Η τέταρτη στη σειρά και τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 θα κάνει την εμφάνιση της στον ουρανό σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.
Η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους έχει λάβει την ονομασία «φεγγάρι του θερισμού» ή «φεγγάρι της συγκομιδής». Η συγκεκριμένη πανσέληνος διαφέρει από τις άλλες επειδή πρώτον ανατέλλει σχεδόν ταυτόχρονα με το ηλιοβασίλεμα και δεύτερον κάνει την εμφάνιση της για μερικά βράδια απλά στην προκειμένη περίπτωση σήμερα κορυφώνεται.
Πήρε το όνομα της γιατί τις παλαιότερες εποχές που η συγκομιδή γινόταν από τους αγρότες αποκλειστικά με τα χέρια το λαμπερό φως της συγκεκριμένης πανσελήνου που διαρκούσε μάλιστα μερικά βράδια τους βοηθούσε να μαζέψουν τις σοδειές τους πριν την χειμερινή περίοδο και στη διάρκεια της νύχτας.
Καθώς η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την NASA, εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε το 1979.
Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό