Σε λίγα 24ωρα δύο Βρετανοί δικαστές αναμένεται να επανεξετάσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, που ελήφθη την 6η Ιουνίου, να αρνηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ την άδεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, την οποία αποδέχθηκε τον Ιούνιο του 2022 η βρετανική κυβέρνηση.
Εάν υπάρξει απόφαση υπέρ του, η έφεσή του θα εξεταστεί επί της ουσίας. Σε περίπτωση απόρριψης, θα έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το περιβάλλον του λέει πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εάν όμως ο Ασάνζ χάσει αυτή τη δίκη θα δικαστεί στις ΗΠΑ για μαζική διαρροή 700.000 εγγράφων και κινδυνεύει με κάθειρξη δεκάδων ετών ή ακόμη και να θανατωθεί, όχι στο προαύλιο ενός κολαστηρίου αλλά με επίσημη εκτέλεση με ένεση, ηλεκτρική καρέκλα ή με έγχυση αζώτου.
Ο αρχισυντάκτης του Wikileaks, Κρίστιν Χράφνσον, υπογράμμισε πως η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο για τις “σκοτεινές και σοβαρές επιπτώσεις για την ελευθερία του Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο”.
“Υπερασπιζόμαστε τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της συνεισφοράς του στη δημοσιογραφία”, “πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση έχει πολλές συνέπειες για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου”, δήλωσε η Ρεμπέκα Βενσάν, διευθύντρια στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporter Sans Frontières- RSF).
Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ, προειδοποίησε σήμερα ότι ο ιδρυτής του Wikileaks θα πέθαινε εάν εκδιδόταν στις ΗΠΑ
“Η υγεία του εξασθενεί σωματικά και ψυχικά. Η ζωή του κινδυνεύει κάθε ημέρα που παραμένει στη φυλακή και εάν εκδοθεί, θα πεθάνει”, δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.
Σε περίπτωση έκδοσης, “ο Τζούλιαν θα βρεθεί σε μια τρύπα, τόσο βαθιά που δεν θα τον ξαναδούμε ποτέ”, τόνισε η Στέλλα Ασάνζ.
Η σύγκριση της αντιμετώπισης του Τζούλιαν Ασάνζ από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τους ηγέτες της Δύσης, σε σχέση με τον διάσημο Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά την υποκρισία της Δύσης σε ο,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου, την ίδια τη Δημοκρατία.
«Η τραγωδία του Τζούλιαν Ασάνζ», έγραφε το 2019 ο δημοσιογράφος Ζακ Ντιόν, «είναι πως είναι Αυστραλός και όχι Ρώσος. Εάν διωκόταν από το Κρεμλίνο, (…) οι κυβερνήσεις θα διαγκωνίζονταν για το ποια θα έχει την τιμή να του προσφέρει πολιτικό άσυλο. Το πρόσωπό του θα προβαλλόταν στην πρόσοψη του δημαρχείου του Παρισιού και η δήμαρχος Ανν Ινταλγκό θα διέταζε να κυματίζει μεσίστια η σημαία στον Πύργο του Άιφελ μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής του».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό