Η έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου της κυβέρνησης για μια οικονομία σε σταθερά αναπτυξιακή τροχιά, με δημοσιονομική υπευθυνότητα, που βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες για άμεσες ξένες επενδύσεις. Μια οικονομία που, τελικά, αυξάνει τους πόρους για την κοινωνία και εξασφαλίζει περισσότερα μόνιμα εισοδήματα για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους.
Του Νίκου Παπαθανάση Αναπλ. Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικoνομικών
Τα μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που να σημειωθεί ότι επιτυγχάνονται εντός ενός παρατεταμένου δυσμενούς διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος, αναγνωρίζονται διεθνώς και σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες πολυεπίπεδες αξιολογήσεις της Ελλάδας. Αποτυπώνονται δε, στον προϋπολογισμό του 2024 -τον πρώτο που εκτελείται μετά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε αυτόν, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας αλλά, κυρίως, για το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται με πρόσθετους πόρους, κυρίως για την Παιδεία και την Υγεία. Στον προϋπολογισμό, παράλληλα με τη δημοσιονομική σοβαρότητα, προβλέπεται μεγέθυνση της οικονομίας κατά 2,9% το 2024 – όταν ο αντίστοιχος ρυθμός στην υπόλοιπη Ε.Ε αναμένεται να είναι γύρω στο 1%.
Σε πλήρη εξέλιξη με μεγάλη συμμετοχή, βρίσκονται τα Προγράμματα για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, με συνολική δημόσια δαπάνη 350 εκ. ευρώ
Καταλυτικοί τροφοδότες αυτής της αναπτυξιακής πορείας αναμένεται ότι θα είναι οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί πόροι που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, με τη συμβολή τους να υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60% της προϋπολογισμένης μεγέθυνσης της οικονομίας.
- Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως μεταφράζεται αυτό στην πράξη και ποιοι θα ωφεληθούν. Η απάντηση, παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, είναι σαφής, με την καλύτερη απόδειξη να προέρχεται από τα επίσημα στοιχεία.
Ειδικότερα, μέσα από τις χρηματοδοτικές και τις επενδυτικές πολιτικές που υλοποιούμε, από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, οι πόροι που συνολικά θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία ανέρχονται στα 12,2 δισ. ευρώ, μόνο για το 2024, συν 9 δισ. ευρώ σε επενδύσεις από τα χαμηλότοκα δάνεια. Μεγάλο μέρος αυτών των πόρων κατευθύνονται προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» – το πρώτο πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στην Ε.Ε που εγκρίθηκε για την περίοδο 2021-2027- υλοποιούνται τόσο ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ, με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ, όσο και η Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ, με προϋπολογισμό 700 εκ. ευρώ.
Σε πλήρη εξέλιξη, και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή, βρίσκονται τα Προγράμματα για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, με συνολική δημόσια δαπάνη 350 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, η επιχορήγηση ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 50% για επενδυτικά σχέδια έως 400 χιλιάδες ευρώ.
Ανάλογες δράσεις χρηματοδοτούνται και στο πλαίσιο των σχετικών προγραμμάτων για την ίδρυση και λειτουργία υφιστάμενων και νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας και στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, στην Πελοπόννησο. Για τις δράσεις αυτές το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 70%.
Σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας διαδραματίζουν και οι δράσεις που δρομολογεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μόνο στο πλαίσιο του νέου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ και με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες, εξάλλου, αποτελούν και αντικείμενο της δράσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων
Το νέο ΤΕΠΙΧ, δίπλα στο Ταμείο Συγχρηματοδότησης, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει και Ταμείο Εγγυοδοσίας, με επιδότηση επιτοκίου 2% για τα δύο πρώτα χρόνια, και κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από την ΕΑΤ. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται, με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό, το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, για δάνεια έως 25 χιλιάδες ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη.
- Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες, εξάλλου, αποτελούν και αντικείμενο της δράσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ρόλο σηματωρού για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας διαδραματίζει το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, μετά από την επιτυχή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, διαχειρίζεται πόρους 36 δισ. ευρώ -18,2 δις για επιχορηγήσεις και 17,7 για δάνεια. Στα προγράμματα επιδότησης, μεταξύ άλλων, έχουν δρομολογηθεί ήδη ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα και η Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών, ενισχύσεις σε συνεργατικά σχήματα επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων και σε ΜμΕ για έρευνα και καινοτομία.
Στρατηγικό στόχος η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας να συνδεθεί άρρηκτα με την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και με την περαιτέρω ώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας
- Είναι επίσης σε εξέλιξη προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων. Ενώ αναμένονται νέα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Την ίδια ώρα, στο δανειακό πρόγραμμα του ΤΑΑ, από τα 640 επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί, τα 397 προέρχονται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από τις 271 δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, οι 128 επίσης είναι με ΜμΕ.
Τα ανωτέρω, ως ενδεικτικά παραδείγματα, καταδεικνύουν την έμπρακτη υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Κυβέρνησης: η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας να συνδεθεί άρρηκτα με την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και με την περαιτέρω ώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
Μόνον έτσι η ανάπτυξη θα αποκτήσει ανθεκτικότητα, μόνον έτσι οι νέες θέσεις εργασίας θα έχουν ως απτό αποτέλεσμα την αύξηση των εισοδημάτων για όλους, μόνον έτσι οι νέες και οι νέοι θα παραμείνουν για να επιχειρήσουν στον τόπο τους.