Ασυνήθιστες εικόνες, ασυνήθιστοι χαρακτηρισμοί, ασυνήθιστα ήθη και έθιμα, ασυνήθιστοι καιροί για τη Γερμανία και τον Γερμανό καγκελάριο, αλλά και για την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς.
Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής με δυσκολία μπορούσε να συγκρατήσει τη νευρικότητά του. Μιλούσε με πάθος, έσφιγγε τα χέρια του σε γροθιές και πολλές φορές στράφηκε στις θέσεις που κάθονταν οι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού, δείχνοντας τους τρεις “υπαίτιους” της γερμανικής δημοσιονομικής πολιτικής, τον καγκελάριο Σολτς, τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ που έριξαν στα “βράχια” τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021, τον τακτικό προϋπολογισμό του 2023, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 και μετά βεβαιότητας τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, όταν ίσως το κόμμα του, το CDU, βρεθεί να κυβερνά και πάλι.
Σολτς: “Υπερήφανος για τον έπαινο”
“Είστε υδραυλικός της εξουσίας” ήταν η κορωνίδα των χαρακτηρισμών του Φρίντριχ Μερτς μετά τις χθεσινές εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει ο Σολτς για ποιο λόγο δεν μπορεί να εγκριθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, λίγες εβδομάδες πριν τελειώσει η χρονιά και μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης. Μια κατάσταση πρωτοφανή στα μεταπολεμικά πολιτικά, δημοσιονομικά και κοινοβουλευτικά χρονικά, που φέρνει την κυβέρνηση του λεγόμενου “φωτεινού σηματοδότη” – από τα χρώματα των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων – σε πρωτοφανή κρίση. Αλλά ο Όλαφ Σολτς ξέρει να μην χάνει το χιούμορ του. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Μάλτας στην καγκελαρία, οι δημοσιογράφοι της γερμανικής πρωτεύουσας άδραξαν την ευκαιρία για να τον ρωτήσουν, εάν αντιλαμβάνεται αυτόν τον χαρακτηρισμό ως κριτική ή ως κομπλιμέντο. “Είμαι υποστηρικτής της χειρωνακτικής εργασίας στη Γερμανία”, είπε ο Σολτς με ένα ανεπαίσθητο υπομειδίαμα. “Πρέπει να κάνεις πράγματα για πολύ καιρό για να τα κάνεις καλά, ακόμη και στην κυβέρνηση. Και νομίζω ότι έχω κάποια κοινά με αυτή την έντιμη ομάδα τεχνιτών, δηλαδή των υδραυλικών. Εγώ πάντως είμαι υπερήφανος για αυτόν τον έπαινο”. Με την παρομοίωση του καγκελαρίου με υδραυλικό ο Φρίντριχ Μερτς προκάλεσε σκωπτικά σχόλια σε βάρος του και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
“Υδραυλικός της εξουσίας; Μας αρέσει αυτό!” έγραψε το ομοσπονδιακό προεδρείο του SPD με ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). “Σας ευχαριστούμε για αυτό το κομπλιμέντο κύριε Μερτς. Για εμάς, οι υδραυλικοί αξίζουν εξίσου μεγάλο σεβασμό με τους καγκελάριους. Είτε πρόκειται για φυσικό αέριο, νερό, σκ@τ@ ή οποιαδήποτε άλλη κρίσιμη κατάσταση, δεν ντρεπόμαστε να δώσουμε ένα χεράκι όταν τα πράγματα κολλάνε”. Στην ανάρτηση, η λέξη “σκ@τ@” αναπαρίσταται με ένα emoji. Αλλά και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, από το κόμμα των Πρασίνων, διερωτήθηκε μετά την επίμαχη σύγκριση του Μερτς: “Το εννοεί αυτό με αρνητικό τρόπο; Διερωτώμαι επειδή οι υδραυλικοί είναι δημιουργικοί άνθρωποι. Επιλύουν προβλήματα, δεν κάθονται όταν οι άλλοι εργάζονται”.
Πώς θα επιλυθεί όμως ένα δημοσιονομικό πρόβλημα που αφήνει τρύπα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία προγραμματίστηκαν για επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά που στην ουσία δεν υπάρχουν γιατί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστηρίουέκρινε αντισυνταγματική την απόφαση να μεταχρονολογηθούν σε προϋπολογισμούς χρήσης μεταγενέστερων ετών κατά παράβαση βασικών κανόνων κατάρτισης προϋπολογισμών.
Ο χρόνος για ταμπού έχει παρέλθει …
Υπάρχουν δύο λύσεις. Είτε η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να οδηγηθεί σε εξοικονόμηση πόρων, ίσως και διαγραφή ορισμένων εμβληματικών κοινωνικών επιδομάτων, όπως το βασικό επίδομα τέκνων είτε να αποφασίσει την άρση του λεγόμενου “χρεόφρενου” για μια ακόμη χρονιά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε δανεισμό. Το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα “κοινωνικά δώρα”. Η πρόεδρος του συμβουλίου Άστριντ Χάμκερ τα ανέφερε με το όνομά τους. “Οι πραγματικές αιτίες των δημοσιονομικών προβλημάτων αυτής της κυβέρνησης είναι η καθιέρωση του βασικού βοηθήματος του πολίτη, η αύξηση του βοηθήματος και η καθιέρωση του βασικού επιδόματος τέκνων … Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν βοηθήματα και είναι σε θέση να εργαστούν, να ελέγχεται η δυνατότητα για εργασία μέσω φιλανθρωπικού έργου. Όλα αυτά τα σημεία πρέπει να τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μέσα στον συνασπισμό. Ο χρόνος για ταμπού έχει παρέλθει”. Όλα αυτά και πολλά άλλα, θα συζητηθούν στην αποψινή κρίσιμη συνάντηση που θα γίνει στην καγκελαρία, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε αυτήν συμμετέχουν οι επικεφαλής του SPD, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Όπως και στις περισσότερες προηγούμενες ανάλογες συναντήσεις δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, θα χρησιμεύσει όμως ως ανταλλαγή απόψεων για τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι τέλος του χρόνου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, και δεν είναι ο μόνος, θεωρεί αναπόφευκτη την άρση του χρεόφρενου. “Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου άφησε μια δημοσιονομική τρύπα με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με απλή εξοικονόμηση πόρων στον βασικό προϋπολογισμό και από τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης”, δήλωσε το πρωί ο Κέβιν Κίνερτ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk). Σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι τέλος του χρόνου, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις για την προσωρινή διαχείριση, δηλαδή έγκριση ποσών μόνο για τις απαραίτητες κρατικές δαπάνες για τη διοίκηση και την εκπλήρωση των νομικών υποχρεώσεων. Αλλά είπαμε, ασυνήθιστες καταστάσεις…
Αυτοσαρκάζεται η γνωστή γερμανική tabloid εφημερίδα Bild για όσα «έσερνε» στην Ελλάδα των μνημονίων και, με αφορμή τα «ζόρια» της Γερμανίας, που έχει «μαύρη τρύπα» 60 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, θυμάται τι έγραφε το 2010 για τη χώρα μας, όταν μας συνιστούσε να πουλήσουμε μερικά νησιά για να ξεπληρώσουμε το χρέος.
Με τίτλο «Οι (πρώην) χρεοκοπημένοι Έλληνες αντεπιτίθενται – Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας», η γερμανική εφημερίδα προσθέτει, μάλιστα, πως «δεν έλειψαν οι καλές συμβουλές από εμάς όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010: ‘Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες; Μαζί και την Ακρόπολη’ ήταν τότε ο τίτλος της Bild – και το εννοούσαμε σοβαρά!», παραδέχεται.
«Είμαστε πράγματι ήδη τόσο χρεοκοπημένοι που ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, πρέπει να πουλήσει το ηλιόλουστο νησί του Sylt;»
Το πρωτοσέλιδο της Bild του 2010
Φορολόγηση και τρόικα για τη Γερμανία, είπε στη Bild ο Λαφαζάνης
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Bild φιλοξενεί δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα, κάποιος που υποτίθεται ότι θα πουλούσε μονάδες παραγωγής ενέργειας και επιχειρήσεις στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, στην οποία η Αθήνα είχε βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη, παίζει ξανά μπάλα: ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (71), υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπό τον ακροαριστερό (σ.σ. ό,τι να ‘ναι) επικεφαλής της κυβέρνησης, Αλέξη Τσίπρα, και τον άγριο υπουργό Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, το 2015».
«Παίρνεις κάρβουνο; – Εμείς την Κέρκυρα!»
«Έχει κάποιες προτάσεις εξοικονόμησης πόρων για εμάς», σημειώνει η εφημερίδα για τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση «πρέπει να επιβάλει έκτακτους φόρους τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, για να λύσει το πρόβλημα».
Και στη συνέχεια, γράφει η εφημερίδα ειρωνικά, ο Έλληνας «ξεδιπλώνει το σφυρί» της αποταμίευσης: «Μια άλλη λύση θα ήταν να πωληθεί δημόσια περιουσία, όπως νησιά, προκειμένου να συγκεντρωθούν γρήγορα μεγάλα χρηματικά ποσά».
«Η χρεοκοπημένη Γερμανία θα έπρεπε τότε να πουλήσει νησιά. Heligoland, Rügen ή Wangerooge – είναι αυτό ακόμα δυνατό; Είμαστε πράγματι ήδη τόσο χρεοκοπημένοι που ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, πρέπει να πουλήσει το ηλιόλουστο νησί του Sylt;», αναρωτιέται η Bild, η οποία προσθέτει ότι ο πρώην υπουργός Λαφαζάνης δήλωσε πως «εάν οι Γερμανοί δεν τα καταφέρουν μόνοι τους, θα πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία της τρόικας. Τότε θα αναγκαστούν».
«Παίρνεις κάρβουνο; – Εμείς την Κέρκυρα!»
Στο κατάπτυστο άρθρο της Bild, στις 27/10/2010, μία ημέρα πριν την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για να συναντηθεί με την τότε Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, γράφτηκαν τα εξής χαρακτηριστικά:
«Ακόμα κι αν ακούγεται τρελό: Αν πρέπει ακόμα να βοηθήσουμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα – π.χ. μερικά από τα όμορφα νησιά τους. Σύνθημα: Παίρνεις κάρβουνο. Εμείς παίρνουμε την Κέρκυρα»!
Και όπως σήμερα παραδέχεται ότι το εννοούσαν, έγραφαν τότε: «Στην πραγματικότητα, είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός των Ελλήνων: 3.054 νησιά, εκ των οποίων μόνο τα 87 κατοικούνται».
Είχαν βρει, μάλιστα, και τη λύση: «Και υπάρχει αγορά! Το κτηματομεσιτικό γραφείο Vladi Private Islands του Αμβούργου, για παράδειγμα, προσφέρει αυτή τη στιγμή ένα ακατοίκητο ελληνικό νησί – τιμή διαπραγμάτευσης 45 εκατομμύρια ευρώ».
Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η Bild είχε φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται: «Θα θέσει η καγκελάριος το θέμα των νησιών στον ομόλογό της Παπανδρέου αύριο, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο…;»
Εξάλλου, ο εταίρος τού τότε κυβερνητικού συνασπισμού συμβούλευε την Μέρκελ να προτείνει ακριβώς αυτό: «Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του FDP (Φιλελεύθεροι), Frank Schäffler, δήλωσε στη BILD: ‘Η καγκελάριος δεν πρέπει να παραβιάσει το νόμο και δεν πρέπει να υποσχεθεί στην Ελλάδα καμία βοήθεια. Το ελληνικό κράτος πρέπει να εκποιηθεί ριζικά από συμμετοχές σε εταιρείες και να πουλήσει επίσης ακίνητα, π.χ. ακατοίκητα νησιά’».
«To know us better» στο Βερολίνο
Τον Δεκέμβριο του 2012, μία ομάδα δημοσιογράφων από αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας, βρεθήκαμε καλεσμένοι της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα για ένα ταξίδι στο Βερολίνο, με στόχο την αναθέρμανση των ελληνογερμανικών σχέσεων, που είχαν μπει στον «πάγο» λόγω μνημονίων και της σκληρής στάσης των Γερμανών απέναντι στους «χρεοκοπημένους Έλληνες», που λέει και η Bild.
Στην πορεία, βέβαια, οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν ότι ο πραγματικός στόχος του ταξιδιού ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους Γερμανούς βουλευτές όλων των κομμάτων να τους «κουνήσουν το δάχτυλο» μέσα στην γερμανική Bundestag (το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) για τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην Γερμανία.
Ήταν η εποχή που γέμιζαν οι δρόμοι από διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες της Μέρκελ και του «πολυαγαπημένου μας» Σόιμπλε, με στολές ναζί – κάτι που πατούσε στον «κάλο» των Γερμανών για το ένοχο εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν τους…
Γεγονός είναι πως το ταξίδι ήταν πολύ παραγωγικό: κατ’ αρχήν, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «έστησε» τους δημοσιογράφους, οι οποίοι επρόκειτο να συναντηθούν με τον διευθυντή του γραφείου του εξάλλου, αλλά λόγω «έκτακτων υποχρεώσεων» δεν φάνηκε ποτέ.
Το «στήσιμο» από τον Σόιμπλε και ο «βομβαρδισμός» των βουλευτών
Στη συνέχεια, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Ανάπτυξης έκανε σαφές, με έμμεσο τρόπο, ότι έρχεται η σειρά της Κύπρου για κλειστές τράπεζες και μνημόνιο, καθότι έπρεπε να «τιμωρηθεί» για το χρήμα των Ρώσων στις κυπριακές τράπεζες.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ότι μετά από μία ξενάγηση στην γερμανική βουλή, όπου είχαμε και την ευκαιρία να πετύχουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μιλάει απευθυνόμενη αποκλειστικά και μόνο στους βουλευτές της, όταν αντιδρούσαν και φώναζαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης – σημασία δεν τους έδινε, σαν να μην υπήρχαν – υπήρξε και μία δεύτερη επίσκεψη στην Bundestag και, μάλιστα, εκτός προγράμματος, διόλου σύνηθες για Γερμανούς…
Ο λόγος; Μία διακομματική ομάδα Γερμανών βουλευτών, οι οποίοι σχεδόν δεν επέτρεψαν ερωτήσεις από τους Έλληνες δημοσιογράφους, τους «έστησαν στον τοίχο» και τους «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις για να καταλάβουν το ακατανόητο γι’ αυτούς: «Μα, γιατί μας μισούν οι Έλληνες; Τι σας κάναμε;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πιο σκληρή και από τον βουλευτή του δεξιού κόμματος της Μέρκελ ήταν μια νεαρή βουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας…
Πάντως, στην απάντηση με… ερώτηση, «αν σας λέγαμε να πουλήσετε το Μόναχο για να ξεχρεώσετε ή αν είχατε ακόμα εν ζωή πολίτες, που έζησαν την γερμανική σκληρότητα (sic) των ναζιστών στον πόλεμο, υπήρχε ένα κακό παρελθόν εν πάση περιπτώσει, θα μας αγαπούσατε πολύ υπό συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης;», δεν είχαν και πολλά να πουν.
Η επίσκεψη στην Bild
Το πρόγραμμα, όμως, περιλάμβανε και μία επίσκεψη στα γραφεία της Bild. Για να είμαστε ακριβείς, τα γραφεία της εφημερίδας δεν τα είδαν οι δημοσιογράφοι. Ωστόσο, τους πήγαν στο ρετιρέ του κτιρίου, στο οποίο μπαίνοντας αποκτούσες την εντύπωση ότι είσαι μέλος κάποιου διεθνούς κλαμπ ισχυρών…
Στην πολυτελή αίθουσα με το μπαράκι, τους δερμάτινους καναπέδες και τα πούρα Κούβας, είχαν μία απρόσμενη συνάντηση, καθώς ήρθε να τους βρει ο διάσημος στην Ελλάδα – όχι για… καλό – τότε ανταποκριτής της Bild στην Αθήνα, ο νεαρός Πάουλ Ροντσχάιμερ, ο οποίος, στις επισημάνσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων για τα γραπτά του ιδίου και της «φυλλάδας» του, απλά χαμογελούσε αμήχανα, μη βρίσκοντας άσχημη, ωστόσο, την ιδέα του ξεπουλήματος ελληνικών νησιών!
Για όσους τον έχουν ξεχάσει, πρόκειται για τον δημοσιογράφο που είχε καταφέρει, με τις ανταποκρίσεις του από την Αθήνα, να χαρίσει αρκετά πρωτοσέλιδα στην Bild παρουσιάζοντας την Ελλάδα της διαφθοράς, του «λαδώματος» και μιας χώρας, η οποία, παρά την κρίση, συνεχίζει να γλεντάει «στην υγεία του κορόιδου», δηλαδή με τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.
Ο Πάουλ Ροντσχάιμερ «σκορπάει» δραχμές στο Σύνταγμα
Μάλιστα, για τις ανάγκες του «ρεπορτάζ» του, κάποτε μοίρασε δραχμές στην Πλατεία Συντάγματος, γράφοντας πως «οι Έλληνες δεν έλεγαν όχι στα χαρτονομίσματα» και φτάνοντας στο σημείο να μιλά για σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για επιστροφή στη δραχμή, σχολιάζοντας: «Αυτό θα ήταν ό,τι καλύτερο για το ευρώ μας».
Και το «κερασάκι»: με το που επέστρεψαν στην Αθήνα, η γερμανική πρεσβεία ζήτησε από τους δημοσιογράφους ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με τις εντυπώσεις τους, όχι τόσο από το ταξίδι, όσο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις – την απάντηση, την πήρε και με το παραπάνω.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό