Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που είναι γνωστό για τα ακραία φαινόμενα που μπορεί να προκαλέσει, όπως πυρκαγιές και τροπικούς κυκλώνες προβλέπεται να μετατραπεί σε Λα Νίνα αργότερα φέτος, που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) σήμερα Δευτέρα.
Το Ελ Νίνιο είναι μια φυσική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό, ενώ το Λα Νίνα χαρακτηρίζεται από ψυχρές θερμοκρασίες ωκεανών στην περιοχή του ισημερινού Ειρηνικού και συνδέεται με πλημμύρες και ξηρασία.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 60% οι συνθήκες του Λα Νίνα να επικρατήσουν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και 70% πιθανότητα να εμφανιστούν μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου.
«Το τέλος του Ελ Νίνιο δεν σημαίνει παύση της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής καθώς ο πλανήτης μας θα συνεχίσει να θερμαίνεται λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του WMO, Κο Μπάρετ.
«Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε.
Τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, παρά το φαινόμενο του Λα Νίνα που διήρκεσε από το 2020 έως τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τον WMO.
Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνα είναι κλιματικά φαινόμενα που προκαλούν σημαντικές μεταβολές στις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως. Επηρεάζουν τη θερμοκρασία των ωκεανών και την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κλίμα σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Ελ Νίνιο (El Niño)
Περιγραφή:
- Το φαινόμενο Ελ Νίνιο χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στην κεντρική και ανατολική τροπική ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού.
- Η θερμή αυτή ζώνη επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, προκαλώντας αλλαγές στους ανέμους, τις βροχοπτώσεις και τις καιρικές συνθήκες.
Επιπτώσεις:
- Αύξηση των βροχοπτώσεων στη Νότια Αμερική, κυρίως στις δυτικές ακτές.
- Ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες σε άλλες περιοχές, όπως η Αυστραλία και η Ινδονησία.
- Αυξημένη πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και τυφώνες.
Λα Νίνα (La Niña)
Περιγραφή:
- Το φαινόμενο Λα Νίνα χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη ψύξη των υδάτων στην κεντρική και ανατολική τροπική ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού.
- Η ψυχρή αυτή ζώνη επηρεάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία με τρόπο αντίθετο από το Ελ Νίνιο.
Επιπτώσεις:
- Αύξηση των βροχοπτώσεων στην Αυστραλία και την Ινδονησία.
- Ξηρασία στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής.
- Αύξηση των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Συνολικές Επιπτώσεις και Σημασία
Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνα έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις στον καιρό, την γεωργία, την οικονομία και την υγεία των ανθρώπων. Τα φαινόμενα αυτά είναι κυκλικά και συνήθως εμφανίζονται κάθε 2-7 χρόνια. Η μελέτη και η κατανόηση τους είναι κρίσιμη για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τους. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τις θερμοκρασίες του ωκεανού και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες για να προβλέψουν τα φαινόμενα αυτά και να βοηθήσουν τις χώρες να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Πότε ξεκίνησε η μελέτη τους;
Η μελέτη των φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνα ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, αλλά οι επιστήμονες και οι γεωγράφοι άρχισαν να κατανοούν τη σημασία και τις επιπτώσεις τους πιο πλήρως τον 20ό αιώνα.
Ιστορικό Πλαίσιο
19ος Αιώνας:
- Οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν από αλιείς στις ακτές του Περού και του Εκουαδόρ, που πρόσεξαν ότι κατά καιρούς τα ύδατα του ωκεανού θερμαίνονταν ασυνήθιστα, επηρεάζοντας την αλιεία.
- Το φαινόμενο ονομάστηκε “Ελ Νίνιο” (“Θείο βρέφος”) από τους αλιείς λόγω της εμφάνισής του κοντά στα Χριστούγεννα.
Αρχές 20ού Αιώνα:
- Ο Sir Gilbert Walker, Βρετανός μετεωρολόγος, έκανε σημαντική έρευνα στις αρχές του 20ού αιώνα και ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ της πίεσης του αέρα σε διάφορες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε στην έννοια της “Νότιος ταλάντωσης” (Southern Oscillation).
- Ο Walker παρατήρησε ότι όταν η πίεση ήταν χαμηλή στο Δυτικό Ειρηνικό, ήταν υψηλή στο Ανατολικό και το αντίστροφο, και αυτή η κυκλική αλλαγή πίεσης συνδέθηκε με τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας του νερού.
Μέσα 20ού Αιώνα:
- Οι Jacob Bjerknes και άλλοι επιστήμονες ανέπτυξαν περαιτέρω την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ανωμαλιών της θερμοκρασίας του ωκεανού και των ατμοσφαιρικών κυκλοφοριών. Ο Bjerknes συνέβαλε στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της θέρμανσης του νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό και των ατμοσφαιρικών μεταβολών, που οδήγησε σε μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του φαινομένου Ελ Νίνιο.
- Τέλη 20ού Αιώνα έως Σήμερα:
- Η τεχνολογική πρόοδος, όπως η ανάπτυξη δορυφόρων και η συλλογή δεδομένων μέσω αγκυροβολημένων πλωτήρων (buoys), επέτρεψε στους επιστήμονες να παρακολουθούν πιο λεπτομερώς τις αλλαγές στη θερμοκρασία του ωκεανού και την ατμοσφαιρική πίεση.
- Η κατανόηση των φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνα έχει βελτιωθεί σημαντικά, επιτρέποντας καλύτερες προβλέψεις και προετοιμασίες για τις επιπτώσεις τους.
Η συνδυασμένη κατανόηση των φαινομένων αυτών αποτελεί αποτέλεσμα δεκαετιών ερευνών και παρατηρήσεων, και συνεχίζεται να αναπτύσσεται καθώς η τεχνολογία και οι μεθοδολογίες βελτιώνονται.