“Άραγε θα έλθει το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην Ελλάδα τώρα που θα ψηφιστεί ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια;”
Όσοι αναρωτιούνται είναι βέβαιο πως δεν γνωρίζουν ότι το Harvard είναι ήδη στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια. Ο λόγος για το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) το οποίο εγκαινιάστηκε με κοινή απόφαση του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του εκπαιδευτικού ιδρύματος, στις 28 Ιουνίου 2008, στο Ναύπλιο.
Αποτελεί δε πρότυπο του πως θα έπρεπε να λειτουργούν τα παραρτήματα μεγάλων διεθνών πανεπιστημίων και πως η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τον πολιτιστικό της πλούτο μέσω τέτοιων ουσιαστικών συνεργασιών αντί να επικεντρώνεται στο πως να προσελκύσει τριτοδεύτερα ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να υποβαθμίζει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι να υποστηρίξει και να προωθήσει τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού μέσω της αξιοποίησης διεπιστημονικών και διαχρονικών προσεγγίσεων. Παράλληλα λειτουργεί ως βάση για τους/τις μελετητές/τριες, φοιτητές/τριες και ερευνητές/τριες του Harvard καθώς επίσης και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και αλλού.
Εξαρχής το ΚΕΣ θεμελιώθηκε και λειτουργεί με κεντρική ιδέα να είναι προσβάσιμο και χωρίς οικονομικό κόστος στο ευρύ κοινό, έχοντας δυο εξίσου σημαντικές στρατηγικές προτεραιότητες: να παρέχει ευκαιρίες τόσο στην κοινότητα του Harvard όσο και στην τοπική κι ευρύτερα διεθνή κοινότητα.
Πως ήλθε το Harvard στην Ελλάδα
Όλα ξεκίνησαν το 2000 όταν ο Καθηγητής Gregory Nagy ανέλαβε καθήκοντα ως Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (αγγλικό ακρωνύμιο: CHS) προσπάθησε να συνενώσει το όραμα του ευεργέτη του Κέντρου, Paul Mellon, «να δώσει μια νέα ώθηση, αλλά και μια νέα κατεύθυνση στη μελέτη της Ελληνικής γραμματείας και επομένως στην επίδρασή της στη δική μας εποχή» και την αποστολή του Κέντρου «να ανανακαλύψει και να αναδείξει εκ νέου τον ανθρωπισμό των Ελλήνων». Οραματίστηκε μια σειρά δραστικών και καινοτόμων αλλαγών οι οποίες ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τη λειτουργία του Κέντρου. Μία από τις σημαντικότερες ιδέες αφορούσε στη διεθνή παρουσία και προφίλ του Κέντρου. Κατά την ίδια περίοδο, η διεθνοποίηση είχε γίνει καίριας σημασίας πρωτοβουλία του Harvard και αποτελούσε προτεραιότητα στην ατζέντα του Αντιπρύτανη Διεθνών Υποθέσεων.
Σε συνέχεια των επικοινωνιών που είχε ο Gregory Nagy τόσο με την κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου όσο και με τις ελληνικές Αρχές και κατόπιν εξέτασης όλων των πιθανών επιλογών, αποφασίστηκε το ΚΕΣ Ελλάδος να εγκατασταθεί στο Ναύπλιο.
Η τοποθεσία της πόλης, η σημασία της για την αρχαία αλλά και σύγχρονη ελληνική ιστορία, και η μοναδική ομορφιά της σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, ανέδειξαν το Ναύπλιο ως ιδανική επιλογή.
Έχοντας ήδη μπει στη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας του και υπό την ηγεσία του Καθηγητή Mark J. Schiefsky, Διευθυντή του Κέντρου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, το Κέντρο στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αποκομίζει τους καρπούς από τις προετοιμασίες, συνεργασίες, πρωτοβουλίες κι άλλες προσπάθειες, τις συνεχώς επεκτεινόμενες δράσεις και συνέργειές του στην Ελλάδα, στο Harvard, αλλά και σε άλλα μέρη στον κόσμο.
Για να πάρουμε μία ιδέα του τι προσφέρει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) θα πρέπει να πούμεν ότι για το 2024 οργανώθηκαν τα εξής Εργαστήρια:
Άνδρες και Γυναίκες στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο: αντίθεση ή συμπληρωματικότητα;
Τέχνη και Φιλελληνισμός. O Λόρδος Βύρων και ο φιλελληνικός οπτικός πολιτισμός του 19ου αιώνα
Η λειτουργία του ΚΕΣ θα έπρεπε να αποτελεί το υπόδειγμα ουσιαστικής συνεργασίας με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύμα με αμοιβαίο όφελος τόσο για τα ίδια όσο και για τη χώρα μας κι ένας μπούσουλας για το στρατηγικό σχεδιασμό προσέλκυσης ανάλογου κύρους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό