Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε, σήμερα Κυριακή, μήνυμα στο Κίεβο ότι θα πρέπει να κάνει κάποιους συμβιβασμούς την ίδια στιγμή που ο Ζελένσκι προειδοποιούσε ότι η Ουκρανία μπορεί να ξεμείνει από αντιαεροπορικούς πυραύλους, αν η Ρωσία συνεχίσει την εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών μεγάλου βεληνεκούς.
«Ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνές της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα». Αλλά προειδοποίησε ότι «στο τέλος της ημέρας, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει».
«Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν σε μια θέση όπου θα επιτύχουν πραγματικά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Η Ουκρανία δεν έχει αρκετά πυρομαχικά για μια αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας, όμως έχει αρχίσει να παραλαμβάνει κάποια από εταίρους για να αμυνθεί, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν έχουμε οβίδες για ενέργειες αντεπίθεσης, όσο για την άμυνα – υπάρχουν μερικές πρωτοβουλίες και παραλαμβάνουμε όπλα», δήλωσε.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης ότι η Ουκρανία μπορεί να ξεμείνει από αντιαεροπορικούς πυραύλους, αν η Ρωσία συνεχίσει την εντατική εκστρατεία βομβαρδισμών μεγάλου βεληνεκούς.
Το Ρόιτερς σημειώνει πως πρόκειται για την πιο κατηγορηματική προειδοποίηση που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ουκρανός ηγέτης για την επιδείνωση της κατάστασης της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας του έπειτα από εβδομάδες ρωσικών πληγμάτων στο ενεργειακό σύστημα, σε κωμοπόλεις και σε πόλεις με χρήση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Αν συνεχίσουν να χτυπούν (την Ουκρανία) κάθε μέρα με τον τρόπο που το κάνουν τον τελευταίο μήνα, μπορεί να ξεμείνουμε από πυραύλους και οι εταίροι το γνωρίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.
Διευκρίνισε πως η Ουκρανία έχει προς το παρόν αρκετά αποθέματα αντιαεροπορικής άμυνας για να ανταποκριθεί, όμως πρέπει ήδη να κάνει «δύσκολες επιλογές» για το τι θα προστατεύσει. Ο Ζελένσκι επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.
Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η χώρα του περιμένει και έχει μεγάλη ανάγκη το μεγάλο πακέτο βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει το πακέτο αυτό.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε μια θετική ψηφοφορία στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συμφωνούσε να δοθεί το πακέτο της αμερικανικής βοήθειας με τη μορφή δανείου. «Θα συμφωνούσαμε σε οποιαδήποτε επιλογή» τόνισε, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να φθάσει η βοήθεια «το συντομότερο».
Προφανώς, οι προειδοποιήσεις του Ζελένσκι αποτελούν μέρος μιας ευρείας διπλωματικής προσπάθειας για να απελευθερωθεί η στρατιωτική βοήθεια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι δυνάμεις του και που λείπει εδώ και μήνες – τα πάντα, από βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών μέχρι συστήματα αεράμυνας Patriot και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν το πακέτο εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ένας μαζικός ανεφοδιασμός μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποτρέψει μια μεγάλη ανατροπή στο πεδίο της μάχης.
Και ένα τέτοιο πλήγμα, ειδικά εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών στην Αμερική και την Ευρώπη, θα μπορούσε κάλλιστα να αναζωπυρώσει τις δυτικές πιέσεις για διαπραγματεύσεις που θα ευνοούσαν προφανώς τη Ρωσία, αφήνοντας το Κρεμλίνο ελεύθερο να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση σε μελλοντική στιγμή της επιλογής του.
Ουσιαστικά, όλα εξαρτώνται τώρα από το πού θα αποφασίσει η Ρωσία να στοχεύσει τις δυνάμεις της σε μια επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι.
Σε ένα προ-επιθετικό σφυροκόπημα – που εκτείνεται από το Χάρκοβο και το Σούμι στα βόρεια έως την Οδησσό στα νότια – οι πυραυλικές επιθέσεις και οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας έχουν αυξηθεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες, στοχεύοντας υποδομές και καθιστώντας δύσκολο να μαντέψει κανείς πού θα οργανώσει τη μεγάλη της ώθηση.
Και σύμφωνα με υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματικούς που υπηρέτησαν υπό τον στρατηγό Valery Zaluzhny – τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας μέχρι την αντικατάστασή του τον Φεβρουάριο – η στρατιωτική εικόνα είναι ζοφερή.
Επιπλέον, χάρη σε ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος σε αριθμούς και τις κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες που συντρίβουν τις ουκρανικές θέσεις εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία θα μπορέσει πιθανότατα «να διεισδύσει στη γραμμή του μετώπου και να τη συντρίψει σε ορισμένα σημεία», είπαν.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία τώρα, διότι δεν υπάρχουν σοβαρές τεχνολογίες ικανές να αντισταθμίσουν την Ουκρανία για τη μεγάλη μάζα στρατευμάτων που η Ρωσία είναι πιθανό να μας εκσφενδονίσει. Δεν διαθέτουμε αυτές τις τεχνολογίες και η Δύση δεν τις διαθέτει επίσης σε επαρκή αριθμό», δήλωσε στο POLITICO μία από τις υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα Κυριακή ότι οι εχθροί της Δύσης συνεργάζονται πιο στενά ως «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων», μεταξύ αυτών η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα περιέγραψε τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ αυτών των τριών χωρών καθώς και της Βόρειας Κορέας, ως προσπάθειες υπονόμευσης των δυτικών δημοκρατιών, σε έναν κόσμο που έχει γίνει «πολύ πιο επικίνδυνος».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έδωσε τα χέρια με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Οκτώβριο σε μια σύνοδο κορυφής.
Οι προειδοποιήσεις του Στόλτενμπεργκ ήρθαν καθώς δύο πρώην υπουργοί Άμυνας της Βρετανίας υποστήριξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε να προετοιμαστεί για πόλεμο, εν μέσω φόβων για μια σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε στο BBC ότι ήλπιζε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία έως τον Ιούλιο – αλλά υπαινίχθηκε ότι το «πολιορκημένο» έθνος της Ουκρανίας ίσως χρειαστεί να αποφασίσει «κάποιου είδους συμβιβασμούς».
Μιλώντας ενώ το ΝΑΤΟ γιορτάζει την 75η επέτειό του, ο κ. Στόλτενμπεργκ- επικεφαλής του οργανισμού τα τελευταία 10 χρόνια – είπε ότι ο κόσμος είναι τώρα «πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο απρόβλεπτος» και «πολύ πιο βίαιος».
Και προειδοποίησε για αυτό που αποκάλεσε «αυταρχική» συμμαχία κρατών που παρέχει το ένα στο άλλο «ολοένα και πιο ευθυγραμμισμένη» πρακτική υποστήριξη.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «η Κίνα στηρίζει τη ρωσική πολεμική οικονομία, παραδίδει βασικά στοιχεία στην αμυντική βιομηχανία και σε αντάλλαγμα η Μόσχα υποθηκεύει το μέλλον της στο Πεκίνο».
Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι δίνει τεχνολογία στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα πυρομαχικά και άλλες στρατιωτικές προμήθειες.
Τι μπορεί να αλλάξει την κατάσταση
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το ουκρανικό σθένος και η ανθεκτικότητα καθώς και τα λάθη των Ρώσων διοικητών είναι αυτά που μπορούν τώρα να αλλάξουν τη ζοφερή δυναμική. Λάθη όπως αυτό που έγινε το Σάββατο, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις αρμάτων στις ουκρανικές θέσεις από τότε που ξεκίνησε η εισβολή πλήρους κλίμακας, μόνο και μόνο για να συντριβεί η φάλαγγα από την 25η Ταξιαρχία της Ουκρανίας, η οποία εξουδετέρωσε δώδεκα άρματα μάχης και 8 οχήματα μάχης πεζικού – το ένα τρίτο της δύναμης της φάλαγγας.
Ωστόσο, οι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί υπενθύμισαν ότι το να βασίζεσαι στα ρωσικά λάθη δεν είναι στρατηγική. Ήταν επίσης καυστικοί για τη δυτική ολιγωρία, λέγοντας ότι οι προμήθειες και τα οπλικά συστήματα ήρθαν πολύ αργά και σε ανεπαρκή αριθμό για να κάνουν τη διαφορά που διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν.
«Ο Zaluzhny συνήθιζε να τον αποκαλεί ο πόλεμος της μιας ευκαιρίας», είπε ένας από τους αξιωματικούς. «Με αυτό εννοούσε ότι τα οπλικά συστήματα καθίστανται πολύ γρήγορα περιττά, επειδή αντιμετωπίζονται γρήγορα από τους Ρώσους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP [που προμηθεύτηκαν από τη Βρετανία και τη Γαλλία] – αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι Ρώσοι πάντα μελετούν. Δεν μας δίνουν δεύτερη ευκαιρία. Και είναι επιτυχημένοι σε αυτό».
Οι αξιωματικοί είπαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής ήρθαν εγκαίρως, βοηθώντας τους να σώσουν το Κίεβο – το ίδιο και τα HIMARS, τα ελαφριά πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, επιτρέποντάς τους να εκδιώξουν τη Ρωσία από τη Χερσώνα τον Νοέμβριο του 2022.
«Αλλά συχνά, απλά δεν παίρνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε – έρχονται όταν δεν είναι πλέον σημαντικά», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος αξιωματικός, αναφέροντας ως παράδειγμα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Περίπου δώδεκα F-16 αναμένεται να είναι επιχειρησιακά αυτό το καλοκαίρι, αφού ολοκληρωθεί η βασική εκπαίδευση των πιλότων. «Κάθε όπλο έχει τη δική του κατάλληλη στιγμή. Τα F-16 χρειάζονται το 2023- δεν θα είναι κατάλληλα για το 2024», είπε.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον αξιωματικό αυτό, η Ρωσία είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει: «Τους τελευταίους μήνες, αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι οι Ρώσοι εκτοξεύουν πυραύλους από το Dzhankoy στη βόρεια Κριμαία, αλλά χωρίς τις εκρηκτικές κεφαλές. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έκαναν και μετά το καταλάβαμε: Βρίσκουν το βεληνεκές τους», είπε. Ο αξιωματικός εξήγησε ότι η Ρωσία υπολογίζει πού είναι καλύτερο να αναπτύξει τα συστήματα πυραύλων και ραντάρ S-400, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την περιοχή που μπορούν να καλύψουν για να στοχεύσουν τα F-16, κρατώντας τα μακριά από τις γραμμές του μετώπου και τους κόμβους εφοδιασμού της Ρωσίας.
Οι αξιωματικοί δήλωσαν επίσης ότι χρειάζονται τώρα πιο βασικά παραδοσιακά όπλα καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Χρειαζόμαστε οβιδοβόλα και βλήματα, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα και ρουκέτες», δήλωσε ένας από αυτούς στο POLITICO, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται 4 εκατομμύρια βλήματα και 2 εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Είπαμε στους δυτικούς εταίρους όλη την ώρα ότι έχουμε την εμπειρία μάχης, έχουμε την κατανόηση του πεδίου της μάχης αυτού του πολέμου. [Αυτοί] έχουν τους πόρους και πρέπει να μας δώσουν αυτό που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη, από την πλευρά της, προσπαθεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπληρώσει το κολοσσιαίο μειονέκτημά της σε βλήματα πυροβολικού. Και από αυτή την άποψη, μια προτεινόμενη μαζική αγορά πυρομαχικών πυροβολικού υπό τσεχική ηγεσία θα μπορούσε να ανεβάσει το σύνολο των πυρομαχικών της Ουκρανίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ σε περίπου 1,5 εκατομμύριο βλήματα με κόστος 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια – αλλά αυτό εξακολουθεί να υπολείπεται από αυτό που χρειάζεται.
Οι αξιωματικοί τόνισαν ότι χρειάζονται επίσης πολλούς, πολλούς περισσότερους άνδρες. Η χώρα δεν έχει επί του παρόντος αρκετούς άνδρες στην πρώτη γραμμή και αυτό επιτείνει το πρόβλημα της υποτονικής δυτικής υποστήριξης.
Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη τραβήξει τη σκανδάλη για στρατολόγηση πριν από την αναμενόμενη ρωσική ώθηση, καθώς οι αρχές ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν τα μέτρα κινητοποίησης εν μέσω της αποφυγής στράτευσης και της αποφυγής των στρατολογικών εγγράφων.
Ο Zaluzhny είχε ήδη ζητήσει δημοσίως την κινητοποίηση περισσότερων στρατευμάτων τον Δεκέμβριο, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον επιπλέον 500.000 άνδρες. Το θέμα της επιστράτευσης πηγαινοέρχεται από τότε.
Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, ο στρατηγός Oleksandr Syrsky – ο αντικαταστάτης του Zaluzhny – ανακοίνωσε ξαφνικά ότι η Ουκρανία μπορεί να μην χρειάζεται τόσους πολλούς νέους στρατιώτες.
Μετά από επανεξέταση των πόρων, ο αριθμός έχει «μειωθεί σημαντικά» και «αναμένουμε ότι θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους ικανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. «Μιλάω όχι μόνο για τους κινητοποιημένους αλλά και για τους εθελοντές μαχητές», είπε.
Το σχέδιο είναι να μετακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ένστολοι που είναι δεσμευμένοι στα γραφεία και όσοι έχουν μη πολεμικούς ρόλους στην πρώτη γραμμή, μετά από μια εντατική εκπαίδευση διάρκειας τριών έως τεσσάρων μηνών. Όμως οι ανώτεροι αξιωματικοί με τους οποίους μίλησε το POLITICO είπαν ότι ο Syrsky έκανε λάθος και ότι «παίζει μαζί με τις αφηγήσεις των πολιτικών».
Στη συνέχεια, την Τρίτη, ο Ζελένσκι υπέγραψε ορισμένα πρόσθετα μέρη σε έναν παλιό νόμο για την κινητοποίηση, αυστηροποιώντας τις νομικές απαιτήσεις για τους στρατεύσιμους Ουκρανούς άνδρες να καταχωρούν τα στοιχεία τους και μειώνοντας το κατώτατο όριο ηλικίας για την επιστράτευση από τα 27 στα 25 έτη. Αλλά στην Ουκρανία, αυτό θεωρείται απλώς «μαστορέματα»
«Δεν έχουμε μόνο μια στρατιωτική κρίση – έχουμε και μια πολιτική κρίση», δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς. Ενώ η Ουκρανία αποφεύγει μια μεγάλη επιστράτευση, «η Ρωσία συγκεντρώνει τώρα πόρους και θα είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση γύρω στον Αύγουστο, ίσως και νωρίτερα».
- Δύο άνθρωποι επικοινώνησαν για πρώτη φορά μέσα από τα όνειρά τους
- Φαρμακευτικά φυτά «χρωματίζουν» υφάσματα και έχουν αντηλιακή προστασία
- Πέθανε η Αλέκα Τουμαζάτου
- Ποιές διασημότητες βρίσκονται στο πλευρό της Χάρις και του Τραμπ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο
- Ιράν, Ρωσία και Ομάν διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια στον Ινδικό Ωκεανό