Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο από όλους τους Ευρωπαίους. Το 2021 εργάστηκαν περίπου 1.350 ώρες ετησίως, την ώρα που ο μέσος όρος στις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού ήταν 1.716 ώρες. Ενδεικτικό είναι ότι οι Έλληνες εργάστηκαν 1.872 ώρες τον χρόνο και οι Μεξικανοί 2.128 ώρες.
Παράλληλα, αντιμετωπίζουν μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας και ελλείψεις προσωπικού. Όμως, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προχωρά αποφασιστικά στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας.
Από την περασμένη Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες της Γερμανίας να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, που θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 και θα είναι ανάλογο με εκείνο που διενεργήθηκε το 2022 στη Βρετανία.
Το πρόγραμμα δεν στοχεύει μόνο στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των εργαζόμενων, αλλά έχει και περιβαλλοντικές διαστάσεις.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της DW, έρευνα του ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, το οποίο πρόσκειται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δείχνει ότι πάνω από το 73% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης θα επιθυμούσαν τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία με ίδιες απολαβές. Μόνο το 8% προτίθεται να εργάζεται τετραήμερο με μειωμένες αποδοχές και το 17% απορρίπτει την τετραήμερη εργασία.
Ωστόσο υπάρχουν και αντίθετες φωνές. Ο ειδικός Έντσο Βέμπερ επισημαίνει: «Σε περίπτωση μείωσης των ημερών εργασίας θα αυξηθεί η πίεση στη δουλειά. Παράλληλα θα μειωθεί η επικοινωνία και η δημιουργικότητα στο χώρο εργασίας γιατί απλά περιορίζεται ο διαθέσιμος χρόνος. Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές μεσοπρόθεσμα στις επιχειρήσεις».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό