Η ακύρωση, από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησης με τον έλληνα πρωθυπουργό προκαλεί πολιτικές και διπλωματικές αναταράξεις μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο βρετανός πρωθυπουργός αρνείται να συναντήσει και να συζητήσει για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και πάλι στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στο συνέδριο που διοργανώνουν Morgan Stanley και Χρηματιστήριο Αθηνών επιδιώκοντας να συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ χωρίς όμως να έχει γίνει δυνατό να κλειστεί η συνάντηση. Ετσι, αρκέστηκε να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο ο οποίος με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και το Τατόι, για το οποίο είχε εκδηλώσει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για την ανάδειξη του κτήματος.
Στόχος της κυβέρνησης ήταν η ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές.
Το Μέγαρο Μαξίμου, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, δεν είχε κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για τις συνομιλίες του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό μονάρχη, και αρκέστηκε στη λακωνική διατύπωση πως «η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα». Αργότερα ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE άφησε να εννοηθεί πως μεταξύ των συζητήσεων που είχε με τον βασιλιά ήταν και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Το ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών είναι στην καρδιά μου και νομίζω ότι όλοι οι Ελληνες θα ήθελαν η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να το κάνει. Είναι εφικτό δυνητικά. Ναι, βλέπουμε πρόοδο. Δεν θέλω να μιλήσω δημόσια για τις συζητήσεις που είχαμε, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια καλύτερη κατανόηση. Μια λύση win-win μπορεί να βρεθεί ώστε να καταλήξουμε στην επιστροφή», ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.
Ένα χρόνο μετά, η προγραμματισμένη αυτή τη φορά συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό ακυρώθηκε έντεκα μόλις ώρες πριν πραγματοποιηθεί.
Η απόφαση για την ακύρωση της συνάντησης ήρθε μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC που έκανε αίσθηση στην Βρετανία επειδή μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης και ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στο BBC: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής: Τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υποδηλώνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πηγή των Συντηρητικών αναφέρεται σε «Ελγίνεια μάρμαρα» και όχι σε Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ενοχλημένος και σαστισμένος ο Μητσοτάκης
Πηγές με γνώση της κατάστασης στην ελληνική κυβέρνηση είπαν στο BBC ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «σαστισμένος» και «ενοχλημένος» από την απόφαση του Βρετανού ομολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους.
Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με το Βρετανό Πρωθυπουργό . Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο, με το οποίο η Αθήνα θα κάνει συζητήσεις και θα συνεχίσει να κάνει.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό