Αφιέρωμα στην ζωή της Εύας Καϊλή και του Francesco Giorgi δημοσίευσε το Politico, τονίζοντας πως «δεν είχαν αφήσει τίποτα στην τύχη».
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για το «πιο περιβόητο ζευγάρι στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο συναντήθηκε το 2017, σύμφωνα με τις καταθέσεις της Καϊλή στην βελγική αστυνομία. Όμως πώς έγινε αυτό; «Εδώ είναι που η ιστορία τους ξεφεύγει από τον κανόνα», επισημαίνει το Politico, συμπληρώνοντας ότι «τα περισσότερα ζευγάρια μισθωτών δεν ζουν περιτριγυρισμένα από στοίβες μετρητών, δεν διαθέτουν μια «τσάντα» γεμάτη χαρτονομίσματα ή δεν καταλήγουν ύποπτοι σε εκτεταμένες έρευνες διαφθοράς».
Καθώς το Κατάρ ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, το ζευγάρι ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του κράτους του Κόλπου στις Βρυξέλλες, υπερασπιζόμενοι το ρεκόρ του στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποκρούοντας τις επικρίσεις για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών.
«Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικού τουρνουά, όλα κορυφώθηκαν. Σε μια κρίσιμη ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Ali bin Samikh Al Marri – γνωστός και ως «ο γιατρός» – θα ερχόταν αυτοπροσώπως για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του ενώπιον της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σώματος», αναφέρει το Politico. Και προσθέτει: «Τις προηγούμενες ημέρες, η Καϊλή, η Ελληνίδα βουλευτής που ήταν τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε εντείνει τις προσπάθειές της. Σύμφωνα με δημόσια αρχεία, συνεντεύξεις και μια συλλογή φακέλων έρευνας που είδε το POLITICO, είχε πετάξει από και προς τη Ντόχα και είχε περάσει ώρες παρακαλώντας και καλοπιάνοντας συναδέλφους της βουλευτές να δώσουν στο Κατάρ «καθαρό» πιστοποιητικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Εύα Καϊλή στράφηκε στον σύντροφό της Τζιόρτζι για συμβουλές αρκετές φορές. «Σε ποιον άλλον πρέπει να μιλήσω;», του έστειλε μήνυμα στις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις των μηνυμάτων της στο WhatsApp που περιλαμβάνονται στους φακέλους της αστυνομικής έρευνας. Μάλιστα, το Politico επισημαίνει: «Ενώ η Καϊλή χειριζόταν τα τηλέφωνα, ο Τζιόρτζι, ένας Ιταλός κοινοβουλευτικός βοηθός, έβαζε τις τελευταίες διορθώσεις στην ομιλία του υπουργού του Κατάρ. Σε φωτογραφίες παρακολούθησης της αστυνομίας που τραβήχτηκαν τρεις ημέρες πριν από την ακρόαση, φαίνεται να μελετά το κείμενο με το μακροχρόνιο αφεντικό του, τον Pier Antonio Panzeri – έναν πρώην νομοθέτη της ΕΕ, τον οποίο οι βελγικές εισαγγελικές αρχές θα περιέγραφαν αργότερα ως τον εγκέφαλο μιας σαρωτικής επιχείρησης «cash-for-influence», γνωστής ως «Qatargate»».
Μιλώντας για την ημέρα της ομιλίας του Αλ Μάρι, το δημοσίευμα τονίζει ότι την ώρα που ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ παρουσίαζε την υπόθεση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην χώρα του και γιατί άξιζε τον σεβασμό του κόσμου, η Καϊλή και ο επί πέντε χρόνια σύντροφός της επικοινωνούσαν διαρκώς μέσω του WhatsApp. Ωστόσο, αυτό που δεν γνώριζαν ο Τζιόρτζι κι ο Παντσέρι ήταν πως οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες τούς παρακολουθούσαν για αρκετούς μήνες, ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους σε ένα εκτεταμένο σχέδιο «cash-for-influence», στο πλαίσιο του οποίου το Κατάρ πλήρωνε για να επιτύχει συγκεκριμένα νομοθετικά αποτελέσματα. Οι επικοινωνίες τους, μεταξύ άλλων με την Καϊλή και άλλους υπόπτους, θα συλλαμβάνονταν στο πλαίσιο των υποκλοπών και των επακόλουθων ερευνών.
Πώς άνοιξε το «σκοτεινό» παράθυρο άσκησης πίεσης για ξένες κυβερνήσεις
Η Καϊλή αρνείται κάθε αδίκημα σε ένα σχήμα στο οποίο, σύμφωνα με την αστυνομία, ο Panzeri και άλλοι δέχθηκαν χρήματα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Καϊλή υποστηρίζει ότι η υπεράσπιση του Κατάρ ήταν μέρος της δουλειάς της ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η έρευνα για τις ενέργειές της παραβίασε την κοινοβουλευτική ασυλία που απολαμβάνουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές.
«Το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου 2022, η παγίδα κλείδωσε. Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι και μερικοί ακόμη ύποπτοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και της συμμετοχής σε «εγκληματική συμμορία». Δύο άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Marc Tarabella και ο Andrea Cozzolino, θα συλλαμβάνονταν επίσης και θα τους απαγγέλλονταν κατηγορίες. Η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες από τσάντες γεμάτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τις οποίες είχε εντοπίσει στο διαμέρισμα του Panzeri, στο σπίτι της Καϊλή και του Τζιόρτζι και σε μια βαλίτσα που είχε μεταφέρει ο πατέρας της Καϊλή – μετατρέποντας αμέσως την έρευνά τους σε πρωτοσέλιδη είδηση για τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την ήπειρο», σημειώνει το Politico. Οι συλλήψεις-σοκ ενός από τα πιο υψηλόβαθμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του φίλου της και των φερόμενων ως συνεργών τους άνοιξαν ένα παράθυρο σε έναν σκοτεινό κόσμο άσκησης πίεσης για ξένες κυβερνήσεις στην καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ.
Η Καϊλή και ο Τζιόρτζι, αναφέρει το Politico, αποτελούσαν ένα τρομερό ζευγάρι εξουσίας στο κύκλωμα των Βρυξελλών. Κι όμως σε μια στιγμή, όλα τελείωσαν. Και οι δύο ήταν στη φυλακή, η φήμη τους διαλυμένη, το βρέφος τους έξω και υπό τη φροντίδα μελών της οικογένειας. Μέσα σε ένα μόνο πρωινό, το χρυσό ζευγάρι της πρωτεύουσας της ΕΕ είχε γίνει το πιο διαβόητο δίδυμο της πόλης.
Η μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για δίκτυο υπόπτων έλαβε μετρητά ή δώρα από το Καταρ για να επηρεάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το γνωστό σκάνδαλο του Qatargate, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αλλά τα αρχεία που έχει στην διάθεσή του το POLITICO υποδηλώνουν ότι πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ συνομολογήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς συνωμοσίας.
Ο χαοτικός χαρακτήρας των αντικρουόμενων καταθέσεων από τους διάφορους υπόπτους, καθιστά αδύνατο να υπολογίσει κανείς με σιγουριά το τελικό συνολικό ποσό.
Απίθανες ιστορίες
Ένα είναι όμως το χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται από τα έγγραφα των ανακρίσεων: τα μεγάλα ποσά μετρητών και οι απίθανες ιστορίες που επικαλέστηκαν οι ύποπτοι για να τα δικαιολογήσουν.
Στις 9 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όταν ο κλοιός έσφιγγε, η Εύα Καϊλή, ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα της. Λίγο αργότερα, τον έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο των Βρυξελλών.
Πριν από τη σύλληψή της, η ευρωβουλευτής, από την θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα.
Όπως γράφει σκωπτικά το Politico, «ήταν η πιο θερμή υποστηρίκτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα κρυπτονομίσματα. Αλλά η λαμπρή καριέρα της ως αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κατέρρευσε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι της πριν από ένα χρόνο και βρήκε 150.000 ευρώ σε… ντεμοντέ μετρητά».
Πώς όμως έφτασαν μέχρι αυτήν;
Μέχρι τώρα, η Εύα Καϊλή, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς και αμφισβητεί τη δίωξη εναντίον της.
Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι από την πλευρά του έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του στα κυκλώματα, ενώ το πρώην αφεντικό του, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, έχει ομολογήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο μετά από συμφωνία με τους εισαγγελείς.
Οι Καταριανοί…επεμεναν
Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τον πρώτο γύρο αστυνομικών επιδρομών, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν περισσότερα από 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα από το διαμέρισμα του Παντσέρι στη συνοικία Schaerbeek των Βρυξελλών.
Μιλώντας λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Panzeri είπε στους ντετέκτιβ ότι τα χρήματα προέρχονταν από μια συμφωνία που έκανε με το Κατάρ, βάσει της οποίας θα είχε ρόλο συμβούλου, για το κράτος του Κόλπου.
Ο ίδιος θα προτιμούσε να τα λάβει μέσω διαφανών καναλιών και να πληρώσει φόρους γι’ αυτά, αλλά οι Καταριανοί… επέμεναν τα κονδύλια να παραμείνουν μυστικά, όπως ισχυρίστηκε.
Το Κατάρ παρέδωσε τα χρήματα σε δύο δόσεις στα τέλη του 2019 και την άνοιξη του 2022, με την τελευταία παράδοση να γίνεται σε χάρτινη σακούλα για ψώνια, όπως είπε στην αστυνομία.
“Γενικά δεν ξοδεύω πολλά”, δήλωσε ο Παντσέρι ο οποίος είχε επίσης 380.000 ευρώ αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες κάτω από το κρεβάτι του, όπως ανακάλυψαν Βέλγοι αστυνομικοί όταν μπήκαν κρυφά το διαμέρισμά του μήνες πριν από τη σύλληψή του. Βρήκαν επίσης 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιό του.
Ο ίδιος ωστόσο είχε πει ότι δεν ποτέ δεν του άρεσαν τα μετρητά.
Επίσης, υπήρχε μια εξαίρεση στη… λιτή ζωή του Παντσέρι: οι διακοπές. Του άρεσε να πηγαίνει τρεις φορές τον χρόνο και να ξοδεύει από 20.000 έως 25.000 ευρώ κάθε φορά.
Τα πέταξε στα σκουπίδια
Αφότου άρχισε να συνεργάζεται με το Κατάρ, τα μετρητά ήταν τόσα πολλά που κατέληξε να… πετάξει κάποια από αυτά σε έναν κάδο απορριμμάτων.
Το 2019, ο Παντσέρι είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν ευρωβουλευτή, τον οποίο το POLITICO δεν κατονομάζει για λόγους νομικούς, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία και χρειαζόταν μια χάρη.
Ο Παντσέρι δέχτηκε, και έστειλε έναν βοηθό του στην κατοικία του ευρωβουλευτή για να παραλάβει μια τσάντα.
Όταν άνοιξαν την τσάντα, ανακάλυψαν ανάμεσα σε ένα συνονθύλευμα ρούχων, μερικά βιβλία που ήταν κούφια. Μέσα υπήρχαν 60.000 έως 70.000 ευρώ σε μετρητά. Όπως είπε δεν ήξερε από πού προέρχονταν και τα πέταξε όλα στα σκουπίδια καθώς επέστρεφε στο σπίτι του χωρίς να τα μετρήσει.
Μετακόμισε μαζί με τα λεφτά
Όπως είπε ο Τζόρτζι, παρέλαβε μετρητά για λογαριασμό του Παντσέρι, περίπου 10 φορές – δύο ή τρεις ετησίως. Σε μία από αυτές, έλαβε 300.000 ευρώ από ένα άτομο που επέβαινε σε ένα μαύρο Audi με ολλανδικές πινακίδες, κοντά στα Βασιλικά Ανάκτορα και μια άλλη φορά σε ένα πάρκινγκ πέρα από το κανάλι.
Ο Τζόρτζι υποτίθεται ότι πήρε τα λεφτά του Παντσέρι μαζί του, όταν μετακόμισε με την Καϊλή σε ένα διαμέρισμα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Χρησιμοποίησε την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του ως κωδικό. Η ευρωβουλευτής γνώριζε επίσης τον κωδικό, είπε στην αστυνομία.
Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πατέρας της Εύας Καϊλή μετέφερε μια βαλίτσα που περιείχε 150.000 ευρώ από το διαμέρισμα της Καϊλη και του Τζόρτζι, μέχρι το ξενοδοχείο Sofitel στην Place Jourdan.
Η αστυνομία συνέλαβε για λίγο τον άνδρα , αλλά τον άφησε ελεύθερο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες καθώς δεν υπήρξε καμία υπόνοια για την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε αδικοπραξία.
Πώς ξεχώρισε τα χρήματα
Μιλώντας στην αστυνομία μετά τη δική της σύλληψη, η Καϊλή αρνήθηκε ότι γνώριζε την προέλευση των μετρητών στη βαλίτσα ή των χρημάτων που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της.
Αργότερα είπε ότι είχε γεμίσει μια βαλίτσα με χαρτονομίσματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι που πίστευε ότι ήταν του Παντσέρι. Μπορούσε να τα διαχωρίσει από του συντρόφου της επειδή ήταν σε δεσμίδες, ενω τα χρήματα του δέυτερου ήταν «χύμα».
Ο δικηγόρος της Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η πελάτισσά του έμαθε για τα χρήματα από “τα μέσα ενημέρωσης” στις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Υπήρχε μια τσάντα με μετρητά που κρατούσε η Καϊλή, σύμφωνα με τους φακέλους της ανάκρισης. Περιείχε περίπου 30.000 με 40.000 ευρώ. Ο σκοπός της; Ένα προληπτικό μέτρο, είπε, “σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης”.