Με διαρκή κάλυψη και εκτενή ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια παρακολουθεί ο γερμανόφωνος Τύπος από το πρωί του Σαββάτου τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η τρομοκρατία της Χαμάς δεν μπορεί να σχετικοποιηθεί -ούτε εξαιτίας της άστοχης εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ, ούτε εξαιτίας των δεινών που βιώνουν εδώ και καιρό οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή. Η βία και τα αντίποινα βίας δεν αποτελούν μέσο επίλυσης. Οι αφηρημένες πολιτικές λύσεις είχαν πάντα λίγες πιθανότητες ευδοκίμησης, σε μια περιοχή όπου η παραβίαση της ειρήνης απείχε πάντα με απόσταση αναπνοής».
Το σχόλιο καταλήγει: «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος υπό διαρκή απειλή. Είναι καθήκον των φίλων του Ισραήλ να προστατεύουν, να δρουν εξισορροπιστικά και να προωθούν τη διαμεσολάβηση υπέρ της ειρήνης. Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί τελική κατάσταση αλλά διαρκές ζητούμενο, το οποίο πρέπει όλοι να επιδιώξουν: οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι και η Γερμανία. Τώρα που επέστρεψε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι δεν φέρει ευθύνη».
Η Berliner Morgenpost παρατηρεί: «Ο νέος πόλεμος που ξεκίνησε από την Χαμάς κρύβει άγνωστους μέχρι σήμερα κινδύνους. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς, Ισλαμική Τζιχάντ, Χεζμπολάχ καθώς και το Ιράν ως ασπίδα προστασίας έχουν καταστήσει σαφές ότι η καταστροφή του Ισραήλ δεν είναι απλώς ένας προπαγανδιστικός στόχος αλλά μια συγκεκριμένη πολιτική πολέμου».
H δύσκολη θέση της Γερμανίας
«Μια μακροπρόθεσμη λύση για τη Λωρίδα της Γάζας δεν μπορεί να επιτευχθεί στρατιωτικά αλλά μόνο πολιτικά» σημειώνει η ελβετική Νeue Zürcher Zeitung. «Οι άνθρωποι που ζουν στη Γάζα, σαν να βρίσκονται σε ανοιχτή φυλακή, χρειάζονται προοπτική. Αυτό είναι δυνατόν μόνο εάν τα εμπλεκόμενα μέρη βρουν μια λύση που να επιτρέπει και στους δύο λαούς να ζουν με αξιοπρέπεια, ευημερία και ασφάλεια. Πολλοί Ισραηλινοί πίστευαν ότι θα μπορούσαν απλώς να αγνοήσουν τους Παλαιστινίους. Ωστόσο η αιματηρή κλιμάκωση του Σαββάτου δείχνει ότι έτσι δεν μπορεί να επέλθει μακροχρόνια ειρήνη».
Στη στάση της Γερμανίας, την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη προς το Ισραήλ που πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη εστιάζει σχόλιο του Spiegel παρατηρώντας: «Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό και συνταγματικό κράτος -κάτι που ενίοτε αγνοείται. Ο ισραηλινός στρατός είναι ο στρατός ενός δημοκρατικού, συνταγματικού κράτους. Ο στρατός κάνει λάθη, η δημοκρατία δεν είναι τέλεια. Όμως η γερμανική θέση για το Ισραήλ δεν πρέπει να χάσει τη δυνατότητα να διακρίνει τι είναι πολιτισμός και τι βαρβαρότητα. Η διάκριση αυτή όμως θα πρέπει επίσης να έχει κατά νου και τη Λωρίδα της Γάζας, τους ανθρώπους που υποφέρουν εκεί από την Χαμάς. Εκεί ζουν επίσης πολίτες που επιζητούν ελευθερία και ευημερία και οι οποίοι δεν θέλουν πια να ζουν με τον τρόμο της Χαμάς».
Ζονεναλέ: Η «Λωρίδα της Γάζας του Βερολίνου»
Από την πλευρά της, η Bild με αφορμή πορεία υπέρ της Παλαιστίνηςκαι της Χαμάς το Σάββατο στην περιοχή Νόικελν του Βερολίνου εστιάζει στην Ζονεναλέ, ένα δρόμο που είναι γνωστός ως η «Λωρίζα της Γάζας του Βερολίνου».
Εκεί ζουν από τη δεκαετία του ’70 μεταξύ άλλων Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι, πρόσφυγες από τον εμφύλιο του Λιβάνου. «Μιλούν κυρίως αραβικά στην περιοχή. Το 90% των μαγαζιών βρίσκονται σε αραβικά χέρια. H σκοτεινή πλευρά της Ζονεναλέ και όλο το εισαγόμενο μίσος κατά των Εβραίων βγήκε στην επιφάνεια το Σάββατο: το απόγευμα σέρβιραν γλυκά για να γιορτάσουν τη σφαγή Εβραίων και το βράδυ βγήκαν στους δρόμους με πέτρες, φωνάζοντας στους αστυνομικούς ‘Ο Αλλάχ είναι μεγάλος’».
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild υπάρχουν επίσης βίντεο «από προσφυγικά κέντρα, με άνδρες που θέλουν να φτάσουν στη Γερμανία, οι οποίοι, χορεύοντας, γιορτάζουν τον βάρβαρο τρομοκρατικό πόλεμο κατά του Ισραήλ». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα: «Υπάρχει μόνο μια απάντηση: να μπει τέλος στην αφέλεια και στην ανοχή σε μισαλλόδοξους».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό