Καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας των φοιτητών κατά των θηριωδιών στη Γάζα, εξαπλώνεται, παρά την αστυνομική καταστολή, στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, κάποιοι θυμούνται τη ρητορική κατά των δημόσιων πανεπιστήμιων στην Ελλάδα όπου μεταξύ άλλων επιχειρημάτων κυρίαρχο ήταν το “πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται καταλήψεις σχολών και αποχές από τα μαθήματα”.
«Εμείς που έχουμε ζήσει στο εξωτερικό και έχουμε δει τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και χιλιάδες Έλληνες φοιτητές κάθε χρόνο πάνε σε Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Κύπρο πάρα πολλοί, στην Αμερική. Η λέξη κατάληψη, η λέξη μπορεί να χαθεί η εξεταστική, όλα αυτά δεν υπάρχουν στο διεθνές λεξιλόγιο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αν πάτε σε ένα διεθνές συνέδριο και πείτε ότι έχουμε καταλήψεις στα Πανεπιστήμιά μας πίσω στην πατρίδα νομίζω οι συνάδελφοί σας δεν θα καταλάβουν τι μπορεί να εννοείτε» έλεγε ο Νότης Μηταράκης ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν και άλλα κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και δημοσιολογούντες υπέρ της “τάξης” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβάλλοντας τα “πλεονεκτήματα” των ιδιωτικών πανεπιστημίων “όπως το Χάρβαρντ και το Κολάμπια”.
Φυσικά, όσοι πραγματικά έχουν ζήσει και σπουδάσει ή διδάξει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού τα τελευταία 50 χρόνια γνωρίζουν ότι η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική καθώς από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία και από τη Βρετανία μέχρι το… Πεκίνο υπήρξαν δυναμικά αντιπολεμικά κινήματα, αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, καταλήψεις, συγκρούσεις και εξεγέρσεις σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα. Ειδικά στις ΗΠΑ το φοιτητικό κίνημα και ο ακαδημαϊκός κόσμος, συνολικά, έχει τεθεί πολλές φορές στην πρωτοπορία των αντιπολεμικών διαμαρτυριών αλλά και κατά του απαρτχάιντ, υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων και άλλων μειονοτήτων, υπέρ των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων και του “μακαρθισμού” σε όλες του τις μορφές και τα προσωπεία. Ετσι, το ότι φτάσαμε σήμερα να είμαστε μάρτυρες του μαζικού κινήματος κατά των ανθρωπιστικών εγκλημάτων στη Γάζα δεν αποτελεί έκπληξη παρά μόνο για όσους δεν είδαν και δεν άκουσαν ποτέ τις λέξεις “κατάληψη”, “αποχή”, “διαδήλωση” στα ξένα πανεπιστήμια. Για όσους θεωρούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι απλώς και μόνο ένας μηχανισμός παραγωγής επαγγελματιών και όχι το κατ’ εξοχήν πεδίο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων και αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό και τον μιλιταρισμό αλλά και της υπεράσπισης της Δημοκρατίας.
Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα με το κίνημα διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης των φοιτητών με αίτημα το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ιδρυμάτων και την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ να εξαπλώνεται σε Καναδά, Γαλλία, Βρετανία, Λωζάνη, Όσλο και Μελβούρνη.
Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε κολέγια και πανεπιστήμια από τις 18 Απριλίου, σύμφωνα με το CNN ενώ χθες Μεγάλη Πέμπτη, επικράτησε χάος στο UCLA, όταν η αστυνομία επενέβη προκειμένου να διαλύσει τα φράγματα που είχε στήσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην πανεπιστημιούπολη.
Στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ επίσης επικράτησε ένταση, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να απομακρύνουν τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη. Συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν τόσο σε αυτό το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα όσο και στα πανεπιστήμια της Φλόριντα, του Τέξας στο Ντάλας και του Νιου Χάμσαϊρ.
Οι συλλήψεις έχουν γίνει σε περισσότερες από 40 πανεπιστημιουπόλεις, σε τουλάχιστον 25 πολιτείες. Σε πολλές άλλες σχολές έχουν γίνει διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης, χωρίς να πραγματοποιηθούν συλλήψεις.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε βρετανικά πανεπιστήμια
Τη Μεγάλη Τετάρτη, φοιτητές πανεπιστημίων της Βρετανίας πραγματοποίησαν επίσης συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Διαμαρτυρίες έγιναν σε αρκετά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων σε Σέφιλντ, Μπρίστολ, Λιντς και Νιούκασλ.
Στο πανεπιστήμιο Goldsmiths στο νότιο Λονδίνο, φοιτητές έχουν καταλάβει κτίρια- ανάμεσά τους και η βιβλιοθήκη- εδώ και εβδομάδες, επισημαίνει ο Independent. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Μπρίστολ, το Λιντς και το Νιούκασλ φοιτητές έστησαν σκηνές τη Μεγάλη Τετάρτη. Χθες, σκηνές στήθηκαν και στην πανεπιστημιούπολη του University College London.
Φοιτητές στο Μπρίστολ δήλωσαν ότι έκαναν τη συγκέντρωση «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπλοκή του πανεπιστημίου στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ». Οι διοργανωτές επεσήμαναν ότι ήθελαν να «αναδείξουν την επενδυτική στρατηγική του ιδρύματος και την εμπλοκή του στα εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».
Οι φοιτητές στη Βρετανία ζητούν από τα πανεπιστήμια να απεμπλακούν από εταιρείες που προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ ή και να διακόψουν τις σχέσεις τους με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Το κίνημα των διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια έφτασε πριν από μερικές ημέρες και στο Παρίσι.
Οι φοιτητές του Sciences Po, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων της Γαλλίας, έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα.
Την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας στο Sciences Po. Τη Μεγάλη Δευτέρα η αστυνομία επίσης διέλυσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στην οποία οι μετέχοντες ζητούσαν να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ.
Το κίνημα των διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια έφτασε πριν από μερικές ημέρες και στο Παρίσι.
Οι φοιτητές του Sciences Po, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων της Γαλλίας, έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα.
Την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο ζήτησε την παρέμβαση της αστυνομίας στο Sciences Po. Τη Μεγάλη Δευτέρα η αστυνομία επίσης διέλυσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στην οποία οι μετέχοντες ζητούσαν να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ.
Διαμαρτυρίες έχουν διοργανωθεί και σε τουλάχιστον επτά πανεπιστήμια του Καναδά τις τελευταίες ημέρες. Στο πανεπιστήμιο του Όσλο, φοιτητές έστησαν σκηνές σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Παλαιστίνη και ζητούν από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να μην συνεργάζεται με το Ισραήλ σε πρότζεκτ. Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης διοργανώθηκε και στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Άλλα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που πραγματοποίησαν/πραγματοποιούν διαμαρτυρίες και κατασκηνώσεις υπέρ της Παλαιστίνης:
Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο
Πανεπιστήμιο Al-Nahrain (Ιράκ)
Αραβικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (Λίβανος)
Πανεπιστήμιο Concordia (Καναδάς)
IPSI – Institut de Presse et des Sciences de l’Information (Τυνησία)
İTÜ | İstanbul Teknik Üniversitesi (Τουρκία)
Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (Ινδία)
Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ (Κουβέιτ)
Πανεπιστήμιο McGill (Καναδάς)
NYU Βερολίνου (Γερμανία)
NYU Bueno Aires (Αργεντινή)
Πανεπιστήμιο Selçuk (Τουρκία)
Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα (Αυστραλία)
Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (Καναδάς)
UQAM | Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στο Μόντρεαλ (Καναδάς)
Πανεπιστήμιο του Τόκιο (Ιαπωνία)
Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία)
Θέλουμε λοιπόν τέτοια πανεπιστήμια με καταλήψεις και φοιτητικές διαμαρτυρίες; Ναι! Τέτοια θέλουμε.