασή του για το θέμα της διαιτησίας στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ, ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση αλλά εξέφρασε τη δική του άποψη ύστερα από τη σύντομη εμπειρία του ως υφυπουργός Αθλητισμού.