Ένα είναι το πολιτικό μήνυμα της τρέχουσας περιόδου, σύμφωνα με όσα σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα»:
«Ότι το ζητούμενο για την κοινωνία, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο – πέρα από τα πρόσωπα – είναι οι πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του κόσμου, δίνουν λύσεις στα μεγάλα θέματα αλλά και στα μικρά που τον απασχολούν. Όχι όσα λέμε, αλλά όσα τελικά κάνουμε για τους πολίτες. Τα προβλήματα είναι ο μόνος αντίπαλος για την κυβέρνησή μας, ένας δύσκολος αντίπαλος με τον οποίον παλεύουμε κάθε μέρα – εν μέσω κάθε άλλο παρά ευνοϊκών εσωτερικών και διεθνών συγκυριών – προσπαθώντας να βρούμε τις βέλτιστες δυνατές λύσεις».
Τούτου δοθέντος, ο υπουργός Επικρατείας αναδεικνύει κάποιες από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, οι οποίες συνιστούν ταυτοχρόνως «παρεμβάσεις με ισχυρό κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο», όπως επισημαίνει.
Αυτές είναι:
«Η αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας υπερχρεωμένων δανειοληπτών: οι πολίτες που επιθυμούν και μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, θα διαθέτουν σύντομα ένα ακόμη πιο άρτιο και δίκαιο πλαίσιο προστασίας, με τουλάχιστον 7 εργαλεία ρύθμισης και την πολιτεία στο πλευρό τους. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, που οδηγούν σε υψηλότερο κούρεμα της οφειλής έως και κατά 28% υπέρ των πραγματικά ευάλωτων για τη ρύθμιση ‘κόκκινων δανείων’». Όπως σημειώνει συν τοις άλλοις, «προβλέπεται υποχρέωση των εταιριών διαχείρισης να αποδέχονται το αλγοριθμικό αποτέλεσμα ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού, με μόνη δυνατότητα αμφισβήτησης την προσφυγή στη δικαιοσύνη, υψηλά πρόστιμα για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων αν παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των οφειλετών, αλλά και ψηφιακή πλατφόρμα ανάλογη του e-banking, όπου θα ενημερώνονται οι δανειολήπτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους».
Επόμενη μεταρρύθμιση είναι «το νέο πλαίσιο οργάνωσης και εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας οικειοθελούς συλλογικής ασφάλισης. Επιδιώκει να εναρμονίσει άλλη μια ‘ελληνική ιδιαιτερότητα’ με τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων ταμείων στην υπόλοιπη Ευρώπη, ‘κλείνοντας’ τα παράθυρα νόμιμης φοροαποφυγής και δίνοντας κίνητρα υπέρ της αποταμίευσης, αλλά και την παροχή συντάξεων αντί εφάπαξ. Το νέο πλαίσιο βάζει τις βάσεις για υγιή επέκταση της επαγγελματικής ασφάλισης, η οποία τίθεται πλέον υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας». Παραλλήλως, «έρχεται και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασίας, με κατάργηση της παρακράτησης κατά 30%, της σύνταξης όσων συνταξιούχων επιλέγουν να εργαστούν. Με την πολιτική αυτή υποστηρίζουμε την ενεργό γήρανση, ενώ κλείνουμε άλλο ένα ‘παραθυράκι’ στην αδήλωτη απασχόληση. Αντίστοιχη ρύθμιση εφαρμόζουμε και για την εργασία των συνταξιούχων με αναπηρία».
Επόμενη μεταρρύθμιση, «η 2η φάση, δωρεάν καθολικής επέκτασης του προσωπικού γιατρού: μια καίρια μεταρρύθμιση για την αναδιοργάνωση της διαχρονικά παραμελημένης πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ήδη έχει εγγραφεί το 55% του πληθυσμού. Προκειμένου να καλύψουμε την έλλειψη γιατρών κυρίως σε αστικά κέντρα, δημιουργούμε νέα δεξαμενή προσωπικών γενικών γιατρών με περίπου 2.500 νέους αποφοίτους των ιατρικών μας σχολών, στους οποίους παρέχουμε ισχυρά οικονομικά κίνητρα να παραμείνουν στη χώρα μας και να καλύψουν τα σημαντικά κενά που έχουμε ως χώρα στην ιατρική του μέλλοντος, που δεν είναι άλλη από τη γενική, ολιστική ιατρική. Ταυτόχρονα θα δοκιμάσουμε πιλοτικά τον επαναπατρισμό αρχικά ενός περιορισμένου αριθμού γενικών γιατρών και παθολόγων».
Τέλος, «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δασών: ασφαλές δάσος είναι το παραγωγικό δάσος και η διαχρονική αδράνεια στο πεδίο της ‘οικονομίας του δάσους’ είναι αδικαιολόγητη σε συνθήκες κλιματικής κρίσης», διαμηνύει ο Α. Σκέρτσος. Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας δράσεις, όπως το ότι «προωθείται η σύμπραξη δασικών συνεταιρισμών με εταιρίες για την αποκομιδή και εκμετάλλευση της βιομάζας, η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με μόνιμο και εποχικό προσωπικό, η χρήση ‘έξυπνης’ τεχνολογίας για την προστασία του δάσους και τη συνεχή εκπαίδευση των δασεργατών σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και με επίκεντρο τη βόρεια Ελλάδα, πρωτίστως την περιοχή του Έβρου».
Συμπερασματικώς, «όλα αυτά αποτελούν μόνο μερικές από τις εκφάνσεις του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας για να βάλουμε τέλος στις εκκρεμότητες με το παρελθόν και να οδηγήσουμε τη χώρα στο μέλλον», καταλήγει, στο άρθρο του, ο υπουργός Επικρατείας.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό