Το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας μετά τη ματαίωση του ταξιδιού Ερντογάν και την πολυπόθητη συνάντηση με τον Τζο Μπάϊντεν ανέλυσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο, Κώστας Λάβδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, δεν είναι επικοινωνιακό και «έχει να κάνει με τα ακρότατα όρια στα οποία μπορεί να βρεθεί η Τουρκία» σε σχέση με το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με τις δυτικές χώρες.
«Η Τουρκία εξακολουθεί τόσο έντονα αυτή την πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας που έχει χαράξει από πάρα πολλά χρόνια, ώστε φτάνει κάθε τόσο στα ακρότατα όρια του δυτικού στρατοπέδου. Εκεί βρίσκεται και αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Λάβδας σχολιάζοντας την συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς, τις δηλώσεις του ως ηγέτης σχεδόν του παγκόσμιου πολιτικού Ισλάμ και τις σχέσεις που έχει με τη σιιτική πλευρά στο Ιράν.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ερντογάν δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτόν τον ρόλο, τον οποίο έχει χαράξει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια για να κάνει μια συνάντηση, όσο κι αν την ήθελε, διότι την ήθελε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία με τον Μπάιντεν» σημείωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου τόνισε ότι η αναβολή μπορεί να οφείλεται στις κινήσεις τακτικής του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ενδεχομένως περιμένει τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και την πιθανή επάνοδο στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ.
«Είμαστε στα ακρότατα όρια της τουρκικής παρουσίας στη Δύση. Αυτό πρέπει και για μας να έχει κάποια καμπανάκια, για το κατά πόσον δηλαδή θέλουμε να σηκώσουμε μέρος του βάρους για τη διατήρηση της Τουρκίας στη Δύση χωρίς να έχουμε τεράστια ανταλλάγματα. Και τα ανταλλάγματα δεν μπορεί να είναι το ήπιο κλίμα. Το ήπιο κλίμα μεταξύ συμμάχων οφείλει να επιτυγχάνεται και μέσω διπλωματικών και τεχνοκρατικών οδών. Έτσι δεν χρειάζονται συναντήσεις κορυφής» επισήμανε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το τουρκικό αφήγημα για την «Γαλάζια Πατρίδα» που θα ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας απάντησε ότι υπάρχει μια τουρκική στρατηγική και δεν παίζει κανένα ρόλο αν βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ήπιο κλίμα.
Να δούμε πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε την ατζέντα των ελληνοτουρκικών
«Το μεγάλο ερώτημα για εμάς είναι εάν θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτής της σχεδόν διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Δύσης ή θα βάλουμε πλάτη στην Τουρκία, επικοινωνιακά τουλάχιστον, για να επαναπροσέγγιση τη Δύση» είπε.
«Εμείς θα πρέπει να δούμε κατά πόσον μπορούμε να επηρεάσουμε την ατζέντα των ελληνοτουρκικών, όχι το ήπιο κλίμα, το κατά πόσο μπορούν να πάρουν πίσω το casus belli, κατά πόσον μπορούν να σταματήσουν να μιλάνε για αμφισβητούμενη κυριαρχία στα νησιά» ανέφερε ο κ. Λάβδας.
Επιπλέον, όπως είπε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο πριν δώσουμε χείρα βοηθείας, επικοινωνιακή τουλάχιστον στον Ερντογάν, για να βελτιωθούν οι σχέσεις Ερντογάν – Δύσης. Ειδικά μετά την αναβολή, ενδεχομένως και ακύρωση της συνάντησης».