«Συνήθως τέτοια εποχή οι τεχνικοί της 355ης Μοίρας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ελευσίνας είναι απασχολημένοι με τη συντήρηση των πυροσβεστικών Canadair.
Τώρα όμως τα αεροσκάφη πρέπει να είναι έτοιμα προς απογείωση. Οι πρώτες πυρκαγιές εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν δώδεκα, οι οκτώ από αυτές μεταξύ 29 και 31 Μαρτίου», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Μετά το καταστροφικό καλοκαίρι καίγονται και πάλι τα δάση στην Ελλάδα».
Το RND παρατηρεί: «Το 2023 ήταν στην Ελλάδα η θερμότερη και ξηρότερη χρονιά από το 1991, με τις θερμοκρασίες των υδάτων να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας. Στην Αθήνα, το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς για 300 συνεχείς ώρες.
Ο φετινός Μάρτιος ήταν ένας από τους θερμότερους στην Ελλάδα. Κατά τόπους καταγράφηκαν θερμοκρασίες 30 βαθμών, δώδεκα βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Ο Απρίλιος ξεκίνησε πριν λίγες μέρες με 31 βαθμούς στη Λιβαδειά.
Οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ξυπνούν επώδυνες μνήμες και θεωρούνται κακοί οιωνοί για το καλοκαίρι. Πέρυσι, ακραία ζέστη και ξηρασία οδήγησαν σε πολυάριθμες καταστροφικές πυρκαγιές. Τον Ιούλιο στη Ρόδο πάνω από 170.000 στρέμματα δάσους, θάμνων και γεωργικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Έναν μήνα αργότερα, μεγάλη δασική πυρκαγιά ξέσπασε στο Εθνικό Πάρκο στη Δαδιά. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες του ευρωπαϊκού συστήματος γεωπαρατήρησης Copernicus, ήταν η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στη Θεσσαλία, τις εβδομάδες καύσωνα τον Σεπτέμβριο διαδέχθηκε η κακοκαιρία Ντάνιελ. Παρόλο που, σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι στην ουσία μεμονωμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο και επομένως δεν αναμένεται να επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον, επιβεβαιώνει την τάση για ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα».