Απάντηση στο ερώτημα γιατί στην Ελλάδα τα επίπεδα της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος είναι υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, έδωσε η ΔΕΗ με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε κάθε χώρα διαμορφώνεται αφενός από το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής και τη ζήτηση, αφετέρου από τις διασυνδέσεις (δηλαδή από το μίγμα των γειτονικών χωρών). Ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να συγκρίνεται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα με την αντίστοιχη τιμή μακρινών χωρών της Ευρώπης, με τις οποίες δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση και οι οποίες έχουν πολύ διαφορετικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Εάν η σύγκριση γίνει μεταξύ αγορών που βρίσκονται σε διασύνδεση ή σύζευξη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία τότε προκύπτει, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα που περιλαμβάνεται στην επιστολή, ότι διαχρονικά η Ελλάδα διατηρεί μία από τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες Ιταλία και Βουλγαρία που πλέον βρίσκεται σε σύζευξη.
Όπως τονίζει η ΔΕΗ από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το target model στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2020 και ειδικά από τη στιγμή που έγινε σύζευξη των αγορών επόμενης ημέρας της Ελλάδας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία αρχίζει να παρατηρείται σύγκλιση τιμών μεταξύ των γειτονικών χωρών. Η σύγκλιση τιμών περιορίζεται από τις διασυνδέσεις: όσο μεγαλύτερη η ισχύς των διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών, τόσο μεγαλύτερη και η σύγκλιση τιμών που θα επιτυγχάνεται.
Κλείνοντας την επιστολή της, η ΔΕΗ συμπληρώνει ότι με δεδομένα τα παραπάνω, η θέση σε λειτουργία της 2ης διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας αναμένεται να επιφέρει μεγαλύτερη σύγκλιση τιμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας όπως αντίστοιχα θα συμβεί με τη νέα διασύνδεση που θα φτιαχτεί μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.