Έμαθε να μιλά Αρχαία Ελληνικά κατά τη διάρκεια των πρώτων σπουδών του στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ολλανδία. Έχει μελετήσει την ιστορία της Ελλάδας και έχει γράψει ένα βραβευμένο βιβλίο για την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, βασιζόμενος στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, στην οποία έζησε για χρόνια.
Έχει εμπειρία από όλη την πρωθυπουργική θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία θυμάται ως εποχή της αισιοδοξίας. Θεωρεί την Ελλάδα μία χώρα ευέλικτη, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τις κρίσεις και να σταθεί στα πόδια της, ενώ γνωρίζει καλά όλες τις πτυχές της πρόσφατης, αλλά και της πιο σύγχρονης, ιστορίας της.
Παρότι σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνικές & Πολιτικές Επιστήμες, τον κέρδισε από νωρίς η δημοσιογραφία. Εργάστηκε για χρόνια στη Θεσσαλονίκη ως ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters, στα πρώτα του βήματα στον χώρο. Αργότερα μεταπήδησε στους Financial Times και στους Times του Λονδίνου. Όμως το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής του καριέρας το πέρασε σε θέσεις ευθύνης του Economist.
Έχει γράψει συνολικά δύο βιβλία. Το -τιμημένο με το διεθνούς κύρους Βραβείο Runciman- «Δυο φορές ξένος: Οι μαζικές απελάσεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία» το οποίο εξετάζει την προσφυγική εμπειρία Ελλήνων και Τούρκων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και το «Athens: City of Wisdom», που αποτελεί μια εισαγωγή στην ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπρους Κλαρκ (Henry Bruce Greer Clark) είναι 66 ετών και, έχοντας καταγράψει περισσότερα από 40 χρόνια μάχιμης δημοσιογραφίας, ετοιμάζεται να αναγορευτεί σήμερα Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που θα τιμηθώ με έναν τέτοιο τίτλο», είπε στη Voria.gr ο κ. Μπρους Κλαρκ, συμπληρώνοντας: «Μου φάνηκε πολύ συγκινητικό και είναι για εμένα πολύ όμορφο που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου έχω δουλέψει αρκετά ως δημοσιογράφος, αλλά και ως συγγραφέας».
Το μικρόβιο της δημοσιογραφίας μπήκε από πολύ νωρίς στον Βρετανό απόφοιτο του Cambridge, παρότι οι σπουδές του ήταν εντελώς διαφορετικές. «Στα χρόνια μας, ήταν μόδα για τους φοιτητές να θέλουν να κάνουν δημοσιογραφία και να δουλέψουν σε μεγάλα ΜΜΕ όπως το BBC και το Reuters. Ακολούθησα λοιπόν τη μόδα και… δεκάδες χρόνια μετά μπορώ να πω ότι δικαιώθηκα για την επιλογή μου», εξιστόρησε ο επιτυχημένος ρεπόρτερ, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για λογαριασμό του Reuters.
«Έζησα ως νέος την εποχή του πολιτικού Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν η πρώτη φορά που η Αριστερά κυβέρνησε την Ελλάδα και ζούσαμε στον καιρό των μεγάλων πολιτικών συγκεντρώσεων και της έντονης αισιοδοξίας, που παραμένουν στο μυαλό μου», θυμήθηκε ακόμη ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, που οι πρώτες αναμνήσεις του από τη χώρα μας ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη.
«Έγραψα ένα ολόκληρο βιβλίο για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πριν ξεκινήσω να το γράφω, κατάλαβα ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα διαμορφώθηκαν από την προσφυγιά. Έτσι, έκανα την πόλη το επίκεντρο της έρευνάς μου», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μπρους Κλαρκ, ο οποίος βλέπει αισιόδοξα το μέλλον της πόλης, η οποία ωστόσο, όπως λέει, θα μπορούσε να είναι καλύτερη. «Η Θεσσαλονίκη αποκτά ξανά τον πολιτιστικό της χαρακτήρα. Είναι μία πολιτισμική πόλη στην οποία συναντάς διαφορετικές εθνικότητες και αποτελεί το εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων. Όμως θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα», είπε.
Το ίδιο πιστεύει και για την Ελλάδα, η οποία όμως, όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια έδειξε ευελιξία και «ξεπέρασε τις οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις».
Το απόγευμα, στις 18:30, στην Αίθουσα Τελετών, το ΑΠΘ πρόκειται να τιμήσει τον Μπρους Κλαρκ, στην πόλη που τον ενέπνευσε να γράψει το διεθνώς βραβευμένο βιβλίο του. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Το Τίμημα της Ενημέρωσης».
Όπως αποκάλυψε, «θα μιλήσω μεταξύ άλλων για την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοσιογράφων, η οποία βασίζεται κυρίως στο κοινό μας χιούμορ, αλλά και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε».
Και με αφορμή την τιμητική διαδικασία, το μήνυμα του Μπρους Κλαρκ στους σπουδαστές και στους νέους δημοσιογράφους, είναι το εξής:
«Δυστυχώς, ανήκετε στη γενιά που δεν υπάρχει δυνατός Τύπος. Πρέπει ο κάθε δημοσιογράφος να είναι ενεργός. Πηγαίνουμε σε μία εποχή στην οποία ο δημοσιογράφος, που σήμερα γράφει και τραβά φωτογραφίες και βίντεο, θα είναι ανεξάρτητος και θα συνεργάζεται δίχως μόνιμο συμβόλαιο με ιστοσελίδες, εφημερίδες και τηλεόραση, μέσα σε μία ελεύθερη κατάσταση. Ο χώρος είναι ανταγωνιστικός και θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό».
Πηγή: voria.gr