Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο διακεκριμένος επιστήμονας και ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, μίλησαν στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του Ant1 για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη λήψης μέτρων. Το AnatropiNews έθεσε στον Χρήστο Ζερεφό το ερώτημα για το πως μπορούμε να επιτύχουμε την αναστροφή της κλιματικής κρίσης.
«Το έχω ξαναπεί, ενώ ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα τότε ενόχλησε πολλούς δήθεν νεοφιλελεύθερους, “ζούμε στην εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού”.
Αυτό ισχύει και για την κλιματική κρίση. Είναι γνωστό τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή, αλλά λέμε συνεχώς “θα περάσει”. Το 1992 υπογράφηκε η συμφωνία του Ρίο, μετά το Κιότο και το Παρίσι για την κλιματική αλλαγή. Οι μεγάλες χώρες αρνούνται να δουν την πραγματικότητα.
Δυστυχώς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο για τις ισχυρές χώρες, δεν ισχύει στην πράξη, αλλά και οι ηγέτες τους, που προτάσσουν τα οικονομικά οφέλη από τα μέτρα για την προστασία του Περιβάλλοντος, δεν καταλαβαίνουν ότι το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις των πολιτικών τους θα είναι τεράστιο», επεσήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών την προσεχή Τρίτη για την κλιματική κρίση και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ισχυρά νομικά κείμενα για την προστασία του Περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν έχει ενεργοποιήσει και αντί να παρακολουθεί αμήχανη την Ρωσία και τις ΗΠΑ να λειτουργούν βάσει των δικών τους σκοπιμοτήτων, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα τόσο κομβικής σημασίας ζήτημα.
Τόνισε δε ότι ακόμη και μόνη μια χώρα και μια κοινωνία οφείλει και αξίζει να αναλάβει σχετικές δράσεις που αφορούν το σήμερα και το αύριο της διαβίωσης της στον πλανήτη, ενώ υπογράμμισε ότι «Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι θέμα λαϊκισμού, αλλά έχουμε καταλάβει από τι κινδυνεύει ο κοινωνικός ιστός. Πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος που κινδυνεύει να μην έχει ρεύμα».
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, μεταξύ των ζοφερών αναφορών του για τις ολέθριες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε διάφορες μεριές του πλανήτη, επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε δεκαετίες που θα δείξουν το μεγαλείο της Φύσης. Αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι πρωτόγνωρα. Είδαμε 1,5 δισεκατομμύρια ζώα να καίγονται στην Αυστραλία, την εξαφάνιση της βλάστησης σε νησί της Χαβάης, ακόμη και φωτιές στη Σιβηρία. Έχουμε δει εβδομάδες την Σιβηρία να έχει πιο υψηλές θερμοκρασίες από την Αθήνα!».
«Εάν πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθούν και οι εργασιακές θέσεις. Σε 30-40 χρόνια οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, θα πωλούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αυτή είναι η πρόβλεψη μου», τόνισε ο κ. Ζερεφός.
Το AnatropiNews έθεσε στον Χρήστο Ζερεφό το ερώτημα για το πως μπορούμε να επιτύχουμε την αναστροφή της κλιματικής κρίσης. Η απάντησή του:
«Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα, ενώ οι περιβαλλοντικές και θεσμικές διαστάσεις της απαιτούν άμεση δράση και συνεκτική προσέγγιση από τη διεθνή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή των Διεθνών και Ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και κανονισμών στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ζωτικής σημασίας πτυχή για την αντιμετώπισή της. Η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και της ανάπτυξης κοινών μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ιδιαίτερα τα τελευταία έτη είναι εμφανές πως από την Κλιματική Αλλαγή προχωρούμε στην Κλιματική Κρίση, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί τη χρήση συγκεκριμένων «δεικτών πορείας». Αυτοί οι δείκτες παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης του περιβάλλοντος και των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μέσω της ανάλυσης αυτών των δεικτών, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαδικασίες που διαμορφώνουν το παγκόσμιο περιβάλλον και να λάβουμε στρατηγικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Συνολικά, η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης απαιτεί την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα συνδυάζει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές. Μόνο μέσω συνεργασίας και δράσης σε διεθνές επίπεδο μπορούμε να επιτύχουμε την αναστροφή της τρέχουσας τάσης και την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό