Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να πάρει μέρος στις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Απριλίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει συζήτηση για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, τις προοπτικές και προκλήσεις για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το ψηφιακό ευρώ, με το βλέμμα βεβαίως στραμμένο και στις Ευρωεκλογές αλλά και την εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αναμένουν προς συζήτηση και επικύρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έχουν μπει στην ατζέντα της ευρωβουλής στις 24 Απριλίου, μια δύσκολη ημερομηνία καθώς επίκεινται οι ευρωεκλογές και οι σκέψεις όλων βρίσκονται στραμμένες στην προεκλογική τους ατζέντα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Αγγελική Παπαμιλτιάδου στο Euro2day.
Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι νέοι κανόνες θα περάσουν από το ΕΚ χωρίς «πολλά πολλά», ακριβώς γιατί αμέσως μετά η Ευρωβουλή διαλύεται.
Eυρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν τον Φεβρουάριο σε προκαταρκτική συμφωνία στο «παρά ένα», για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης του μπλοκ. Έκτοτε πολλοί αμφέβαλαν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως για να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το κείμενο, πριν από τις διακοπές του Κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία της ΕΕ στα τέλη Απριλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της τελευταίας στιγμής σώζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στοχεύει στη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, διατηρώντας παράλληλα τις επενδύσεις σε «στρατηγικούς τομείς» όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να υποχρεούνται να υποβάλλουν εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά διαρθρωτικά σχέδια στην Επιτροπή. Εκείνοι των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το όριο του 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ή όπου το δημόσιο έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, θα λάβουν μια «τροχιά αναφοράς» -παλαιότερα γνωστή ως «τεχνική τροχιά»- από την Επιτροπή που χαράσσει μια διαδρομή να επιτύχει «συνετά» επίπεδα χρέους μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Οι κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν παράταση της τετραετούς περιόδου προσαρμογής σε μέγιστο διάστημα επτά ετών, εάν προβούν σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Η προσωρινή συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από την επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών- μελών στο Συμβούλιο και την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, προτού υποβληθεί σε επίσημη ψηφοφορία τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Κοινοβούλιο.
Εάν η Ευρωβουλή διαλυθεί χωρίς την τελική συμφωνία, τότε θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, αλλά και σύγχυση για τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσει η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις, που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο.
Την Παρασκευή 12 Απριλίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ecofin όπου βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η ενδιάμεση αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα συζητηθούν επίσης ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ιδίως για την καταπολέμηση της απάτης ΦΠΑ. Ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί το θέμα της έρευνας σε 10 εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβαν 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που αποκάλυψε σήμερα το Politico.
Σύνοδος ΔΝΤ και παγκόσμια οικονομική αναδιάταξη
Με τις αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να μεταβούν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στην Ουάσιγκτον. Εκεί πάντως τα θέματα θα πάρουν άλλη τροπή καθώς, για το ΔΝΤ, αυτό που προέχει στην ΕΕ είναι η συγκράτηση του δημόσιου χρέους σε πραγματικούς αριθμούς και όχι με μια δέσμη εξαιρέσεων. Διαφορετικά, όπως ανέφερε στο Euro2day συγκεκριμένη πηγή, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και αυτό αφορά και την Ελλάδα.
Η χώρα μας έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο τόσο των Βρυξελλών όσο και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (της παλιάς τρόικας δηλαδή) καθώς, όπως σημειώνουν άριστα πληροφορημένες πηγές, ήδη υπάρχει ανησυχία για τυχόν νέο γύρο δαπανών, εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης νέου γύρου δαπανών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα μέτρα.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του 9ου Cohesion Forum, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.