Συμπληρώνεται σήμερα (29/12) ένας χρόνος χωρίς τον «Βασιλιά» Πελέ. Ο Πελέ, μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1958, 1962, 1970), πέθανε στις 29/12/22 στα 82 του χρόνια (γεννημένος 23/10/1940), αφού πάλεψε για περισσότερο από έναν χρόνο με τον καρκίνο του παχέoς εντέρου.
Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, ο «Βασιλιάς» του ποδοσφαίρου συνεχίζει να μετακινεί τους υπηκόους του. Περίπου επτά χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν φέτος από τον πρώτο όροφο του μαυσωλείου-, κατακόρυφου Μνημείο Οικουμενικής Νεκρόπολης («Ecumenical Memorial Necropolis»), όπου είναι θαμμένος ο Πελέ, στο Σάντος. Στην παραθαλάσσια πόλη της Βραζιλίας-430.000 κατοίκων-, την οποία ο Πελέ μετέτρεψε σε σύνθημα κατά τη διάρκεια μιας λαμπερής καριέρας σε σύλλογο. «Αντικρίζοντας» τη «Vila Belmiro», τη σκηνή που τον έκανε αιώνιο. Η ίδια σκηνή του πιο δυσάρεστου επεισοδίου στην ιστορία της Σάντος φέτος, αφού στις 6 Δεκεμβρίου, η ομάδα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Série B.
Το “Ecumenical Memorial Necropolis” επέλεξε ο ίδιος όσο ζούσε. Τον Ιούλιο του 2003, σε ηλικία 62 ετών, ο Πελέ αγόρασε σχετικό χώρο για την οικογένειά του στον ένατο όροφο, σε σχέση με τον αριθμό της φανέλας που φορούσε ο πατέρας του όταν ήταν παίκτης. Ο Πελέ, ωστόσο, θάφτηκε σε ειδικό χώρο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση για επίσκεψη.
Σε αυτούς τους μήνες που πέρασαν, ο Πελέ «δεχόταν» επισκέψεις από 30 άτομα την ημέρα κατά μέσο όρο. Οι αριθμοί προσκυνήματος μπορούν να θεωρηθούν χαμηλοί σε σχέση με μια βιογραφία γεμάτη υπερθετικό βαθμό, όπως αναφέρει σήμερα (29/12) χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Βραζιλίας «O Globo» . Ή ακόμα και μπροστά στα πλήθη που τον έχουν δει να κάνει μαγικά από κοντά στο γήπεδο. Στις 21 Ιουνίου 1970, για παράδειγμα, στον τελικό αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, 107.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη Βραζιλία του Πελέ να νικάει την Ιταλία στο στάδιο «Azteca», στην Πόλη του Μεξικού, και να κατακτά τον τρίτο του τίτλο.
Η παγκόσμια απήχηση του θανάτου του δεν επισκίασε την κριτική για μια ανεπαρκή κινητοποίηση των Βραζιλιάνων για να αποτίσουν τιμή στο μεγαλύτερο όνομα του αθλητισμού τους.
«Αν ο πρόεδρος της FIFA ζήτησε έστω και τουλάχιστον ένα γήπεδο ανά χώρα να φέρει το όνομα του «Βασιλιά», υπήρχαν σκανδαλώδεις απουσίες στην κηδεία του», σημειώνει η εφημερίδα.
Αυτόν τον μήνα, κατά τον οποίο ο τελευταίος αποχαιρετισμός του Πελέ συμπληρώνει ένα χρόνο, το Μαυσωλείο του Βασιλιά υποβλήθηκε σε ένα ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων.
Ο Πελέ έφυγε μία ημέρα σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, έχοτας ζήσει μία ζωή σαν να ήταν χίλιες. Φτάνοντας στο στόμα ως όνομα και στα μάτια ως εικόνα, σε κάθε ποδοσφαιρική-και όχι μόνο- γειτονιά του πλανήτη.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό