Εκατό ημέρες από τη στιγμή που οι ένοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, η Γάζα είναι ερειπωμένη και η Μέση Ανατολή ολισθαίνει προς μια ευρύτερη, πιο απρόβλεπτη σύγκρουση.
Του James Mackenzie
Τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους, ο πόλεμος υπήρξε ένα τραύμα το οποίο φαίνεται ότι θα διαρκέσει για χρόνια, βαθαίνοντας την εχθρότητα και τη δυσπιστία που στέκονται εμπόδιο στην ειρήνη για περισσότερα από 75 χρόνια.
“Κανείς δεν θα κερδίσει”, δήλωσε η Ρεμπέκα Μπρίντζα, εκπρόσωπος των οικογενειών των 240 Ισραηλινών και ξένων που πιάστηκαν ως όμηροι κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας από την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, η επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες έπιασε εντελώς απροετοίμαστες τις περίφημες στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε μέρες φόβου και αβεβαιότητας στη χώρα, καθώς αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της σφαγής από τους αφηνιασμένους ενόπλους.
Η επίθεση σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, η μεγαλύτερη απώλεια ζωής σε μία ημέρα από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, και το σοκ επιδεινώθηκε από τις πολλαπλές μαρτυρίες βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης που προέκυψαν τις επόμενες εβδομάδες.
Η ισραηλινή απάντηση ήταν άμεση και αδυσώπητη, ξεκινώντας με συστηματικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ακολουθούμενη από χερσαία εισβολή, που από κοινού ερήμωσαν τη Γάζα και ανάγκασαν σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σχεδόν 24.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 60.000 έχουν τραυματιστεί κατά την εισβολή, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια ζωής των Παλαιστινίων στις δεκαετίες των πολέμων και των συγκρούσεων με το Ισραήλ από το 1948.
Τρεις μήνες μετά, τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται ενάντια της Χαμάς στα ερείπια της Γάζας και να κυνηγούν τους υπεύθυνους της επίθεσης του Οκτωβρίου, όπως ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο στρατιωτικός ηγέτης του κινήματος.
Τα περισσότερα νοσοκομεία του θύλακα έχουν καταστραφεί, η πείνα απειλεί ολοένα και περισσότερους και μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση ενδέχεται να προκαλέσει τον θάνατο ακόμη περισσότερων κατοίκων της Γάζας από ό,τι ο ισραηλινός στρατός.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δημιούργησε “έναν κύκλο θανάτου” στη Γάζα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες και κατηγορούν τη Χαμάς ότι έχει κρυμμένο το δίκτυο των σηράγγων και των στρατιωτικών υποδομών της ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, θέτοντάς τον εσκεμμένα σε κίνδυνο.
Ωστόσο, αυτό προσφέρει ελάχιστη παρηγοριά στις δεκάδες χιλιάδες που έχουν χάσει συγγενείς τους από τους βομβαρδισμούς.
“Έρχομαι εδώ κάθε μέρα, νοσταλγώντας τους”, δήλωσε ο Khaled Abu Aweidah, ο οποίος έχασε 22 μέλη της οικογένειάς του σε αεροπορική επιδρομή και ο οποίος εξακολουθεί να ψάχνει στα βουνά από χαλάσματα που ήταν το σπίτι της οικογένειάς του μάταια για οποιοδήποτε σημάδι των τριών παιδιών που είναι θαμμένα εκεί.
Στοιχεία που σοκάρουν
Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί και η πικρία της σύγκρουσης έχει ξεχυθεί σε διαδηλώσεις οργής στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων και των αμερικανικών πανεπιστημιουπόλεων, ρίχνοντας τη σκιά της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, υπήρξε οργή για τους φόνους και τις καταστροφές και για τις ευρέως διαδεδομένες εικόνες Παλαιστίνιων κρατουμένων γυμνών με μόνο το εσώρουχό τους.
Ακόμη και η Ουάσιγκτον, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση και η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία, κατηγορία που το Ισραήλ απορρίπτει ως χυδαία και υποκριτική διαστρέβλωση της αλήθειας.
Οι προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει και το μέλλον της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό για περισσότερα από 15 χρόνια, βρίσκεται στον αέρα, ενώ η βία στις πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης έχει φτάσει σε επίπεδα που σε άλλες εποχές θα προκαλούσαν βαθιά ανησυχία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυνάμεις έχουν απευθύνει έκκληση για την αναβίωση της διαδικασίας ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο, αλλά η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί.
Ο κύριος εχθρός του Ισραήλ, το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, σαρκάζει το Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής απέχει από την άμεση δράση και η Χεζμπολάχ, ο τοποτηρητής της στο Λίβανο, έχει φροντίσει να αποφύγει ολομέτωπη σύγκρουση.
Ωστόσο, οι Χούθι στην Υεμένη, ένα άλλο κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχουν προκαλέσει αυξανόμενη αναταραχή επιτιθέμενοι στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας, φέρνοντας πιο κοντά την απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να προσελκύσει εξωτερικές δυνάμεις και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την παγκόσμια τάξη.
Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί βλέπουν τη Χαμάς ως υπαρξιακή απειλή για τη χώρα τους και οι έρευνες δείχνουν ότι υποστηρίζουν την εκστρατεία για την καταστροφή της οργάνωσης, αν και οι περισσότεροι κατηγορούν τον Νετανιάχου για τις ανεπάρκειες στον τομέα της ασφάλειας που επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Αφίσες με τους ομήρους είναι κολλημένες σε τοίχους και στάσεις λεωφορείων σε όλο το Ισραήλ και την Κυριακή έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις, απαιτώντας την επιστροφή των περισσότερων από 130 που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα μετά την εκεχειρία του Νοεμβρίου, κατά την οποία περίπου οι μισοί ανταλλάχθηκαν με Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
“Η κοινωνία του Ισραήλ κυριαρχείται από ψυχολογικά τραύματα και δεν μπορούμε να γιατρευτούμε εάν δεν επιστρέψουν όλοι αυτοί”, δήλωσε η Μοράν Στέλλα Γιανάι, πρώην όμηρος που επέστρεψε στο πλαίσιο της ανταλλαγής και απήχθη κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova, όπου εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στο πάρτι σκοτώθηκαν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, επιβαρύνει όλο και περισσότερο την οικονομία και ο στρατός έχει αρχίσει να αποδεσμεύει ορισμένους από τους δεκάδες χιλιάδες εφέδρους που κλήθηκαν να πολεμήσουν τη Χαμάς και να φυλάξουν τα βόρεια σύνορα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Αλλά ο Νετανιάχου, του οποίου το πολιτικό μέλλον θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πολέμου, δεν έδειξε κανένα σημάδι ότι άκουγε τις αυξανόμενες εκκλήσεις για τερματισμό των μαχών.
“Συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι το τέλος – μέχρι την ολοκληρωτική νίκη”, δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου για τον «εορτασμό» των 100 ημερών του πολέμου.
Πηγή: Capital.gr – Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου