«Η Δύση κατηγορείται για ‘‘διπλά στάνταρντς’’, δύο μέτρα και δύο σταθμά, όχι αδίκως», δηλώνει στο AnatropiNews ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος η Δύση «είναι πολύ σκληρή με τη Ρωσία (ορθώς) για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει στην Ουκρανία αλλά σχεδόν σιωπά για τα (εικαζόμενα) εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και που δεν δικαιολογούνται από τις βαρβαρότητες της Χαμάς».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «το Ισραήλ πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιβίωσή του ως δημοκρατικού κράτους σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης δεν επιτυγχάνεται απλώς με την εξόντωση της Χαμάς», αλλά «με την απονομή δικαιοσύνης – την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους .στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
-Στις 25 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Βηρυτό. Όπως έγινε γνωστό ο συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα των ένοπλων οργανώσεών τους με στόχο να επιτύχουν «μια πραγματική νίκη της αντίστασης στη Γάζα και την Παλαιστίνη». Αν συμπεριλάβουμε την εμπλοκή του Ιράν και της Τουρκίας, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την περιοχή της Μέσης Ανατολής;
Οι κίνδυνοι για μια γενικότερη περιφερειακή ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή από την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς εκτιμάται ότι είναι ένα πολύ ισχυρό σενάριο αλλά όχι και βέβαιο φυσικά. Υπάρχουν αντίρροπες δυναμικές. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει επισημάνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «σημείο ανάφλεξης» (inflection point). Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος (total war) δεν μπορεί κατηγορηματικά να αποκλεισθεί. Εάν η Χεζμπολάχ – ο ηγέτης της οποίας Χ. Νασράλα μιλά αν και σχετικά ηπίως για κλιμάκωση – εντείνει την επιθετική της δραστηριότητα στο Ισραήλ, τότε το σενάριο της περιφερειακής ανάφλεξης μπορεί να γίνει πραγματικότητα και με την ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν (που ουσιαστικά ελέγχει τη Χεζμπολάχ) και άλλων δυνάμεων. Πάντως η Χεζμπολάχ και το Ιράν δείχνουν μέχρι στιγμής μια ορισμένη αυτοσυγκράτηση. Ίσως γιατί το Ιράν δεν θα ήθελε άμεσα και ενεργά να εμπλακεί στον πόλεμο. Ας σημειωθεί ότι η Χεζμπολάχ είναι επιχειρησιακά ισχυρότερη δύναμη σε σχέση με την Χαμάς (με 150.000 ρουκέτες, κλπ.) αλλά έχει απέναντι της όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε Μεσόγειο , κ.α Και ας σημειωθεί επίσης ότι η Χεζμπολάχ ενοχοποιεί πρωτίστως τις ΗΠΑ για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα. Από την άλλη μεριά, μια σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα απ’ όλα για το Λίβανο (Το 70% των κατοίκων του είναι αντίθετο σε πόλεμο με το Ισραήλ). Στο υπόβαθρο υπάρχει βέβαια πάντοτε η θρησκευτική αντίθεση Χαμάς ( Σούνι) και Χεζμπολάχ( Σία).
ΟΙ ΗΠΑ πιστεύουν τώρα πάντως ότι ένας γενικευμένος περιφερειακός πόλεμος έχει αποφευχθεί.
-Πιθανότητα να δράσουν στην Ευρώπη μέσω μελών τους, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις υπάρχουν;
Η πιθανότητα δράσης εξτρεμιστικών, τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη είναι πάντοτε ένα υπαρκτά σενάριο. Ήδη είχαμε διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα από μοναχικούς λύκους σε Γαλλία και Βέλγιο (δολοφονία Σουηδών φιλάθλων, κ.λπ). Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι στην Ευρώπη αναπτύσσεται ένα επικίνδυνο, νοσηρό ρεύμα αντισημιτισμού που αναβιώνει τους δαίμονες του Ευρωπαϊκού ιστορικού παρελθόντος. Τα κρούσματα αντισημιτισμού έχουν πολλαπλασιασθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, ΗΒ, κ.α. Ενώ από την άλλη μεριά στον Παγκόσμιο Νότο και Ισλαμικό κόσμο αναπτύσσεται ένας τοξικός αντιδυτικισμός. Η Δύση κατηγορείται για «διπλά στάνταρντς», δύο μέτρα και δύο σταθμά, όχι αδίκως. Καθώς είναι πολύ σκληρή με τη Ρωσία (ορθώς) για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει στην Ουκρανία αλλά σχεδόν σιωπά για τα (εικαζόμενα) εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και που δεν δικαιολογούνται από τις βαρβαρότητες της Χαμάς. 3.700 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα στις πρώτες 25 μέρες του πολέμου. 560 στην Ουκρανία σε 19 μήνες πολέμου. Το Ισραήλ θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο πόλεμος που διεξάγει με παραβίαση του διεθνούς δικαίου το αποξενώνει βαθμιαία στη διεθνή κοινότητα (14 μόνο κράτη ψήφισαν υπέρ της άποψής του στη Γ.Σ. ΟΗΕ, 121 εναντίον ουσιαστικά).
-Πιστεύετε ότι αυτός ο πόλεμος είναι περισσότερο μεταξύ Αράβων και Ισραήλ ή μεταξύ του Ισλάμ και του Ισραήλ;
Ο πόλεμος είναι μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μιας σύμφωνα με την ταξινόμηση της ΕΕ τρομοκρατικής οργάνωσης με Ισλαμικές – σουνιτικές ρίζες στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ Ισραήλ και Αράβων (αν και δεν αποκλείεται στο χειρότερο σενάριο να γίνει). Το Ισραήλ «κατάφερε» σε κάποιο βαθμό να εξομαλύνει τις σχέσεις του με σειρά Αραβικών χωρών (συμφωνίες Αβραάμ, κλπ.) και έτσι την αρχική σύγκρουση που ήταν αρχικά Ισραήλ – Αράβων να την περιορίσει σε σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων και τώρα με τη Χαμάς. Βέβαια με την εξομάλυνση αυτή πίστευε ιδιαίτερα ο ακροδεξιός Μπ. Νετανιάχου (ο χειρότερος ηγέτης του Ισραήλ σύμφωνα με τους Financial Times και «ο πλέον ακατάλληλος για πόλεμο και ειρήνη» σύμφωνα με τον Economist) ότι επιλύει το Παλαιστινιακό ζήτημα. Φενάκη. Το Παλαιστινιακό θα επιλυθεί μόνο με την απονομή δικαιοσύνης στην περιοχή με υλοποίηση της στρατηγικής των δύο κρατών – της δημιουργίας δηλαδή Παλαιστινιακού κράτους που προβλέπεται στις Συμφωνίες του Όσλο και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, διεθνή κοινότητα γενικά. Αλλά έχει απορριφθεί από το Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιβίωσή του ως δημοκρατικού κράτους σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης δεν επιτυγχάνεται απλώς με την εξόντωση της Χαμάς (στόχος μάλλον ανέφικτος στην ολότητα του). Επιτυγχάνεται με την απονομή δικαιοσύνης – την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους .στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
*Ο καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος ΥΠΕΞ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ και Research Associate LSE. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του «Ελλάδα: Ορίζοντας 2030. Οι Προκλήσεις Τουρκίας και Ευρώπης».