Ιδιαίτερα βαρύ τίμημα πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα από πολεμικού τύπου τραύματα, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε πόλεμο! Αυτό τόνισε ο Μικροχειρουργός Ορθοπαιδικός, Ιωάννης Ιγνατιάδης, μιλώντας στο 28o κοινό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Ελληνικής Επανορθωτικής Χειρουργικής για το πολεμικό τραύμα.
«Δυστυχώς τα πολεμικού τύπου τραύματα, (πυροβολισμοί με κυνηγητικά ή πυροβόλα όπλα) καθώς και οι τραυματισμοί από εκρήξεις στην χώρα μας είναι συχνό φαινόμενο, παρότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο” τόνισε με έμφαση ο κ. Ιγνατιάδης προσθέτοντας ότι «αυτό έχει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό, αφού έχουμε εκατοντάδες ακρωτηριασμούς και μόνιμες αναπηρίες».
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ιγνατιάδης είναι συχνοί οι τραυματισμοί από κυνηγητικά όπλα ή από εγκληματικές πράξεις όπως τραυματισμοί αστικού τύπου (όπλα πόλης) σε απόπειρες ληστειών, διενέξεις ή τρομοκρατικές πράξεις.Επίσης οι τραυματισμοί από εκρήξεις από βεγγαλικά, «σαΐτες», δυναμίτη ή βόμβες σε εορτασμούς Πάσχα, σε πανηγύρια, στο ψάρεμα ή από εγκληματικές πράξεις όπως ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ή τρομοκρατικές πράξεις.
«Οι πιο σοβαροί τραυματισμοί θεωρούνται αυτοί που συμβαίνουν με εκρηκτικά όλων των ειδών έχοντας ως αποτέλεσμα εκτός από θανάτους ή ρήξεις εσωτερικών οργάνων, ακρωτηριασμούς ή ημιακρωτηριασμούς άκρων οι οποίοι συνήθως στο 75% δεν επιδέχονται συγκολλήσεων παρά μόνο κάλυψη των οστών και τενόντων με δερματικούς κρημνούς. Ενίοτε μόνο επιτυγχάνουν δευτερογενείς επανορθωτικές επεμβάσεις με μεταφορές ιστών ή δακτύλων και σπανιότατα επιχειρούνται με πιθανότητες επιτυχίας συγκολλήσεις μελών», τόνισε ο κ. Ιγνατιάδης.
Στη δεύτερη θέση από πλευράς βαρύτητας και επικινδυνότητας έρχονται οι τραυματισμοί από κυνηγητικά όπλα όπου ναι μεν, ενίοτε επισυμβαίνουν ακρωτηριασμοί αλλά όχι συχνά όπως στην προαναφερθείσα ομάδα τραυματιών με εκρηκτικά, ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας χειρουργείων με συγκολλήσεις ή μεταφορές ιστών είναι κατά 50% μεγαλύτερες από ότι τα τραύματα με εκρηκτικά.
«Η αντιμετώπιση του πολεμικού τραύματος είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Πραγματοποιείται σε διάφορες φάσεις ανάλογα της βαρύτητάς του, απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία και γίνεται από ομάδες Ορθοπαιδικών Μικροχειρουργών ή Ορθοπαιδικών και Πλαστικών Χειρουργών» ανέφερε ο κ. Ιγνατιάδης.
Αποκαλυπτική έρευνα στα «ΝΕΑ», στις αρχές του 2023 ανέφερε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 580 οπλοπωλεία ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν πως συνολικά κυκλοφορούν δύο εκατομμύρια όπλα (πιστόλια, κυνηγετικές καραμπίνες, ατομικής ασφάλειας, σκοποβολής και άλλα) από τα οποία περίπου οι 800.000 είναι παράνομα. Η έρευνα της εφημερίδας ανέφερε ακόμη πως το 70% των αγορών γίνεται στο διαδίκτυο και το υπόλοιπο 30% σε φυσικό κατάστημα.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει πως «για λόγους κρατικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί ο αριθμός των νομίμως κυκλοφορούντων όπλων στην Ελλάδα». Ωστόσο, υπολογίζεται πως στην χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 2.000.000 όπλα, νόμιμα και παράνομα.
Το ποσοστό, ωστόσο, «πληθυσμιακής» οπλοκατοχής ανέρχεται στο 20%. Δηλαδή, δύο στους δέκα πολίτες έχουν στην κατοχή τους κάποιο όπλο, παράνομα ή νόμιμα. Παρά το αρκετά μεγάλο ποσοστό, να σημειωθεί πως σε γενικά πλαίσια η οπλοκατοχή στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες (Κύπρος 34 όπλα ανά 100 κατοίκους, Φινλανδία 32 όπλα ανά 100 κατοίκους) και φυσικά με τις ΗΠΑ (120 όπλα ανά 100 κατοίκους).
Η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε στα «ΝΕΑ» «οι άδειες για κατοχή και οπλοφορία στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδίδονται για τους εξής σκοπούς: θήρας, σκοποβολής (σε σκοπευτικούς συλλόγους ή σκοπευτές), ατομικής ασφάλειας, φύλαξης εγκαταστάσεων και προσώπων (εκ των οποίων εκδί-δεται άδεια κατοχής στον υπεύθυνο ασφαλείας και άδεια οπλοφορίας στους φύλακες) και συλλογής (ενεργών ή απε-νεργοποιημένων όπλων)».
Πάντως, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., δείχνουν πως ο συνολικός αριθμός όπλων που κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο ποινικών αδικημάτων με μέσο τα όπλα, την τετραετία 2019 – 2022 είναι 8.629.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό