Η Ευρώπη είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με τις απειλές της Ρωσίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας και γι αυτό οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αναπτύξουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες για να είναι προετοιμασμένες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στη Welt am Sonntag το Σάββατο.
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Φινλανδίας το Σαββατοκύριακο λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, ενώ απέρριψε τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα στοχεύσει χώρες του ΝΑΤΟ.
«[Οι απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν] κατά των κρατών της Βαλτικής, της Γεωργίας και της Μολδαβίας πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν πρόκειται απλώς για σαμποτάζ. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε κινδύνους μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Πιστόριους.
Πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες να προσαρμοστούν στο αλλαγμένο γεωπολιτικό τοπίο, ιδίως καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αμβλύνουν την εμπλοκή τους στην ήπειρο.
«Η αμυντική βιομηχανία θα χρειαστεί χρόνο για να αυξήσει τις δυνατότητές της. Έχουμε τώρα περίπου πέντε έως οκτώ χρόνια για να καλύψουμε τη διαφορά – τόσο όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, τη βιομηχανία όσο και την κοινωνία», προέτρεψε ο υπουργός Άμυνας.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειές της για την ανοικοδόμηση των προβληματικών ενόπλων δυνάμεών της, αντλώντας επίσης από ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε η κυβέρνηση στον απόηχο της επίθεσης.
Ο Πιστόριους (SPD/S&D) τοποθετήθηκε υπουργός Άμυνας στις αρχές του έτους, αντικαθιστώντας την Κριστίν Λάμπρεχτ.
Ο ίδιος παρουσίασε τον περασμένο μήνα νέες κατευθυντήριες γραμμές για την άμυνα, θέτοντας ως στόχο οι γεμρανικές ένοπλες δυνάμεις (Μπούντεσβερ) να καταστεί «έτοιμη για πόλεμο» και η Γερμανία να αναλάβει στρατιωτικό ηγετικό ρόλο ως η «μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη οικονομία» της Ευρώπης.
Η ρητορική του προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία, δεδομένης της ειρηνιστικής κουλτούρας της χώρας, η οποία διαμορφώθηκε μετά από την εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στη συνέντευξη του Σαββάτου, ο Πιστόριους επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμες για αυξημένη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.
Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές για την άμυνα του 2023 περιγράφουν τον ρόλο της ΕΕ σε θέματα άμυνας κυρίως ως «συμπληρωματικό» προς τις αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ «μέσω οικονομικών, ανθρωπιστικών και χρηματοδοτικών μέτρων», ο Πιστόριους είδε μια ευκαιρία να ενισχυθεί ο συντονισμός μέσω του τριγώνου της Βαϊμάρης, του άτυπου φόρουμ αποτελούμενο από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία.
«Μας ενδιαφέρει πολύ [να προσθέσουμε μια στρατιωτική συνιστώσα στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης]», δήλωσε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον νεοδιορισθέντα Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ (KO/EPP) και ότι επιδιώκει να ταξιδέψει στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό με τη νέα χρονιά.
Η προηγούμενη υπόσχεση της κυβέρνησης να αναβιώσει το φόρουμ και να προωθήσει στενότερους δεσμούς με την Πολωνία είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεκπλήρωτη από την προηγούμενη Πολωνική κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS/ECR).
Η επιστροφή του Τραμπ: μια κλήση αφύπνισης για την άμυνα της ΕΕ
Επικοινωνώντας με το Euractiv, η Ιονέλα Μαρία Τσιόλαν, αναλύτρια εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στο κεντροδεξιό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Wilfried Martens, δήλωσε ότι μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μεταψυχροπολεμική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας έχει καταρρεύσει και «αντιμετωπίζουμε τώρα ένα αυταρχικό καθεστώς που είναι αποφασισμένο να αμφισβητήσει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ».
«Η απειλή της Ρωσίας επεκτείνεται πέρα από την ανατολική γειτονιά της, καθώς επιδιώκει να επανασχεδιάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα με τη βία, να απορροφήσει την Ουκρανία και να κυριαρχήσει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η επιθετική στάση θυμίζει τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του 19ου αιώνα», είπε.
Η πολιτική αναλύτρια εκτίμησε ότι τα απομονωτικά αισθήματα στις ΗΠΑ, που τροφοδοτούνται από την αντίληψη της ανεπαρκούς ευρωπαϊκής αμυντικής συνεισφοράς, θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τις διατλαντικές σχέσεις, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Σε ένα τέτοιο σενάριο, μπορούμε να περιμένουμε λιγότερη αμερικανική δέσμευση για την υποστήριξη της Ουκρανίας και μια αυξανόμενη ανάγκη για τους Ευρωπαίους να δράσουν από κοινού και να γίνουν ένας πραγματικός πάροχος ασφάλειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο και ενάντια στη ρωσική απειλή».
Η Τσιόλαν υπογράμμισε την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, αλλά τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κενά στρατιωτικών δυνατοτήτων εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
«Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ δεν αποτελεί πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ, αλλά μια προσπάθεια να ενισχυθούν από κοινού οι ευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας σημαίνει επίσης την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Νέες ρωσικές απειλές κατά της Φινλανδίας
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia 1, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι το Ελσίνκι «παρασύρθηκε» από τη Δύση στο ΝΑΤΟ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα για τη Μόσχα, σύμφωνα με το CNN.
«Πήραν [η Δύση] τη Φινλανδία και την έσυραν στο ΝΑΤΟ! Γιατί είχαμε διαφορές με τη Φινλανδία; Όλες οι διαφορές μας, και εκείνες εδαφικής φύσης στα μέσα του 20ου αιώνα, έχουν όλες επιλυθεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Πούτιν.
«Δεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά τώρα θα υπάρξουν, διότι τώρα θα δημιουργήσουμε εκεί τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ και θα συγκεντρώσουμε εκεί οπωσδήποτε στρατιωτικές μονάδες», σημείωσε.
Ο Πούτιν, πάντως, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις παρατηρήσεις που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε: «Αν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί. Είναι σημαντικό να δούμε τη μακροπρόθεσμη προοπτική εδώ. Θα συνεχίσει να προχωράει».
«Αν ο Πούτιν επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ – αν συνεχίσει και μετά επιτεθεί σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ – λοιπόν, έχουμε δεσμευτεί ως μέλος του ΝΑΤΟ ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Για τον Πούτιν, η Ρωσία δεν έχει κανένα γεωπολιτικό συμφέρον να μπει σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
«Δεν υπάρχει καμία επιθυμία να χαλάσουμε τις σχέσεις μαζί τους (με τις χώρες του ΝΑΤΟ), μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη των σχέσεων», δήλωσε ο Πούτιν.
Πηγή: Euractiv
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό