Για επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικων σχέσεων αλλά και για θωράκιση της πατρίδας μας μέσω της μεγέθυνσης της αποτρεπτικής της ισχύος σε γη, θάλασσα και αέρα χωρίς να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος κάνει λόγο σε δήλωση του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστολή, που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Αντονι Μπλίνκεν σχετικά με την απόκτηση από τη χώρα μας έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γένιας, F -35, αλλά και φρεγατών, μεταγωγικών C 130, αρμάτων μάχης, οχημάτων και άλλου αμυντικού υλικού.
«Η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργητική διπλωματία αξιοπιστίας, που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.
Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden.
Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.»
Πόσο θα κοστίσει στους φορολογούμενους το “δωρεάν” πακέτο;
Πριν αναφερθούμε στο “δωρεάν” πακέτο θα πρέπει να θυμίσουμε κάτι που δεν ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Πως δηλαδή το κόστος των 40 F-35 αναμένεται να αγγίξει και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια μία αγορά που θα ήταν πολύ φθηνότερη εάν η Ελλάδα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 από τις αρχές του 2000.
Όσο για το υπόλοιπο πακέτο εξοπλισμών ο έμπειρος σε θέματα άμυνας δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος γράφει στο Ieidiseis.gr:
Μόνο ως γκάφα ή φθηνή επικοινωνιακή παραπλάνηση μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά του πρωθυπουργού στο διάγγελμα του ότι: «Η Ελλάδα αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών». Πρόκειται για μέγιστο ψέμα!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι «πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού».
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για:
- Τέσσερα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS κλάσης Freedom
- Δυο μεταφορικά αεροσκάφη C-130
- 62 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley
- Σκάφη ακτοφυλακής
- Συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation
Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού περί «εντελώς δωρεάν» είναι πέρα για πέρα αναληθές. Απεναντίας, τα «αμερικανικά δώρα» αποδεικνύονται πανάκριβα και ασύμφορα. «Δωρεάν» δεν υπάρχει τίποτα! Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, οι Αμερικανοί μάς πασάρουν μέρος των αποσυρόμενων αμυντικών υλικών και με έναν σμπάρο χτυπούν δυο τριγόνια. Αφενός γλιτώνουν το κόστος απόσυρσης και αφετέρου εγκλωβίζουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην αμερικανική αγορά. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι με αυτές τις «δωρεές» επιβαρύνονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το κόστος αναβάθμισης, συντήρησης και υποστήριξης των υλικών, τα οποία συνήθως έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.
Για το πόσο «εντελώς δωρεάν» – όπως ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι η παραχώρηση στην Ελλάδα των φρεγατών LCS κλάσης Freedom, την απάντηση έδωσε στο Κογκρέσο ο αρχηγός του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποίος απέκλεισε την δυνατότητα αναβάθμισης τους καθ’ όσον δεν θεωρήθηκε συμφέρουσα για το αμερικανικό ναυτικό! Και επειδή δεν είναι συμφέρουσα για το Αμερικανικό Ναυτικό, τις πασάρουν στο Ελληνικό Ναυτικό που δεν έχει ούτε χρήματα αλλά και ούτε προσωπικό!
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει νωπή τραυματική εμπειρία απο τις αντίστοιχες αμερικανικές… δωρεές των αντιτορπιλικών Adams και των φρεγατών ΚΝΟΧ που παρέμειναν επιχειρησιακά στο ΠΝ για ελάχιστα χρόνια με την υποχρέωση να φτιαχτεί μια ολόκληρη υποδομή υποστήριξης, η οποία ποτέ δεν αποσβεστηκε, αφού αποσύρθηκαν μέσα στην πενταετία απο την παραλαβή τους!
«Δωρεάν» ήταν και τα ελικόπτερα Kiowa για τα οποία έχει ήδη δώσει ο Στρατός Ξηράς πάνω απο 100 εκατ. Όσο για τα συνοδευόμενα υλικά έρχονται ημιτελή και εγκλωβίζουν τις ελληνικές Ε.Δ. στα γρανάζια της αμερικανικής βιομηχανικής αλυσίδας. Για παράδειγμα, μας έστειλαν σασμάν για τα ελικόπτερα Kiowa, αλλά χωρίς βίδες τις οποίες ο Στρατός Ξηράς κλήθηκε να τις χρυσοπληρώσει.
Αυτά όλα τα κόλπα και τις παγίδες των αμερικανικών «δωρεών» τα γνωρίζουν καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις και η πολιτική ηγεσία θυσιάζονται απο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον βωμό της επικοινωνίας»
Καμία διασφάλιση από ΗΠΑ ότι τα τουρκικά F16 δεν θα στραφούν κατά Ελλάδας και Κύπρου
Οι πρώτες δηλώσεις των αρμόδιων αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών είναι ανησυχητικές. O πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και διάδοχος του κ. Menendez, Βen Cardin, αποδέχεται την πώληση F16 στην Τουρκία χωρίς να θέσει όρο τη μη χρήση τους κατά της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά ούτε καν να εγείρει ως ανησυχία τα θέματα που τις αφορούν. Αντιθέτως έξέφρασε ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και τη στάση της Τουρκίας στο ουκρανικό και στη Γάζα.
Ο δε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου κ. Meeks τόνισε γενικά και αόριστα ότι η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο συνεισέφερε στην απόφασή του να εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία.
Σήμερα, ο αμερικανός γερουσιαστής Ben Cardin (D-Md.), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέδωσε δήλωση χαιρετίζοντας την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και επισημαίνοντας ότι τώρα θα επιτρέψει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.
«Επαινώ το τουρκικό κοινοβούλιο για τη σημαντική ψήφο του υπέρ της έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Πρόεδρο Ερντογάν για την υπογραφή του. Η Σουηδία έχει εδώ και καιρό εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη Συμμαχία και αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής κοινότητας και της διαλειτουργικότητάς μας απέναντι στην απρόκλητη και παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη.
«Η έγκρισή μου στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 εξαρτάται από την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή δεν ήταν μια απόφαση που πήρα ελαφρά τη καρδία.
Μπορεί η Τουρκία να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υπάρχει ωστόσο επείγουσα ανάγκη για βελτίωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της άδικης φυλάκισης δημοσιογράφων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, καλύτερη συνεργασία στο να λογοδοτήσει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και για τη μείωση της ρητορική της στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Οι ανησυχίες μου έχουν μεταφερθεί έντονα και με συνέπεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας, και με ενθαρρύνει η παραγωγική κατεύθυνση των συζητήσεών τους με Τούρκους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
«Η αυξημένη παρεμπόδιση αυτής της εβδομάδας από την Ουγγαρία στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, ωστόσο, σημαίνει ότι η τουρκική δράση δεν είναι ακόμη μια στιγμή για να γιορτάσουμε την καθυστερημένη επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι το λιγότερο αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από το ότι έπαιξε ρόλο στο να τορπιλίσει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει την τόσο αναγκαία οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.
«Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο στη σχέση μας με την Τουρκία, να επεκτείνουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να συνεργαστούμε με τους παγκόσμιους συμμάχους μας για να αντισταθούμε στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων της».
Η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα F-35
Στη σχετική επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα F-35 και το μεγάλο πακέτο εξοπλισμών, περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες για τη διεύρυνση της εταιρικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας.
«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μπλίνκεν.
Ακολουθεί η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
Προς την Εξοχότητά του
Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας
Αθήνα
Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της διεθνούς τάξης που εδράζεται σε κανόνες. Αυτή η ισχυρή διμερής σχέση συνιστά απόδειξη των σταθερών δεσμών ανάμεσα στα έθνη μας, και με ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα.
Υπό την αίρεση ικανοποίησης όλων των σχετικών νομικών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης της γνωστοποίησης στο Κογκρέσο, προτιθέμεθα να διευρύνουμε τη εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας ως εξής:
Πρώτον, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24 Οκτωβρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές.
Δεύτερον, έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Κογκρέσο τις παρακάτω προτεινόμενες δωρεάν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, με το πρόγραμμα του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (Excess Defense Articles, EDA):
– Δύο αεροσκάφη C-130H, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά,
– Δέκα κινητήρες για αεροσκάφη P-3, Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
– 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.
Τρίτον, θα υποβάλουμε για γνωστοποίηση στο Κογκρέσο τα ακόλουθα, προς παραχώρηση στην Ελλάδα:
– Έως 40 νέα αεροσκάφη F-35 μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού,
– Τρία πλοία κλάσης Protector, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά και
– Διάφορα φορτηγά οχήματα και ρυμουλκούμενα, ως Πλεονάζοντα Αμυντικά Υλικά.
Τέταρτον, θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.
Πέμπτον, συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία, και εκκρεμούσας της αξιολόγησης της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα.
Έκτον, θα δώσω προτεραιότητα στην Ελλάδα ώστε να παραλάβει πλεονάζοντα οχήματα Ανθεκτικά σε Νάρκες, Προστατευμένα από Ενέδρες, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους και θα εξετάσω τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135. Εκτός από τα C-130H, το Υπουργείο ‘Αμυνας εργάζεται για την παροχή δεδομένων σχετικά με τις τιμές και τη διαθεσιμότητα για την αγορά νέων C-130J από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.
Με εκτίμηση,
Antony Blinken