Τα καταφέραμε! Με αρκετές δεκαετίες καθυστέρηση θεσμοθετούμε ως κράτος την επιστολική ψήφο. Μόνο που μέσα σε αυτές τις δεκαετίες τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, από τα ταχυδρομικά… περιστέρια περάσαμε στα κανονικά ταχυδρομεία κι από αυτά περάσαμε στα e-mail. Χρόνια τώρα!
Εμείς όμως μιλάμε για “επιστολική ψήφο” και το εννοούμε κυριολεκτικά. Δηλαδή: επιστολή, φόρμα που τη συμπληρώνεις με στυλό, φάκελος, γραμματόσημο ή σφραγίδα ταχυδρομείου. Ο δε φάκελος με το εκλογικό υλικό αποστέλλεται το αργότερο 20 ημέρες πριν τις εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών χωρίς χρέωση του παραλήπτη και παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει. Εχει κι άλλα όμως:
- Ο εκλογέας ενημερώνεται με mail για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία αποστολής.
- Ο εκλογικός φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης. Όλοι οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.
- Το ψηφοδέλτιο στην πρώτη σελίδα θα έχει όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιλέγονται στη δεύτερη σελίδα όπου υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο που περιλαμβάνει 42 αριθμημένα τετράγωνα (από το 1 έως το 42) που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων του κάθε κόμματος. Αντί για σταυρό, ο εκλογέας κυκλώνει τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο που επιθυμεί (έως τέσσερις επιλογές) που θα βρει στο έντυπο οδηγιών.
- Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.
- Ο φάκελος ψηφοφορίας κλειστός με το ψηφοδέλτιο μέσα, η υπεύθυνη δήλωση και ένα αποδεικτικό ταυτότητας (φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης) εσωκλείονται στον φάκελο επιστροφής και αποστέλλεται χωρίς χρέωση μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών.
- Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών και παραλαμβάνεται από ειδική τριμελή επιτροπή.
- Τα σημεία αποστολής των επιστολικών ψήφων μπορεί να είναι σε δημόσια ή και ιδιωτικά κτίρια, τα οποία θα μισθωθούν για τον σκοπό αυτό (π.χ. εκθεσιακός χώρος), θα φυλάσσεται από την Αστυνομία και θα παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Κι ΟΛΟ αυτό η κυβέρνηση της (σχεδόν) Ελλάδας 2.0. το παρουσιάζει ως εξέλιξη αν όχι και ως καινοτομία. Και αμέσως σπεύδει να καθησυχάσει πολίτες και κόμματα ότι αυτή η ψήφος είναι ασφαλής και αδιάβλητη. Η οποία κυβέρνηση μάλλον δεν έχει ακουστά για τις τεχνολογίες blockchain. Διότι αν είχε θα είχε επιχειρήσει να τη χρησιμοποιήσει.
Blockchain ψηφοφορία; Γίνεται;
Τώωρα;
Πριν δύο χρόνια το Kaspersky Innovation Hub παρουσίασε το Polys, ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει μια ασφαλή ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφοφορίας για επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και πολιτικά κόμματα, παρουσίασε πρωτότυπο της νέας Mηχανής Ψηφοφορίας Polys.
Ο μηχανισμός ήταν ο πρώτος στο είδος του που ενσωματώνει τεχνολογίες blockchain και δουλεύει παράλληλα με το online σύστημα εκλογών Polys, έτσι όλες οι ψήφοι – είτε κατατίθενται σε εκλογικά κέντρα είτε σε προσωπικές συσκευές – να διαβιβάζονται και να επεξεργάζονται συνδυαστικά με ασφαλή τρόπο. Αυτό δίνει στους συμμετέχοντες στις εκλογές τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου ψηφοφορίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι διοργανωτές μπορούν να εισάγουν μια ασφαλή επιλογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με εγγυημένη προστασία της ιδιωτικότητας.
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει πολλά οφέλη τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους συμμετέχοντες στις εκλογές, μεταξύ των οποίων: η δυνατότητα ψήφου εξ αποστάσεως, ο αυτόματος υπολογισμός των αποτελεσμάτων, η διευκόλυνση των τεχνικών προκλήσεων και η παροχή κεντρικής διαχείρισης των διαδικασιών. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ελέγχουν εάν οι ψήφοί τους έχουν προσμετρηθεί.
Ο μηχανισμός ψηφοφορίας Polys έχει δημιουργηθεί για να λειτουργεί με την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT). Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες ψηφοφορίας αποθηκεύονται με αποκεντρωμένο τρόπο σε διάφορους κόμβους blockchain. Ο διοργανωτής των ψηφοφοριών μπορεί να επιλέξει διάφορους υπολογιστές στους οποίους θα αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα, για παράδειγμα, εκείνους που ανήκουν σε αξιόπιστους οργανισμούς ή σε ανεξάρτητους παρατηρητές. Αυτό ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες αλλοίωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, καθώς οι κακόβουλοι που θέλουν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραβιάσουν όλους αυτούς τους υπολογιστές προκειμένου να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα.
Για να χρησιμοποιήσουν μία από τις μηχανές, οι ψηφοφόροι χρειάζεται να πιστοποιήσουν τον εαυτό τους με έγγραφα για να αποδείξουν την ταυτότητά τους. Στη συνέχεια θα λάβουν έναν μοναδικό κωδικό QR (ή άλλο διακριτικό), ο οποίος δεν κοινοποιείται σε κανέναν άλλον εκτός από τον ψηφοφόρο. Έπειτα από τη σάρωση με μια ειδική συσκευή, αυτός ή αυτή μπορεί να επιλέξει από μια οθόνη στη μηχανή ψηφοφορίας Polys. Μέσω αυτού του κωδικού QR, ένα άτομο μπορεί επίσης να ελέγξει μέσω μιας ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής αν η ψήφος του έχει καταχωρηθεί στο blockchain, αλλά το όνομα και η επιλογή του δεν θα αποθηκευτούν στο blockchain για να αποφευχθεί η ανίχνευσή του.
Ένας κωδικός πρόσβασης μπορεί επίσης να συσχετιστεί και με εκλογές σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι όταν ψηφίζει, ο πολίτης βλέπει μόνο εκπροσώπους για τις τοπικές εκλογές που τον αφορούν, ακόμη και αν βρίσκεται σε εκλογικό τμήμα που βρίσκεται σε άλλη περιοχή. Για να επιτρέπονται οι έλεγχοι και οι αναφορές, ένας ειδικός εκτυπωτής Polys μπορεί να συνδεθεί σε αυτό το κατανεμημένο καθολικό παρέχοντας ένα ακριβές γραπτό ίχνος. Αυτή η συσκευή βρίσκεται στην έδρα της περιφερειακής εκλογικής ομάδας και εκδίδει χάρτινη ψηφοφορία μόλις ληφθεί απόφαση.
Οι μηχανές ψηφοφορίας μπορούν να διασυνδεθούν με την online πλατφόρμα ψηφοφορίας Polys μέσα από ένα σύστημα blockchain. Αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται ένα μητρώο ψηφοφόρων το οποίο εξαλείφει την πιθανότητα κάποιος ψηφοφόρος να ψηφίσει δύο φορές, χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιλογές. Ως αποτέλεσμα, τεχνολογικά ειδήμονες χρήστες μπορούν να ψηφίσουν με ασφάλεια από το smartphone ή τη συσκευή τους χρησιμοποιώντας την online εκδοχή, ενώ αυτοί που προτιμούν να επισκέπτονται τα εκλογικά κέντρα μπορούν ρίξουν τη ψήφο τους σε μία μηχανή ψηφοφορίας Polys – με όλες τις ψήφους να αποκρύπτονται και να προσμετρούνται αυτόματα.
Αυτή η λειτουργία αυτόματου υπολογισμού μειώνει σημαντικά το κόστος προσωπικού και πόρων για τους διοργανωτές. Επίσης, σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μόλις η εκλογική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, καθιστώντας την όλη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική.
«Από τις συζητήσεις με τους πελάτες μας, κατανοούμε τα ζητήματα και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν κατά τη διοργάνωση της κλασικής ψηφοφορίας με χαρτί. Όπως βλέπουμε από την Polys πλατφόρμα μας, η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να λύσει κάποια από αυτά τα ζητήματα, προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες για συμμετοχή από απόσταση, όπως ακόμη να αυξήσει την προσέλευση των νέων. Ωστόσο, αν τα εκλογικά κέντρα έκλειναν εντελώς, αυτό θα στερήσει τη δυνατότητα και θα απομακρύνει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων από το να συμμετέχουν σε μία εκλογική διαδικασία και να ακουστεί η φωνή τους. Αυτός είναι ο λόγος που εισαγάγαμε τις νέες μηχανές ψηφοφορίας. Δουλεύοντας μαζί με την online πλατφόρμα, δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίζουν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που προτιμούν με έναν βολικό και διαφανή τρόπο», σχολίασε ο Roman Aleshkin, επικεφαλής προϊόντων στην Polys.
Με αυτά τα πρωτότυπα, η εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης κατά παραγγελία λύσεων και συσκευών που βασίζονται στην πλατφόρμα Polys, για να ταιριάξουν σε συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις διαφορετικών συστημάτων ψηφοφορίας.
Το Polys προσφέρει μία πλατφόρμα για ψηφοφορίες βασισμένη στο blockchain σε κοινότητες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, φοιτητικά συμβούλια, προκριματικές εκλογές κτλ. Μεταξύ των projects της εταιρείας είναι μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες ψηφοφορίας στο Volgograd, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 82.000 πολίτες.