Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται (+114%) από το 2020, τονίζει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, πριν από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καλώντας τις κυβερνήσεις να μειώσουν την επιρροή των υπερπλουσίων στη χάραξη φορολογικής πολιτικής.
Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε από το 2020 ως το 2023 κατά 405 δισεκ. δολάρια, στα 869 δισεκ. δολάρια, κι αυτή των δισεκατομμυριούχων κατά 3,3 τρισεκ. δολάρια, τονίζει η ΜΚΟ σε έκθεσή της, αναφερόμενη ειδικά στον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.
Χάρη στην απογείωση των χρηματιστηρίων, οι υπερπλούσιοι βλέπουν χρόνο τον χρόνο το οικονομικό τους βάρος να μεγαλώνει, χάρη στη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, η περιουσία και τα έσοδα πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων αθροιστικά συρρικνώθηκαν, έγιναν φτωχότεροι, επισημαίνει η Όξφαμ.
«Πιέζοντας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με μισθούς που αυξάνονται βραδύτερα από τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας φόρους, ιδιωτικοποιώντας το κράτος και συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη», οι μεγάλες εταιρείες «βαθαίνουν τις ανισότητες», τονίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ανισότητα ΑΕ».
Στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός θα παραβρεθούν αυτή την εβδομάδα πάνω από 800 επικεφαλής επιχειρήσεων και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και άτυπες συναντήσεις.
Είναι ακριβώς αυτή η ανάμιξη δημοσίων και ιδιωτικών συμφερόντων που επικρίνει η ΜΚΟ: «οι εταιρείες και οι πλούσιοι ιδιοκτήτες τους διατηρούν επίσης τις ανισότητες διεξάγοντας συνεχή και πολύ αποτελεσματικό πόλεμο εναντίον της φορολογίας», υπογραμμίζει.
«Σε όλο τον κόσμο, στελέχη του ιδιωτικού τομέα δεν σταματούν να απαιτούν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, περισσότερα παραθυράκια, λιγότερη διαφάνεια κι άλλα μέτρα με σκοπό οι εταιρείες να συνεισφέρουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα κρατικά ταμεία», εξηγεί η Όξφαμ, αναφερόμενη σε «ορδές από λομπίστες» και πελώρια κέρδη που εξασφαλίζονται.
Από το 1980, η φορολογία στις εταιρίες μειώθηκε διά δύο και πλέον στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), υποχωρώντας στο 23,1% το 2022, σημειώνει η ΜΚΟ.
Πέρα από τη διάλυση ιδιωτικών μονοπωλίων και τη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, η Όξφαμ καλεί να τεθεί σε εφαρμογή φόρος περιουσίας για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους, που θα μπορούσε να εισφέρει στα ταμεία των κρατών ως ακόμη και 1,8 τρισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό