Η 8 Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού.
Το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου* θεωρεί ότι πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές Διεθνείς Ημέρες για όλο τον κόσμο αλλά και για την Ελλάδα παρά την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την ίδρυση δημόσιων σχολείων και την συλλογική επένδυση του ελληνικού λαού στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων.
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού παραμένει κατά τη γνώμη μας άξια αναφοράς στις ημέρες καθώς παρά την σαφή αύξηση του πληθυσμού που ολοκληρώνει και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλη μαθητική διαρροή ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που άμεσα ή έμμεσα παραμένουν αποκλεισμένοι από την εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.
Η «υποχρεωτική ολοκλήρωση» συγκεκριμένων ετών εκπαίδευσης, είναι κενή περιεχομένου όταν τελικά διαπιστώνεται ότι η ολοκλήρωση της τυπικής εκπαίδευσης συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος για τις οικογένειες ιδίως τις ασθενέστερες οικονομικά, προκειμένου να δημιουργήσει τελικά ευκαιρίες. Ο κατ’ έτος πολλαπλασιασμός των παιδιών που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας στερούμενα ακόμα και αναγκαία είδη διατροφής, καταδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα παιδιά που αν και είναι εγγεγραμμένα σε κάποιο σχολείο στερούνται στην πραγματικότητα τα αναγκαία μέσα για να μετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η γεωμετρική επίσης αύξηση του ανορθολογισμού στη σύγχρονη κοινωνία, που φτάνει μέχρι και στην αποδοχή της θεωρίας της «επίπεδης γης», αποτελεί απόδειξη των ελλειμμάτων τόσο στην εκπαίδευση όσο και κυρίως στην καλλιέργεια της παιδείας.
Ένα κράτος όμως και μια κοινωνία που προσεγγίζει τα ζητήματα της δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης με όρους πρωτίστως οικονομικής λειτουργίας, με προγράμματα σπουδών άλλων εποχών, με επιπόλαια και επιφανειακή εισαγωγή στον ψηφιακό κόσμο ως μια πτυχή της σύγχρονης γρήγορης κατανάλωσης, δεν μπορεί παρά να οδηγείται στην οπισθοδρόμηση, την πνευματική αρχικά και εν συνεχεία την κοινωνική φτώχεια, με αναπόφευκτη τελικά και την οικονομική φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.
Σε μια εποχή «fast food» εκπαίδευσης οφείλουμε συλλογικά να «ρίξουμε» την ταχύτητα μετάδοσης και να επαναπροσδιορίσουμε την πρόσβαση σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ποιότητας ικανό να καταστήσει τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού, ασήμαντη για τη χώρα μας αρχικά.
Οφείλουμε ως κοινωνία να επενδύσουμε στην παιδεία, στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση, όχι με όρους γρήγορης εξοικείωσης για τις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας, αλλά με όρους ουσιαστικής γνώσης που θα επιτρέπει σε κάθε εγγράμματο άνθρωπο να κατανοεί και να μπορεί να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής και εργασίας, τεχνολογίας και οικονομικής λειτουργίας.
Μια κοινωνία πεπαιδευμένη δεν έχει τίποτα να φοβάται από την εξέλιξη και την πρόοδο, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες προκλήσεις για τον άνθρωπο διότι με την παιδεία επιτυγχάνεται εν τέλει η πραγματική ελευθερία.
Αντίθετα, μια κοινωνία απαίδευτη, με δεξιότητες που ξεπερνιούνται ταχύτερα από ότι αποκτούνται, ημιμαθής και αδαής είναι καταδικασμένη στη φτώχεια και το φόβο, επιρρεπής σε δόγματα και θεωρίες συνομωσίας, υποταγμένη σε κατασκευασμένες αυθεντίες και ανίκανη να διατηρήσει τον έλεγχο της ζωής.
Το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου είναι στρατευμένο στην καλλιέργεια της παιδείας, της έρευνας και της συνεργασίας στην ελληνική κοινωνία και ως εκ τούτου θεωρεί πολύ σημαντική της σημερινή ημέρα, εύχεται όμως τα επόμενα χρόνια να εκλείψουν οι λόγοι να δίνουμε σημασία στην 8η Σεπτέμβρη.
Με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και τους λειτουργούς της εκπαίδευσης μιας καλή και κυρίως παιδευτική σχολική χρονιά για όλους, διδάσκοντες – διδασκόμενους και κηδεμόνες.
*Το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου ιδρύθηκε το 2021 στην μνήμη του ομώνυμου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πρωτοπόρου του συνεταιριστικού κινήματος καθώς και, στο πρόσωπό του να αναγνωρίσει και να τιμήσει τους χιλιάδες ανώνυμους λαϊκούς αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσουμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.
Ιδρυτικός σκοπός και αποστολή του Ιδρύματος είναι να υλοποιήσει και να ενισχύσει δράσεις στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας και του Συνεργατισμού προς όφελος όλου του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των νέων και των μη προνομιούχων.