«Κλείδωσε» για τις 20 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενώ θα έχει επαφές με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Τις κατευθύνσεις του πολιτικού διαλόγου, στο πλαίσιο του οποίου θα αναζητηθούν πιθανές συγκλίσεις μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας, θα επιχειρήσουν να χαράξουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στις 20 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, ακολουθούν στις 16 Οκτωβρίου οι πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα και μια μέρα μετά ο διάλογος για τη θετική ατζέντα. Στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου θα απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε πως: «Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ».
Την ίδια ώρα, αυστηρές είναι οι διατυπώσεις στην Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, η οποία κατηγορείται τόσο για ελλείμματα στο κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για την αναθεωρητική διάθεσή της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Όπως αναφέρει η έκθεση: «Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις δηλώσεις ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Καλεί την Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Εκφράζει βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί επίσημη απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που η τελευταία ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος».
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλά για έκθεση αποκομμένη από την ιστορική και νομική πραγματικότητα: «Αυτή η έκθεση, γεμάτη άδικες κατηγορίες και προκαταλήψεις που βασίζονται στην παραπληροφόρηση από κύκλους κατά της Τουρκίας, αντικατοπτρίζει τη συνήθη ρηχή και χωρίς οραματισμό προσέγγιση του Ε.Κ. Η έγκριση του Ε.Κ. στην έκθεση αντανακλά τις μονόπλευρες απόψεις ορισμένων κύκλων για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό».