Η πρωταπριλιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αστεία, πειράγματα και ψέματα. Στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης και των Fakenews μοιάζουν απαρχαιωμένα.
Δεν υπάρχει σαφής ιστορία προέλευσης του πρωταπριλιάτικου αστείου. Ο ανθρωπολόγος Γκούντερ Χίρσφλεντερ από το Πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ μας μεταφέρει μια ευρέως διαδομένη θεωρία: Ο γάλλος μονάρχης Κάρολος ο 9ος μετέφερε την αλλαγή του χρόνου από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου το 1564. Από τότε όλοι όσοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την νέα χρονιά την 1η Απριλίου γίνονταν αποδέκτες πειραγμάτων, κοροϊδιών και διαφόρων αστείων.
Άλλοι πάλι θεωρούν ότι όλα ξεκίνησαν το 1582 όταν ο ο Πάπας Γρηγόριος ο XIII αποφάσισε τη μετάβαση από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο μετέφερε το ξεκίνημα της νέας χρονιάς την 1η Ιανουαρίου. Όποιοι γιόρταζαν τη νέα χρονιά την 1η Απριλίου γίνονταν περίγελος και στόχος περιπαιχτικών σχολίων.
Θεωρία του πνεύματος
Από πότε όμως αρχίζουμε να λέμε ψέματα; Απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, εξηγεί ο Φίλιπ Γκέρλαχ καθηγητής γενικής και κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης Φρεζένιους στο Αμβούργο. «Δεν φθάνει να έχω την πρόθεση να πω ψέματα. Πρέπει να γνωρίζω τι γνωρίζω. Και επίσης να γνωρίζω τι ξέρει ο απέναντί μου». Αυτό ονομάζεται «Θεωρία του πνεύματος»: Περιγράφει την ικανότητα να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να βλέπεις τα πράγματα από τη δική του σκοπιά.
Μια φορά το χρόνο τα ψέματα είναι αποδεκτά
Άσπρα και μαύρα ψέματα
Η διαδικασία του ψέματος διαφέρει. Η διαφορά εντοπίζεται στην πρόθεση: «Υπάρχουν λογιών-λογιών ψέματα. Στα αγγλικά χωρίζονται σε «λευκά» και «μαύρα» ψέματα», λέει ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Φίλιπ Γκέρλαχ και εξηγεί: «Τα μαύρα είναι τα κακόβουλα ψέματα, αυτά με τα οποία γίνονται σε βάρος ενός άλλου ατόμου. Σε αντίθεση, τα λευκά ψέματα είναι στην ουσία κοινά αποδεκτές αναλήθειες. Για παράδειγμα: Μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο η γυναίκα μου πάει κομμωτήριο και στη συνέχεια έρχεται σπίτι. Εννοείται ότι δεν θα της πως ότι δεν μου αρέσει το χτένισμα. Λες, λοιπόν, ένα ψεματάκι για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο».
Πρωταπριλιά ή Fake News;
Στο διαδίκτυο τα ψέματα δίνουν και παίρνουν. Ο ψυχολόγος Τίλο Χάρτμαν θέτει την πρωταπριλιά σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο, το οποίο κατ’ εξαίρεση δικαιολογεί το συνειδητό ψέμα: «Αν δεν λέμε συνέχεια και καθημερινά ψέματα και συμφωνούμε ότι μια μέρα του χρόνου μπορούμε να κάνουμε ένα αστείο και να γελάσουμε εις βάρος κάποιου χωρίς να τον πληγώσουμε τότε νομίζουμε ότι μπορούμε να αποδεχθούμε αυτή τη συνθήκη». Ο γερμανός επιστήμονας ωστόσο προειδοποιεί ότι: «όποιος όμως λέει συστηματικά ψέματα δεν γίνεται πια πιστευτός. Με άλλα λόγια: Θέτεις εν αμφιβόλω την φήμη και την αξιοπιστία σου για να πετύχεις βραχυπρόθεσμα κάτι».
Το πρωταπριλιάτικο αστείο ήταν δημοφιλές μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα. Στις εποχές όμως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα αστεία αυτά μοιάζουν εν μέρει απαρχαιωμένα. Ο ανθρωπολόγος Γκούντερ Χίρσφλεντερ προβλέπει ότι «τα πρωταπριλιάτικα αστεία είτε θα αλλάξουν τα χρόνια, είτε θα εξαλειφθούν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όπως και οτιδήποτε άλλο στον πολιτισμό δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει».
Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει. Πολλά αστεία γίνονται viral σε ολόκληρο τον πλανήτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Έχει συμβεί πολλές φορές χιουμοριστικές ειδήσεις να υιοθετηθούν από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή να γίνουν ακόμα και πρωτοσέλιδα παγκοσμίως. Η «παραπληροφόρηση» αυτή χωρίς να υπάρχει δόλος ενδέχεται να πλήξει το κύρος μέσων ενημέρωσης, τα οποία από λάθος ή λόγω χρονικής πίεσης προχωρούν σε δημοσίευση χωρίς να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους ως οφείλουν να πράξουν.
Ο Πλούτωνας έγινε ξανά… πλανήτης
Για παράδειγμα: Η διαδικτυακή πλατφόρμα Futurism.com δημοσίευσε την πρωταπριλιά του 2017 ένα άρθρο με τίτλο «Ο Πλούτωνας κατηγοριοποιείται επίσημα ξανά ως πλανήτης» προσθέτοντας την αλλαγή του στάτους του από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Ας σημειωθεί ότι ο Πλούτωνας χαρακτηρίζεται πλανήτης-νάνος και όχι πλανήτης από τον Αύγουστο του 2006. Παρόλο που επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο, η «είδηση» υιοθετήθηκε από ιστοσελίδες χωρίς να γίνει στοιχειώδης έλεγχος. Όταν ο εκδοτικός οίκος λεξικών Collins ανακήρυξε τη λέξη «Fake News» λέξη της χρονιάς το 2017, διάφορες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο αποφάσισαν να σταματήσουν τη δημοσίευση πρωταπριλιάτικων αστείων φοβούμενες για το κύρος και την αξιοπιστία τους στην κοινή γνώμη.
Ο Μάγκνους Κάρλσον, αρχισυντάκτης της σουηδικής εφημερίδας Smalandsposten, εξήγησε στον ιστότοπο της εφημερίδας: «Δουλεύουμε με πραγματικές ειδήσεις, ακόμη και την 1η Απριλίου». Τα τελευταία χρόνια ακόμα και η Google, που δημοσίευε παλαιότερα διάφορα αστεία, έχει γυρίσει την πλάτη στα πρωταπριλιάτικα αστεία. Σημείο καμπής για τα πρωταπριλιάτικα αστεία θεωρείται και το έτος πανδημίας 2020, όταν μετά τον εντοπισμό του κορωνοϊού η παραπληροφόρηση έγινε καθημερινό φαινόμενο.
Αγαπημένα πρωταπριλιάτικα αστεία
Εμείς όμως συνεχίζοντας και τιμώντας την όμορφη παράδοση του πρωταπριλιάτικου αστείου παραθέτουμε μερικά από εκείνα που έκαναν πρωτοσέλιδα την εποχή τους:
1977: Από πού πάνε για το νησί San Serriffe;
Την 1η Απριλίου η βρετανική Guardian δημοσίευσε άρθρο με αφορμή τη 10η ημέρα ανεξαρτησίας του τροπικού νησιού San Serriffe, ενός μικρού επίγειου παραδείσου κοντά στις Σεϋχέλλες. Το επτασέλιδο ρεπορτάζ συνοδευόταν από έναν χάρτη του αρχιπελάγους, στον οποίο αποτυπώνονταν χωριά, λιμάνια και περιοχές, των οποίων τα ονόματα ήταν στην ουσία λογοπαίγνια.
1993: Για λόγους αναπαραγωγής
Την πρωταπριλιά του 1993 η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR αναφέρθηκε σε απόφαση του δήμου Κολωνίας, με την οποία απαγορευόταν σε όσους έκαναν τζόκινγκ στα πάρκα της πόλης να τρέχουν πάνω από 10 χιλιόμετρα την ώρα για να μην ενοχλήσουν τους σκίουρους κατά την περίοδο ζευγαρώματος.
2009: Οργή για ψεύτικα πάντα
Η εφημερίδα Taipei Times έγραφε την 1η Απριλίου του 2009: «Οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας υπέστησαν σοβαρό πλήγμα χθες, όταν προέκυψε ότι τα αρκουδάκια πάντα του ζωολογικού κήπου της Ταϊπέι δεν είναι αυτό που φαίνονται».
2016: Όχι γυμνό παρακαλώ
Το 2016 το National Geographic, διάσημο παγκοσμίως για τα ντοκιμαντέρ φύσης, ανακοίνωσε στο Twitter ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον φωτογραφίες γυμνών ζώων.
Πηγή: DW – Λούκας Φόρτκορντ, dpa
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος