Ένα πλήρες, λαχταριστό, comfort γεύμα, γεμάτο νοστιμιά είναι αυτή η σούπα με σταρένια νουντλς, χοιρινό κρέας, μανιτάρια και αυγά.
30′ προετοιμασία
1 ώρα και 35′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 5′
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 1⁄2 λίτρα σπιτικός ζωμός κότας
- 500 γρ. ράμεν νουντλς (είναι από σιτάρι, λεπτά και μακριά) ή άλλα της αρεσκείας μας
- 200 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με περίπου 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) ή λευκό, γλυκό κρασί
- 60 ml σάλτσα σόγιας
- 800 γρ. χοιρινή πανσέτα (1 ενιαίο κομμάτι)
- 80 ml ελαιόλαδο
- 6 αυγά, βρασμένα μελάτα
Για το ντρέσινγκ
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 κουτ. σούπας μίριν το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, σε σκόνη (ή όσο καυτερό μάς αρέσει)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ράμεν: ασιατική σούπα με χοιρινό, νουντλς, λαχανικά και αυγό, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 190° C.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 60 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη χοιρινή πανσέτα για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Την αδειάζουμε μαζί με το λάδι σε μια μικρή γάστρα, προσθέτουμε 100 ml νερό, σκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Ξεφουρνίζουμε, βάζουμε το κρέας σε ξύλο κοπής και το κόβουμε σε 12 λεπτές φέτες πάχους 2 εκ.
- Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τα νουντλς ή τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το τζίντζερ για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη, το μίριν και τη σόγια και ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει το υγρό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. ςε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε στα πιάτα τα νουντλς, περιχύνουμε με το ζωμό που φτιάξαμε (υγρό+στερεά), βάζουμε 2 φέτες από τη χοιρινή πανσέτα και ένα αυγό μελάτο σε κάθε μερίδα, περιχύνουμε με λίγο από το ντρέσινγκ και σερβίρουμε. Το ράμεν τρώγεται ζεστό ή χλιαρό. Είναι καλύτερο την επομένη, όταν το ξαναζεστάνουμε (η πανσέτα, όμως, είναι καλύτερη φρεσκοψημένη).
Πηγή: Γαστρονόμος