«Συνταγή που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που ανέβηκε στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας για να διαβεβαιώσει ότι το 2024, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ίδια συνταγή που ακολούθησε και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, την ίδια συνταγή που κατέστησε την ελληνική οικονομία ανθεκτική, την κατέστησε μια οικονομία με προοπτικές, μια οικονομία που έχει οριστικά αλλάξει σελίδα.
Ο προϋπολογισμός κινείται πάνω στα θετικά βήματα που έγιναν τα τεσσεράμισι προηγούμενα έτη αλλά δεδομένων των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, το 2024 θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, θα συνδυαστεί η δημοσιονομική σταθερότητα με την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών, με την εισαγωγή τολμηρών μεταρρυθμίσεων, με την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας στην πράξη.
«Την κοινωνική ευαισθησία, δεν την χαρίζουμε σε κανέναν», είπε ο κ. Χατζηδάκης που, κάτω από το παρατετάμενο χειροκρότημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τους κάλεσε να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2024, ως πατριωτικό καθήκον, προκειμένου να οδηγηθεί η Ελλάδα εκεί που της αξίζει, στην κορυφή.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει για τη δημιουργία προϋποθέσεων δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης, με δουλειά συστηματική και επίμονη, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, γιατί αυτό αποτελεί πατριωτικό καθήκον και ελάχιστη υποχρέωση στους πολίτες.
«Σε μια πρωτοφανή περίοδο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις δυναμικής, ανθεκτικής και δίκαιης ανάπτυξης. Δουλεύοντας συστηματικά και επίμονα. Κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, του οικονομικού ανορθολογισμού, της οπισθοδρόμησης. Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές. Τόσο αυτές, όσο και η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε την πρόοδο των τελευταίων ετών να χαθεί. Δεν θα χαλαρώσουμε ούτε στιγμή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε για μια πιο δυναμική, εξωστρεφή και βιώσιμη οικονομία, σε μία Ελλάδα που προχωράει μπροστά. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον, η ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας. Και είμαστε εδώ, όλοι μας, σύσσωμη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να κάνουμε την υποχρέωση και την υπόσχεσή πράξη», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, και υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε όλα αυτά θα συμβούν εντός του πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και συνέπειας και με προσήλωση στο στόχο για ακόμα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2024 σε σχέση με το 2023, ήτοι 2,1% αντί 1,1% φέτος.
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις εφτά επιμέρους σημαντικές προκλήσεις, το 2024 που συνιστούν ταυτόχρονα και τις εφτά κυριότερες προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανθεκτικότητα
Με βάση όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πρώτη πρόκληση, για την κυβέρνηση, είναι η διατήρηση της ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Για αυτό, όπως είπε, βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι: Η απαρέγκλιτη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας. Κοντά σε αυτά βεβαίως και, η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. «Δεν μας αρκεί ότι αλλάξαμε κατηγορία, παίρνοντας την επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Έχουμε τόσο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής όσο και τους ανθρώπους που χρειάζονται για να τα καταφέρουμε!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Επενδύσεις
Δεύτερη πρόκληση είναι για την κυβέρνηση, όπως τόνισε, η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η αντίστοιχη αύξηση των επενδύσεων. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό κενό, που πρέπει να καλυφθεί. Για αυτό επιδιώκουμε: Πρώτον, τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους από το 2025. Και άρση άλλων εμποδίων για την υγιή επιχειρηματικότητα. Δεύτερον, ένα ακόμη πιο εύρωστο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού – για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα παροχής δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα – με τελικό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Τρίτον, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολόκληρη την ΕΕ. «Ήταν μία επιτυχία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Εξωστρέφεια
Πρόκληση, χαρακτήρισε επίσης την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027, και στο 70% έως το 2030. Ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να βελτιωθεί ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. «Θα το πετύχουμε, με έμφαση σε τομείς στους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί: Αγροδιατροφικός τομέας, Φαρμακοβιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα το πετύχουμε με κίνητρα για μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, και στήριξη των δράσεων καινοτομίας. Με στήριξη των επιχειρήσεων για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στους τομείς αυτούς», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών.
Φοροδιαφυγή
Η κυβέρνηση έχει εξάλλου μπροστά της την πρόκληση να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή, με τις 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του παραβατικού φαινομένου. «Όπως ξεκαθαρίσαμε, και αυτό γίνεται σαφές ήδη σε αυτό τον προϋπολογισμό, οι πόροι από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής – και αυτό φαίνεται στην πρωτοβουλία για τους ελεύθερους επαγγελματίες – κατευθύνονται πρωτίστως στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, και ιδιαίτερα στις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Θέλω να σταθώ εδώ σε δυο επιμέρους στοιχεία.
– Το πρώτο: Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Θα γίνει όπως είπαμε στους πρώτους μήνες του χρόνου. Δεν το συζητάμε. Δεν το πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις. Ας λάβουν όλοι το μήνυμα. Η κυβέρνηση δεν βάζει νερό στο κρασί της στο συγκεκριμένο θέμα!
– Το δεύτερο σημείο: Το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Υπάρχουν πράγματι διαχρονικές καθυστερήσεις. Τώρα ψηφίστηκε η αυστηρότερη νομοθεσία που υπήρξε ποτέ. Θα την εφαρμόσουμε! Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Και ακόμη περισσότερο βεβαίως για τα κυκλώματα λαθρεμπορίας. Καμία υποχώρηση! Κανένας συμβιβασμός!», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Δημόσια περιουσία
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το 2024, για την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ζήτημα που επίσης αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση, θα προχωρήσουν μια σειρά από συμβάσεις παραχώρησης, μεταξύ των οποίων για περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια.
Βασική παρέμβαση, εξήγησε, θα είναι ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για το Υπερταμείο. Με κανόνες ευελιξίας για τις θυγατρικές του. Κανόνες επιβράβευσης για τους εργαζομένους τους. Κανόνες για μεγαλύτερες ταχύτητες. Και για προσέλκυση ικανών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά, παράλληλα, και η δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου για στήριξη επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. «Το Υπερταμείο αλλάζει και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας!», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Εισόδημα
Λαμβανομένης υπόψη και της πίεσης λόγω πληθωρισμού, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως πρόκληση την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. «Αυξάνουμε τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Επαναφέρουμε τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Αυξάνουμε τα αναπηρικά επιδόματα. Αυξάνουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυξάνουμε το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά. Ενώ δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση!», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Κοινωνική Συνοχή
«Δεν θέλω, όμως, να λησμονεί κανένας ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι και ένας προϋπολογισμός κοινωνικής συνοχής! Έχουμε αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 481 εκατομμύρια ευρώ, και αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας κατά 255 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Χατζηδάκης και επισήμανε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες:
– για την Παιδεία κατά 15,7%,
– για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 16,4%,
– για τη ΔΥΠΑ κατά 40%,
– για την υγεία κατά 46,5%,
– για τα νοσοκομεία 97,9%.
«Και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε!», ανέφερε στο κλίμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών.
Προηγουμένως, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε σε όσα προηγήθηκαν τα τεσσεράμισι χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Η Ελλάδα – έχοντας να αντιμετωπίσει ακόμα αρκετά προβλήματα – ανέβηκε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια πολύ ψηλότερα! Ψηλότερα από ό,τι περίμεναν και αρκετοί, θετικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση, παρατηρητές. Και αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε! Ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου. Και μιας σειράς στελεχών της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης. Που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε η Ελλάδα να αφήσει οριστικά πίσω την άνευ προηγουμένου κρίση της περασμένης δεκαετίας. Και να ανέβει αρκετά σκαλιά ψηλότερα!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι αυτά δεν τα λέει μόνο η κυβέρνηση.
«Τα λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε όλες τις εκτιμήσεις και προβλέψεις της. Τα λέει ο ΟΟΣΑ. Σε όλες τις εκθέσεις του. Τα λένε οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Που ο ένας μετά τον άλλο ξαναέδωσαν μετά από 13 χρόνια στην πατρίδα μας την επενδυτική βαθμίδα. Τα λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Που αναγνωρίζουν τόσο τις προσπάθειες όσο και τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί. Και μιλούν για παράδειγμα επιτυχίας! Τα λένε επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Που έχουν ξεκινήσει ολοένα και περισσότερο να επενδύουν στην Ελλάδα! Τα λένε οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup και στο ECOFIN. Που μας συγχαίρουν για τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής. Το είπαν, κυρίως, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους για ακόμη μία φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία!», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Όσο για τις προβλέψεις για το μέλλον, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε πως παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία (γεωπολιτικές εντάσεις, πληθωρισμός, επιβράδυνση ρυθμών ανάπτυξης, αναταράξεις στην αγορά ακινήτων διεθνώς), η ελληνική οικονομία θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές ως μια οικονομία με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. «Αυτό οφείλεται σε τρεις βασικά παράγοντες: Πρώτον, στο ότι επιμένουμε σταθερά σε γραμμή δημοσιονομικής σοβαρότητας. Δίνουμε μόνο όσα αντέχουμε και τίποτα παραπάνω! Δεύτερον, έχουμε υιοθετήσει μία σειρά από αλλαγές που στέλνουν παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα περιορίζει λελογισμένα τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Αλλά και έχει απλουστεύσει σημαντικά το αδειοδοτικό και επενδυτικό περιβάλλον! Και, τρίτον, στο ότι η διεθνής οικονομική κοινότητα γνωρίζει πως έχουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Η οποία επιχειρεί να εφαρμόσει τις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. Και πως τώρα, μετά τις τελευταίες εκλογές, στην πατρίδα μας συνδυάζεται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την κυβερνητική σταθερότητα και προοπτική», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Και ήταν αυτό το σημείο, στη διάρκεια της ομιλίας του, που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απευθύνθηκε στα έδρανα της συμπολίτευσης. «Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι οποίοι συνεχώς από το 2019 και μετά στηρίζουν την προσπάθεια των Κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη και μέσα από αρκετές δύσκολες επιλογές. Επιλογές που ορισμένοι αναλυτές μπορεί να θεωρούσαν ότι έχουν πολιτικό κόστος. Αλλά έχουν σίγουρα μεγάλο όφελος για την πατρίδα μας!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως και τις προηγούμενες ημέρες έτσι και σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι «η Ελληνική Οικονομία, χωρίς να έχει λύσει φυσικά όλα της τα προβλήματα, έχει γυρίσει σελίδα», και αυτό, όπως τόνισε βασίζεται σε στοιχεία στα οποία οι πάντες διεθνώς επικαλούνται, τονίζοντας μάλιστα τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά όλα τα στοιχεία. Είτε χωρίς να κομίζει δικά της. Είτε κάνοντας επιλεκτική παρουσίαση των στοιχείων. Και διαστρεβλώνοντας τελικά την εικόνα», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε πως «η πραγματικότητα διαψεύδει εκκωφαντικά την αντιπολίτευση».
Επενδύσεις-Εξαγωγές
«Αμφισβήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη σημαντική άνοδο τόσο στις επενδύσεις όσο και στις εξαγωγές, τα τελευταία χρόνια. Διερωτώμαι, γιατί το κάνετε!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι με βάση τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2023 η Ελλάδα σημειώνει την 3η υψηλότερη αύξηση στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Το δε 2024 προβλέπεται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στις επενδύσεις στην Ευρωζώνη. «Δεν σας αρκεί; Τι θα θέλατε, για να είστε ευχαριστημένοι;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Το 2024, η Κομισιόν προβλέπει, ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 37,4 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδύσεις στην πατρίδα μας με βάση την Κομισιόν θα έχουν αυξηθεί κατά 90% σε σχέση με το 2019! Όσο για τις ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις, σε καθαρούς όρους, έφτασαν σε ρεκόρ εικοσαετίας το 2022, αγγίζοντας τα 8 δισ. ευρώ! Ενώ η καλύτερη επίδοση προ του 2010 ήταν μόλις 4,3 δισ!». Αλλά και για τις εξαγωγές, όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως η Ελλάδα θα έχει το 2023 την υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, με αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2022. Και το 2024 τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση, μετά τη Σλοβακία. «Δεν θα ήθελα να πει κανένας μπράβο. Αλλά δεν μπορώ και να μην σημειώσω και τη συνεχή καταστροφολογία! Ένα ακόμα σημάδι αναπτυξιακής δυναμικής της Ελληνικής Οικονομίας: με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των Ελληνικών Επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 2019 έως το 2022 κατά 44,5%, μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Δημόσιο Χρέος
Σχολιάζοντας την κριτική για το δημόσιο χρέος, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε πως ενώ όλες σχεδόν οι χώρες πιέστηκαν σημαντικά από την ανάγκη αύξησης των δημοσίων δαπανών, και επομένως την ανάγκη αύξησης της δανειακής επιβάρυνσης, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, η Ελλάδα από 180,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ χρέος το 2019, με βάση την Κομισιόν, μείωσε το χρέος της στις 172,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2022. «Είναι η ταχύτερη μείωση χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη! Και θα το μειώσει περαιτέρω στις 160,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2023, και στις 151,9 το 2024! Δέσμευσή μας, άλλωστε, είναι έως το 2027 το χρέος να έχει υποχωρήσει στο 140% του ΑΕΠ!», είπε ο υπουργός Οικονομικών και απευθύνθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Αν ίσχυαν όσα λέτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πώς θα μας αναβάθμιζαν, και μάλιστα τόσες πολλές φορές, όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης; Είναι όργανά μας; Συνωμοτούν υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης; Μόλις την Παρασκευή, προχωρήσαμε στην πρόωρη εξόφληση δανείων από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου. Συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025. Ενώ, ένα χρόνο πριν, το 2022, η Ελλάδα εξόφλησε το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται το προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και οι όροι δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές». Στο κλίμα αυτό, υπενθύμισε ότι πριν από λίγες ημέρες, το γνωστό οικονομικό περιοδικό Risk.net βράβευσε τον ΟΔΔΗΧ και τα στελέχη του. Τους βράβευσε, όπως είπε, για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το πράγματι υψηλό, αλλά συνεχώς μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, ελληνικό δημόσιο χρέος. «Αντί να τους επικρίνουμε, ας ευχαριστήσουμε όλες και όλοι μαζί τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ για την υποδειγματική δουλειά που κάνουν! Με την οποία εξοικονομούνται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους!», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Ιδιωτικό χρέος
Όλες τις προηγούμενες ημέρες, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της το ιδιωτικό χρέος έχει καταστεί ανεξέλεγκτο. «Ο δείκτης του ελληνικού ιδιωτικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 118% το 2018, στο 101% το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 133%. Η χώρα μας είναι στην 16η θέση στην ΕΕ όσον αφορά στον συγκεκριμένο δείκτη», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, ως ποσοστό των συνολικών, έχουν καταγράψει μείωση από 41% περίπου το τρίτο τρίμηνο του 2019 σε περίπου 7,3% το τρίτο τρίμηνο του 2023. Αντίστοιχες μειώσεις σημειώνονται στα καταναλωτικά, στα στεγαστικά και στα επιχειρηματικά δάνεια. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. «Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζω πως το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση, από 68% το 2019 σε 61% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η μείωση συνιστά μια ορατή βελτίωση όσον αφορά στην εύρυθμη διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το ιδιωτικό χρέος δεν παραμένει κρίσιμο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνία», είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Ακρίβεια
Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και για τον πληθωρισμό. «Χωρίς καμία διάθεση να υποβαθμίσουμε το πρόβλημα που εντοπίζεται ειδικά στα τρόφιμα, η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., τόσο το 2023, όσο και στις προβλέψεις για το 2024. Η πρόβλεψη της Κομισιόν για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, για το 2023, το 2024 και το 2025, μας τοποθετεί σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους μέσους όρους για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ χαρακτηριστικό είναι πως παρόμοιες προβλέψεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει και ο ΟΟΣΑ», είπε ο κ. Χατζηδάκης και απάντησε και στις αντιπολιτευτικές φωνές που προβάλλουν, ως μέτρο ανακούφισης, τη μείωση του ΦΠΑ. «Σε όσες, λίγες χώρες εφαρμόστηκε, δεν λειτούργησε. Στην Ισπανία για παράδειγμα, μείωσαν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτός ενθυλακώθηκε από τους ενδιάμεσους και δεν πέρασε στον καταναλωτή. Το ίδιο έγινε και στην Πολωνία! Και επειδή ήταν και προσωρινό μέτρο, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του ΦΠΑ. Και, άρα, και των τιμών! Αντιθέτως πολύ σημαντικότερες προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πρωτοβουλίες που εμείς παίρνουμε!», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν αναφέρομαι μόνο στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, το επίδομα θέρμανσης κοκ. Αναφέρομαι, επίσης, στους ελέγχους της αγοράς μέσω της ΔΙΜΕΑ για αισχροκέρδεια, και τα αντίστοιχα βαριά πρόστιμα. Αναφέρομαι, επίσης, στις πρωτοβουλίες έκτακτης, αλλά και μόνιμης στήριξης του εισοδήματος των πολιτών μέσω του Προϋπολογισμού. Πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των αντοχών του Προϋπολογισμού και της Οικονομίας! Ξέρω κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης ότι διαθέτετε μία μαγική γομολάστιχα για να διαγράψετε τον πληθωρισμό. Ευτυχώς, όμως, που δεν χρειάζεται να την χρησιμοποιήσετε. Διότι, αν το κάνατε, θα κάνατε τα πράγματα πολύ χειρότερα για μισθωτούς, συνταξιούχους, για όλους τους οικονομικά ευάλωτους Έλληνες πολίτες. Ο λαϊκισμός σε αυτά τα προβλήματα δεν είναι λύση. Είναι ένα ακόμη πρόβλημα!».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό