Νέα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χειμώνα στη Βρετανία- και γι αυτό φαίνεται ότι ευθύνεται η έλλειψη κυβερνητικής νομοθεσίας και η κακή μόνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του End Fuel Poverty Coalition περίπου 4.950 υπερβολικοί θάνατοι το χειμώνα πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται σε άτομα που ζούσαν σε κρύα και υγρά σπίτια.
Η μελέτη Warm This Winter διαπίστωσε επίσης ότι, όταν η μέση θερμοκρασία του χειμώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτει κάτω από τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου, το επίπεδο των επιπλέον του μέσου όρου θανάτων το χειμώνα εκτοξεύεται.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται σε μία περίοδο που η Βρετανία υποφέρει από υπερβολικό κρύο σε πολλές περιοχές. Ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν ασυνήθιστα ζεστός, αλλά, αυτόν τον μήνα, οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -14°C σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Ο Simon Francis, συντονιστής του Συνασπισμού End Fuel Poverty, δήλωσε στο Euronews ότι αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση.
«Τα στοιχεία από την εκστρατεία Warm This Winter δείχνουν ότι 8,3 εκατομμύρια ενήλικες ζουν σε σπίτια με κρύο και υγρασία αυτό το χειμώνα και, καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες, αυτές οι συνθήκες γίνονται από άβολες έως εντελώς επικίνδυνες», λέει.
Πολλοί ειδικοί και επικριτές της σημερινής κυβέρνησης των Συντηρητικών, λένε ότι εν μέρει ευθύνονται οι νομοθέτες.
«Ενώ τα νοικοκυριά αγωνίζονται, οι υπουργοί κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και αφήνουν τα θέματα ζωής και θανάτου στην τύχη. Αντί να λάβουν μέτρα για τους λογαριασμούς ενέργειας, επέτρεψαν στις εταιρείες ενέργειας να ξαναρχίσουν να πηγαίνουν στα δικαστήρια για να αναγκάσουν τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν μετρητές προπληρωμής και έχουν πλέον αποκλείσει τη μεταρρύθμιση των τιμολογίων ενέργειας για να βοηθήσουν όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
«Προτιμούν να κάνουν μικροπολιτική με ένα γελοίο νομοσχέδιο αδειοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν θα κάνει τίποτα για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια ή να μειώσει τους λογαριασμούς από το να λάβουν ουσιαστική δράση για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή», προσθέτει ο Φράνσις.
Ενώ η κυβέρνηση λέει ότι κάνει πολλά για να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια – εισάγοντας εκπτώσεις όπως οι εκπτώσεις για ζεστά σπίτια και τα επιδόματα θέρμανσης για το χειμώνα, οι αντίπαλοι της λένε ότι έχουν περιορισμένη επιλεξιμότητα και αντίκτυπο.
Επιπλέον, ορισμένοι σχολιαστές έχουν επικρίνει την άρνηση της κυβέρνησης στο αίτημα να παράσχει βοήθεια για το πρόγραμμα αποπληρωμής για όσους έχουν ενεργειακά χρέη και νομοθεσία για τη στήριξη των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη μέσω ενός έκτακτου ενεργειακού τιμολογίου.
«Ανησυχούμε πολύ για το επίπεδο αδιαφορίας που δείχνει η κυβέρνηση για την ευημερία των ηλικιωμένων σε μια εποχή που η θερμοκρασία πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν», δήλωσε ο Jan Shortt, Γενικός Γραμματέας του National Pensioners’ Convention, το οποίο αποτελεί μέρος της Η καμπάνια Warm This Winter, λέει στο Euronews.
«Αυτό αποτελεί πραγματικό δίλημμα για τους ηλικιωμένους που παλεύουν με το κόστος της ενέργειας και άλλους διογκωμένους λογαριασμούς – γνωρίζουμε ότι πολλοί ήδη φοβούνται να ενεργοποιήσουν καθόλου τη θέρμανση», προσθέτει.
Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το κόστος ζωής κλιμακώνεται, οι άνθρωποι αναζητούν μέρη για να ζεσταθούν με περιορισμένο προϋπολογισμό – ακόμα και έξω από τα σπίτια τους.
Υπολογίζεται ότι, τον περασμένο χειμώνα, περίπου μισό εκατομμύριο Βρετανοί αναγκάστηκαν να στραφούν στις λεγόμενες “ζεστές τραπεζαρίες” – μέρη που διοικούνται από φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκκλησίες και ιατρεία – όπου οι άνθρωποι μπορούν να διώξουν το κρύο, για λίγο τουλάχιστον χωρίς κόστος .
Όταν άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2022, οι Εργατικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τη σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ίδια η ανάγκη για ζεστές δημόσιες αίθουσες είναι τρομερή ντροπή για μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Ο ηγέτης των Εργατικών και υποψήφιος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την ύπαρξή τους «τραγική».
14 μήνες από τότε, η κατάσταση εμφανίζεται εξίσου ζοφερή.
«Αυτό είναι ένα εθνικό σκάνδαλο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα λιγότερο μονωμένα σπίτια στη Δυτική Ευρώπη. Το ξέρουμε εδώ και χρόνια. Ωστόσο, κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα… η κυβέρνησή μας δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα για να διορθώσει το πρόβλημα», λέει στο Euronews η ακτιβίστρια της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζόρτζια Γουίτακερ.
Μερικοί, συμπεριλαμβανομένου του Whitaker, προτείνουν ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος έγκειται στην έλλειψη μόνωσης μέσα στα σπίτια σε όλη τη χώρα.
«Η μόνωση των σπιτιών σε ταχύτητα και κλίμακα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείωνε δραστικά αυτούς τους αναπόφευκτους θανάτους, καθώς και θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και των κλιματικών κρίσεων μειώνοντας τους λογαριασμούς και μειώνοντας τις εκπομπές των νοικοκυριών», λέει.
«Μέχρι να συμβεί αυτό, αυτή η επαίσχυντη κυβερνητική αμέλεια θα συνεχίσει να κοστίζει τη ζωή στους ανθρώπους και χωρίς την ηγεσία του κλίματος η κυβέρνηση θα τιμωρηθεί στην κάλπη», προειδοποιεί ο Γουίτακερ.
Τα τελευταία χρόνια, ενώ μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης θερμαίνεται, οι χειμώνες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πιο κρύοι, χάρη στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Οι επιστήμονες του Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι οι παγωμένοι χειμώνες θα γίνουν πιο συνηθισμένοι καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται παγκοσμίως.
Ενώ οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποφέρουν από θερμοκρασίες υπό το μηδέν μπορεί να μην αισθάνονται ότι η κλιματική αλλαγή τους επηρεάζει, το γεγονός όμως ότι το 2023 ανακηρύχθηκε ως η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί κάνει τους ακτιβιστές να παροτρύνουν τους πολιτικούς να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και πάρουν άμεσα μέτρα.
Πηγή: Euronews
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό