Σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών προχωρούν από σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.
Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς, στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, τελωνεία αλλά και “απόβαση” στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη εβδομάδα.
Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις από σήμερα Τετάρτη.
Οι αγρότες ζητούν να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής, διεκδικώντας αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση του κόστους ρεύματος με 7 λεπτά η κιλοβατώρα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
H προγραμματισμένη πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας.
«Είμαστε όλοι αγρότες και είμαστε ενωμένοι, χωρίς χρώματα. Μας ενώνει η αγροτιά και τίποτα άλλο», φώναξαν οι αγρότες από την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Νίκαιας, στην έναρξη του Πανελλήνιας σύσκεψης των αγροτών.
Πρέπει «να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν ανάγκες κι όχι λύσεις για επικοινωνιακούς λόγους», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας στην τοποθέτησή κατά την έναρξη της Πανελλαδικής σύσκεψης.
Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οι αγρότες των μπλόκων θα αποφασίζουν για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία όχι όμως για τους οδηγούς, αλλά για τα εμπορεύματα.
Όπως ανέφερε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 Λία Χριστάρα, σήμερα αναμένεται περίπου στη 1 το μεσημέρι να έχουμε συμβολικό αποκλεισμό στα Κουφάλια και στα Μάλγαρα, ενώ υπενθύμισε ότι στη Μακεδονία υπάρχουν μπλόκα στα Μάλγαρα, στην Επανομή, στα Μουδανιά, στο Δερβένι και στα Κουφάλια. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν μπλόκα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στα Γιαννιτσά, τις Σέρρες κ.ά.
Επίσης, στο μπλόκο Στεφανοβικείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας και «καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να το ενισχύσουν».
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, αυτό στο οποίο κατάληξαν την Τρίτη οι αγρότες, πέρα από τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, έχουν συμφωνήσει σε έξι σημεία, όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο.
Το άλλο αίτημα έχει να κάνει με το να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% και να υπάρξει ενίσχυση του εισοδήματος, γιατί είναι βιοποριστικό το πρόβλημα. Όπως αναφέρουν οι αγρότες, έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και δεν έχουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αγρότες λένε ότι θέλουν να ανέβουν πάνω στην εθνική οδό, πάνω στην ΠΑΘΕ δηλαδή για 2 ώρες, να αποκλείσουν την εθνική οδό, να κόψουν δηλαδή στη μέση την Ελλάδα. Αυτό θα το κάνουν τις επόμενες ημέρες, όπως λένε, μέχρι να πάρουν την απάντηση στο βασικό αίτημα τους που είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Στο μεταξύ, πανλακωνική σύσκεψη στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών, οργανώνουν οι αγροτικοί και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Λακωνίας, σήμερα Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 το απόγευμα. Θα γίνει ενημέρωση για τη συζήτηση και τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Νίκαιας (Λάρισα), ενώ θα συζητηθούν οι νέες κινητοποιήσεις και οι μορφές αυτών.
Κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει για σήμερα το μεσημέρι και οι αγρότες της Θεσπρωτίας. Πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, στις 11:00 το πρωί θα γίνει η προσυγκέντρωση των αγροτών και θα ακολουθήσει πορεία εντός της πόλης με κατάληξη στο λιμάνι, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση συντονισμός και ενημέρωση, σύμφωνα με το σχετικό κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες ζητούν:
-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
–Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Κ. Μητσοτάκης: Έχει δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΛΓΑ για αγροτικές αποζημιώσεις
«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, χθες.
«Η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών» ανέφερε.
Π. Μαρινάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες
Την ίδια ώρα σφοδρή είναι η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ERTnews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών.
Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως τόνισε.
Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές.
Ανοιχτός στο διάλογο εμφανίζεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι «σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελεί προτεραιότητά μας». Επίσης, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις μαζί με τους αγρότες. Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όμως να υπονομεύουν το αύριο της χώρας και συνολικά τις μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού».
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από την κοινή προσπάθεια, με συναινέσεις και διάλογο, όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις» και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση συνεννόηση, στα οποία η Κυβέρνηση επιμένει».
Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο αμυγδαλοπαραγωγός Κώστας Μητρόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Έχουμε μείνει από πέρυσι το Μάρτιο απλήρωτοι από τον παγετό. Αυτό το Μάρτιο ξεκινάει καινούργια καλλιεργητική σεζόν. Με 20, 22, 25 βαθμούς, όπου θα φτάσει η θερμοκρασία ξανά στην καινούργια σεζόν.
Έχουν γίνει όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, φάρμακα, λιπάσματα, κλαδέματα, καλλιέργεια και αναρωτιόμαστε (τι θα γίνει), γιατί ο καιρός πλέον δεν είναι σύμμαχος, είναι απέναντι. Το είδαμε περίτρανα και με την πλημμύρα. Την πρωτοφανή πλημμύρα, αυτή που κράτησε 40 μέρες κλειστή την εθνική οδό και δεν άνοιξε ρουθούνι. Δεν έχει έρθει ένας εισαγγελέας να μάθουμε μέχρι και σήμερα, πέντε μήνες μετά, τι γίνεται».