Παρά τις έστω και περιορισμένες θριαμβολογίες των πρώτων ημερών μετά τις ευρωεκλογές, φωτιές έχουν ανάψει τα κατώτερα των προσδοκιών ποσοστά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ και η μη επίτευξη των στόχων που είχαν θέσει προεκλογικά οι αρχηγοί τους.
Να θυμίσουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης “έβλεπε” ένα “2” μπροστά στο ποσοστό του κόμματός του ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης στόχευε στη δεύτερη θέση. Και οι δύο “πήγαν κουβά” κατά τη λαϊκή έκφραση, όπως αντίστοιχα και η “πρόβλεψη” για 33% από τη Νέα Δημοκρατία αλλά αυτό θα συζητηθεί σε επόμενη φάση. Ας μείνουμε στα δύο μεγάλα (;) κόμματα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης ξεκινώντας από τη Χαριλάου Τρικούπη και το ΠΑΣΟΚ όπου έχουν πλέον βγει τα μαχαίρια με επίδικο την… ενότητα της Κεντροαριστεράς:
Εκεί λοιπόν, ανοιχτή είναι πλέον η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη ακόμη και από ιστορικά στελέχη του κινήματος όπως φάνηκε στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη έγινε αποδέκτης σφοδρής κριτικής για το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου αλλά και για τα λεγόμενα του περί διαγραφών, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε.
Στη κοινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για πύρρειες νίκες που δεν διασφάλισαν το άλμα προς τα εμπρός. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη στάθηκε στην ανάγκη για επανεκκίνηση με άλλους όρους λειτουργίας με ταυτόχρονη ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης.
«Αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος…»
Στην κριτική του, ο Κώστας Σκανδαλίδης, φέρεται να επισήμανε πως δεν γεννήσαμε ελπίδα και δεν αναδείξαμε κυβερνητική ομάδα ενώ εμφανίστηκε απογοητευμένος από την πρόσφατη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, κατηγορώντας τον ευθέως για τα περί διαγραφών.
Το πολύπειρο στέλεχος του δημοκρατικής παράταξης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρεται να του είπε πως «αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος και το σχέδιο της μεγάλης παράταξης καλώς, αν δεν μπορείς να πάμε σε άλλες διαδικασίες».
«Άλλο να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών» το «καρφί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ήταν έτοιμος να «σηκώσει το γάντι» και να πάει σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας όμως φέρεται να κάνει πίσω αν και χθες δήλωνε έτοιμος να αξιολογηθεί.
«Το κόμμα είχε αρρυθμίες, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του κόμματος αναφερόμενος στο μήνυμα της ευρωκάλπης. Όσον αφορά το αν και πότε θα στηθούν κάλπες οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μηνός. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή ηγεσίας και το πολιτικό σχέδιο δράσης του κόμματος προς τις εθνικές εκλογές.
«Πετύχαμε τη σταδιακή άνοδο της παράταξης»
Υπερασπίστηκε τις πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν λέγοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν όλα με σοβαρότητα και προσπάθεια προκειμένου «να έχουμε καθαρό στίγμα». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών «είναι δικό μας και δεν το χρωστάμε σε κανέναν μιντιάρχη ή ολιγάρχη».
Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε την προεδρία το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε μια πορεία «πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο».
Υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Τα «καρφιά» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν στο σημείο που είπε πως «υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το Κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό» με τον ίδιο να απαντά: «Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν».
Αναγνώρισε δύο προβλήματα: Τα μεγάλα αστικά κέντρα και τον κόσμο εκτός των τειχών. «Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική», είπε και πρόσθεσε πως το κόμμα «πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, χωρίς να ονοματίσει όμως πρόσωπα, κατά όσων βουλευτών και στελεχών δεν στήριξαν κεντρικές αποφάσεις του κόμματος.
Κριτική σε υψηλούς τόνους
Στο μεταξύ, το αίτημα για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ παραμένει στο τραπέζι με τον πρώην Γραμματέα του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλη Χριστοδουλάκη, να κρίνει αναγκαία «την πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης» ζητώντας τη «συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο».
Στη κοινή συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για πύρρειες νίκες που δεν διασφάλισαν το άλμα προς τα εμπρός. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη επισήμανε την ανάγκη για επανεκκίνηση με άλλους όρους λειτουργίας με ταυτόχρονη ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης. Το πολύπειρο στέλεχος, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρεται να του είπε πως «αν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος και το σχέδιο της μεγάλης παράταξης καλώς, αν δεν μπορείς να πάμε σε άλλες διαδικασίες».
Στη συνεδρίαση σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε «άμεση προσφυγή στις κάλπες για νέο restart».
«Πυρά» προς την ηγεσία και από τον Θεόδωρο Μαργαρίτη που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, χαρακτηρίζοντάς το ως ΚΚΕ του Κέντρου.
Για δύο αρνητικά δεδομένα σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη. Το πρώτο η αποχή και το δεύτερο η περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Γερουλάνος: Ώρα για ενιαίο προοδευτικό πόλο που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές
Με μία τοποθέτηση υπό τον τίτλο «πώς μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», ο Παύλος Γερουλάνος έκανε σκληρή κριτική στην ηγεσία και πρότεινε την αλλαγή σελίδας για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε «Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Είναι ανάγκη, όπως είπε, «να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα. Δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μια φωτογραφία».
Αναλυτικά όσα είπε στην Κοινή Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ:
Πώς μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές
«Μας αρέσει στην Ελλάδα να προσωποποιούμε πολιτικές διαφορές και να πολιτικοποιούμε προσωπικές διαφορές. Το καλό είναι ότι μας παθιάζει. Το κακό είναι ότι χάνουμε τον στόχο. Ξεκινάω, λοιπόν, από τον στόχο: Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα. Εδώ μέσα. Πρώτα, στο ΠΑΣΟΚ. Τα έξω είναι σημαντικά, αλλά έπονται. Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές. Όλοι, εδώ μέσα, έδωσαν ό,τι μπορούσαν.
Όπως και εκατοντάδες ακόμα στελέχη, σε όλη την Ελλάδα. Κανένας δεν έκανε λευκή απεργία, κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον. Κι όποιος σκέφτεται με τέτοιους όρους, δεν ενώνει. Διχάζει. Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα. Και δεν θα τον πετύχουμε περιμένοντας. Καρπωνόμαστε μονάχα το 4%, από την πτώση των άλλων. Οι άλλοι έχασαν ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόρους και εμείς πήραμε 60.000. Μπορεί μια μέρα έτσι, να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε. Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα. Πρώτα από όλα, το σχέδιό μας για τη χώρα. Καλές είναι οι προτάσεις μας. Αλλά, πρέπει να κουμπώνουν σε θέσεις. Τι πιστεύουμε για την παιδεία και γιατί; Για την υγεία; Για την οικονομία; Να καταλαβαίνει ο κόσμος τι πιστεύουμε και κυρίως γιατί το πιστεύουμε. Και οι θέσεις να κουμπώνουν σε ένα όραμα. Συλλογικό και ατομικό. Να καταλαβαίνουν Ελληνίδες και Έλληνες, πού θα είναι η Ελλάδα σε 3, 5, 10 χρόνια, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Και άρα, να μπορούν να φανταστούν πού θα βρίσκονται και εκείνοι, αν αύριο μας εμπιστευτούν την Κυβέρνηση. Κόμμα που δεν προεξοφλεί στην κοινωνία, πού θα βρίσκεται αν κυβερνήσει, δεν είναι κόμμα εξουσίας. Και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας. Δεύτερον, να αλλάξουμε την επικοινωνία μας. Καλό το όραμα, οι θέσεις και οι προτάσεις αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουμε, θα τις χαιρόμαστε μόνοι μας. Αν δεν μπορούμε να πάμε τις ιδέες μας στην κοινωνία, είναι σαν να μην θέλουμε να ξέρει ότι έχει επιλογές. Και μπορεί ένας Πρόεδρος να μην είναι τού Tik Tok. Η κοινωνία όμως είναι. Και όταν γκρινιάζουμε ότι δεν μας «παίζουν» τα κανάλια, είναι σαν να γκρινιάζουμε που έκλεισε η παλιά εθνική που έχει διόδια, αλλά να αρνούμαστε να πάρουμε την καινούργια εθνική, που είναι τζάμπα. Όμως το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να φτάσουμε το μήνυμά μας στη βάση, σε κάθε στέλεχος, σε κάθε καφενείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Το πετύχαμε στον Τομέα Επικοινωνίας, πριν από 15 χρόνια. Και με μηδέν κόστος. Κανείς δεν μας ρώτησε έκτοτε, πώς έγινε. Τρίτον, να αλλάξουμε την οργάνωση μας. Να αποκτήσει γερό κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Ούτε ακέφαλη μπορεί να πηγαίνει στη μάχη. Ούτε με face control. Οι νέοι μέσα, οι παλιοί έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, ήταν ποτέ υπόθεση μίας μόνο γενιάς. Ή «οι δικοί μας» μέσα, οι άλλοι έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, είναι λέσχη φίλων.
Διότι, το κόμμα κάνει εκλογές. Αυτό τις κερδίζει ή τις χάνει. Και αυτό οφείλει να μας οργανώνει όλους. Με ισχυρή ιεραρχία: Πρόεδρος, Γραμματέας, Όργανα. Προς ποια κατεύθυνση; Καλή οργάνωση είναι αυτή, που κάνει την κοινωνία να νιώθει ευπρόσδεκτη. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και κρίνονται από την προσφορά τους στο κόμμα. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσοι εν ζωή ΠΑΣΟΚοι έχουν διεκδικήσει, έστω και μια φορά, ψήφο; Προσπάθησα να μετρήσω και μετά από λίγο σταμάτησα. Χιλιάδες. Δεκάδες χιλιάδες. Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια, Συνδικαλιστικοί φορείς. Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Όλοι πάνε (συλλογικά τουλάχιστον) καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, Δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, που να πήρε χαμηλότερο ποσοστό από το κόμμα του στην περιοχή του.
Αν βάλουμε στη δύναμή μας και παλιούς Βουλευτές, δημιουργούνται στρατιές. Από όλους αυτούς τους αιρετούς, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια. Με ένα, μοναδικό, στόχο: Να φέρουμε περισσότερους πολίτες στην κάλπη. Όχι να ανεβάσουμε ποσοστά διότι τα άλλα κόμματα πέφτουν. Να ανεβάσουμε τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Όπως κάναμε στις Ευρωεκλογές στην Α’ Αθήνας. Πρέπει, άμεσα, να ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Να τους κινητοποιήσουμε σε έναν κοινό αγώνα. Τέταρτον, να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα. Δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μια φωτογραφία. Είναι ενεργοί πολίτες, γνώστες και παθιασμένοι, που πείθουν την κοινωνία ότι μπορεί να ακουμπήσει επάνω τους. Και αυτοί, δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Για αυτήν είμαι περήφανος. Αλλά, είναι ακόμα πολύ μικρή για να παίξει και άμυνα στην Κυβέρνηση και επίθεση προς όφελος της κοινωνίας. Για αυτό έχουμε το κόμμα, τα Όργανα και τους Τομείς. Αυτοί βγαίνουν στην κοινωνία, φέρνουν ιδέες, ανοίγουν συζητήσεις, δημιουργούν εντάσεις σε θέματα που η Κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει. Και σε εθνικό επίπεδο. Και σε τοπικό επίπεδο. Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Κακά τα ψέματα. Όλα αυτά απορρέουν από ένα κέντρο.
Μια πηγή ενέργειας, που διατρέχει όλο το σύστημα. Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Βάζει το όραμα και εμείς δουλεύουμε θέσεις και προτάσεις. Ένα κέντρο που διατάσσει δυνάμεις για μάχη, που βάζει τους καλύτερους μαχητές μπροστά και προστατεύει τους πιο αδύναμους. Που θέτει κανόνες για τη λειτουργία όλων μας στη μάχη. Που εμπνέει, σε όλους, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του, για να πάμε μπροστά.
Που δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη. Ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται. Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε. Διότι, μπροστά μας έχουμε τρία δημιουργικά χρόνια. Τρία χρόνια, στα οποία πρέπει να πάρουμε την Κυβέρνηση, για να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από πολιτικές που έχουμε βάλει απέναντι και να φέρουμε στην Ελλάδα το όραμα που πιστεύουμε. Μπορούμε να το κάνουμε; Και βέβαια μπορούμε. Οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι.
Αν σκεφτούμε παραταξιακά, γίνεται ακόμα πιο εύκολο. Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα. Ευτυχώς, οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες. Χρειάζεται όμως το κέντρο του, την σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».
Μήνυμα Δούκα: Θα κάνω ότι μπορώ για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ το στοίχημα
Για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στην οποία αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη. Συγκεκριμένα, εστίασε στο «μοντέλο» του δήμου Αθηναίων με τις συγκλίσεις, ενώ το μήνυμα που στέλνει είναι ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θέλει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα και «θα κάνω ό,τι μπορεί για αυτό», πρόσθεσε.
«Οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω. Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους.
Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ», είπε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η τοποθέτηση Δούκα:
«Είναι ευτυχής συγκυρία ότι το βιβλίο έρχεται σε μια μετεκλογική περίοδο που θέτει ερωτήματα. Ανάλογα ερωτήματα θέτει και ο Γιώργος Σιακαντάρης στο βιβλίο του. Χωρίς περιστροφές τα θέτει ήδη από τον τίτλο του. ”Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;”. Αλλά και για ποια σοσιαλδημοκρατία μιλάμε. Ο Γιώργος Σιακαντάρης αναφέρεται σε μια διαχωριστική γραμμή, της σοσιαλδημοκρατίας μεταξύ 1950-1980 και μετά το 1980. Στην πρώτη περίοδο επικράτησε η σύνδεση της παραγωγής με αναδιανεμητικές πολιτικές και το κράτος πρόνοιας, ενώ στη δεύτερη μετά το 1980 περιορίστηκε σε μια πολιτική του «οίκτου και της γκρίνιας».
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στην παγκοσμιοποίηση τα χρήματα κάνουν φτερά, σε απομακρυσμένα νησιά, σε παράκτιες εταιρείες, σε χρηματιστήρια. Χάνουν δηλαδή έτσι τα κράτη τα έσοδά τους και μπαίνουν σε περιοριστικές πολιτικές. Έτσι η αναδιανομή και το κράτος πρόνοιας, τα δύο μεγάλα όπλα της σοσιαλδημοκρατίας, χάθηκαν, αφήνοντας τις αγορές να αναδιανέμουν τη φτώχεια.
Ο συγγραφέας δεν προτείνει επάνοδο ”στην παλιά σοσιαλδημοκρατία», αλλά λύσεις για τη «σοσιαλδημοκρατία μετά” Το βιβλίο κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα αυτό. Θα προσθέσω τη δική μου εμπειρία. Εκείνο που υποστηρίζω και νομίζω ο Γιώργος συμφωνεί μαζί μου, είναι ότι βρισκόμαστε σε μια αλλαγή κλίμακας στην πολιτική σκηνή όπου το τοπικό, το εθνικό και το παγκόσμιο έχουν οπωσδήποτε την αυτονομία τους, αλλά αλληλοεξαρτώνται μεταξύ τους, όσο ποτέ άλλοτε.
Ορισμένες απόψεις ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό επιμένουν σε έναν πλήρη διαχωρισμό των πολιτικών χώρων, όπου η ενασχόληση με το τοπικό δεν πρέπει να κάνει ένα βήμα περισσότερο, αγνοώντας την αλληλοσύνδεση μεταξύ τους, αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία. Δεν χρειάζεται να τονίσω εδώ πόσο πίσω μας πάνε παρόμοιες απόψεις και πόσο μας απομακρύνουν από μια συζήτηση για τις προοδευτικές λύσεις στην εποχή μας. Αντίθετα ενισχύουν τη διατήρηση της στασιμότητας, η οποία είναι σήμερα επικίνδυνη. Ο λόγος;
Η κυβερνητική εξουσία ήδη βρίσκεται σε ανεπανόρθωτη διαδικασία ταχείας αποδόμησης. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος η κυβερνητική στασιμότητα να μετατραπεί σε εθνική κρίση. Και επειδή πολλοί σήμερα ανατρέχουν ως λύση στο λεγόμενο μοντέλο Δούκα, ας επιτραπεί στον υποφαινόμενο που ονοματίζεται στο μοντέλο να πει δυο λόγια. Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι το μοντέλο αυτό είναι για εφαρμογή σε κάθε περίσταση, είναι εντούτοις ένα πολιτικό-κοινωνικό ρεύμα με τρεις συνιστώσες. Η πρώτη είναι μια ευρύτερη σύγκλιση δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς που επετεύχθη μέσα από κοινές δράσεις στους κοινωνικούς χώρους για την κοινωνική προστασία και ασφάλεια, τα δικαιώματα, την πολιτική οικολογία κ.α. Όχι όμως μέσω τεχνητών συγκολλήσεων κορυφής και κεντρικών συμφωνητικών, ερήμην της βάσης.
Οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω. Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων. Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ.
Η δεύτερη συνιστώσα είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις που επιτυγχάνονται στο έδαφος των σημερινών εξελίξεων που χρειάζονται επεξεργασίες που υπερβαίνουν τα σημερινά δεδομένα. Θέλω εδώ να επισημάνω, χωρίς καμιά διάθεση ωραιοποίησης, αλλά ως προοπτική τα θέματα που αναδείξαμε. Ξεκινήσαμε από την καθημερινότητα και τη συνδέσαμε με την ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση, την ενεργειακή δημοκρατία, την κλιματική δικαιοσύνη, την ανασυγκρότηση, την κοινωνική θωράκιση και την ασφάλεια. Αυτά τα θέματα που θίξαμε πρώτοι εμείς, τέθηκαν μετέπειτα στον δημόσιο πολιτικό λόγο. Αλλά και πάλι αποσπασματικά, ακόμη και ευκαιριακά σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς να μετασχηματιστούν σε νέες ατζέντες κοινωνικής προάσπισης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Το τρίτο στοιχείο που θέλω να τονίσω και ίσως το πιο καίριο είναι ο χρόνος των όποιων αλλαγών. Ο χρόνος των εξελίξεων δεν είναι ευθύγραμμος, στατικός χώρος, απεριόριστος. Μου λένε ορισμένοι. Ας αφήσουμε τα πράγματα να ωριμάζουν σιγά-σιγά, ας υπομένουμε αυτή τη διαδικασία στασιμότητας. Άφησε τη σήψη να εξελίσσεται. Κάθισε στο γραφείο σου αναπαυτικά και μην ασχολείσαι. Μου επιτέθηκαν μάλιστα επειδή τολμάω ακόμα και να αγωνιώ.
Απέναντι σε αυτές τις απόψεις, υποστηρίζω μια διαφορετική κλίμακα χρόνου. Η ιστορία γράφεται με ασυνέχειες και τομές που αλλάζουν τον ρουν των εξελίξεων. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης.
Υποστηρίζω ό,τι μια ανάλογη κρίσιμη κατάσταση είναι και αυτή που διαμορφώνεται σήμερα, στο ΤΩΡΑ. Δεν είναι ότι όλα παίζονται τώρα, αλλά κρίνεται αν θα δοθεί μια σημαντική ευκαιρία για μια καινούργια ώθηση. Στον χρόνο του παρόντος, σε ένα πολιτικό σκηνικό που βρίσκεται σε δυσαρμονία.
Και αν το βιβλίο μιλάει για την κατεύθυνση των κομμάτων το 2050, εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό. Αγαπητέ Γιώργο καλοτάξιδο το βιβλίο σου».
Παραμένει στο τραπέζι το αίτημα για προσφυγή στη βάση
«Ζεστό» το αίτημα για εκλογή προέδρου κράτησε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, Μανώλης Χριστοδουλάκης, κρίνοντας αναγκαία «την πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης» και ζητώντας τη «συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο».
Και ας μεταφερθούμε τώρα στα μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ:
Στην Κουμουνδούρου συνεχίζονται οι απολύσεις
Μετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στην απόλυση από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Γιώργου Τσίπρα, πρώην Διευθυντής της ΚΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Όπως αναφέρει ο ίδιος λίγο αφότου είχε μιλήσει στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ για την ανάγκη ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, έλαβε την ενημέρωση πως λύθηκε η σύμβαση εργασίας του με το κόμμα. Αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας, λέγοντας ότι η δημοκρατία στα κόμματα αποτελεί κατάκτηση δεκαετιών και «δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα…» αλλά και πως ο ίδιος δεν ανήκει «στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» και πως σχεδόν ποτέ «δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ:
“Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα «σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων. Προφανώς η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα προχωρήσει παρά τα όποια εμπόδια γιατί είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας. Επίσης, η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας. Σε ότι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση”.
Τι απαντά η Κουμουνδούρου
Από πλευράς τους, πηγές της Κουμουνδούρου μεταδίδουν πως η σύμβαση του κ. Τσίπρα ξεκίνησε με την ανάληψη καθηκόντων Διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όταν εκείνος αντικαταστάθηκε από τον Θάνο Μωραΐτη, ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε να του καταβάλλεται η μισθοδοσία κανονικά μέχρι τις Ευρωεκλογές.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Οικονομικός Διευθυντής του κόμματος φέρεται να είχε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για την αποδοχή του παραπάνω αιτήματος, το οποίο, ωστόσο, έχει εκπληρωθεί, καθώς ολοκληρώθηκαν οι Ευρωεκλογές.
Ο Γιώργος Τσίπρας μίλησε στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews και στον Κ. Λασκαράτο μετά τη λύση σύμβασης εργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να μπούμε σε λεπτομέρειες. Εγώ έχω κάνει μια σχετική δήλωση. Δηλαδή μετά από μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, ειδοποιήθηκα μετά από δέκα λεπτά, ότι λύεται σύμβαση εργασίας. Κυκλοφόρησε κάποια διαρροή από κύκλους της Κουμουνδούρου, στην οποία δεν θέλω να απαντήσω γιατί ακριβώς η Κουμουνδούρου δεν είχε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι είναι επτά προτάσεις, επτά ψέματα δηλαδή. Είναι αθλιότητες και μάλιστα παιδαριώδης δολοφονία χαρακτήρα», δήλωσε αρχικά.
«Αν τολμάνε ας κάνουν επίσημη ανακοίνωση», ανέφερε στη συνέχεια ο ίδιος.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως απέκτησε μια έμμισθη σχέση με το κόμμα, μετά την εκλογή Κασσελάκη και είπε πως δεν, «έπεσε από τα σύννεφα» με την σημερινή απόφαση, καθώς «μπορεί να υπήρχε η λίστα ήδη πριν τις εκλογές και μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι». «Δηλαδή όποιος δεν είναι απολύτως της γνώμης του προέδρου. Οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν ωστόσο, με αυτά τα οποία αναφέρονται», εξήγησε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως: «Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά, πολλά χρόνια και μάλιστα στο πρώτο συνέδριο ήμουν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν σκοπεύω να πάω κάπου αλλού. ΣΥΡΙΖΑ είμαι και ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνω».
Τσίπρας: Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δώσουν χώρο στο “μαζί” -Ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες
Είναι ώρα για «τολμηρές πρωτοβουλίες για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του, στην 1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία ολοκληρώθηκε με καταληκτικές επισημάνσεις για «Το μέλλον της Ευρώπης». Αναφερόμενος στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρώην πρωθυπουργός, επισήμανε ότι «αποτελεί ένα σημείο καμπής. Οι πολίτες γύρισαν μαζικά τη πλάτη στο πολιτικό σύστημα», με τον ίδιο να κάνει αναφορά στο ρεκόρ αποχής στη χώρα. «Και πρέπει να δούμε τι φταίει. Προφανώς δεν φταίει η πολιτική γενικά, όπως ακούγεται συχνά και όχι πάντα αθώα. Φταίει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί.
Η εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας. Η εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία. Η πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις» σημείωσε.
Ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες.
«Και πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα: Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή μας αφορούν όλους. Όλο το πολιτικό σύστημα. Με καθοριστικές ναι, αλλά όχι αποκλειστικές, τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι, ότι η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας» είπε και υπογράμμισε παράλληλα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις «δεν μπορούν να μένουν ασταθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης που θα οδηγήσει να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία»
«Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός. Γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό. Αυτό είδαμε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και τόνισε πως: «Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό πιστεύω και το λέω καθαρά, είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου.
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε παράλληλα λόγο για ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ομάδας στην Ευρώπη από Σοσιαλιστές, Αριστερούς και Πράσινους, επισημαίνοντας ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».
Αναφερόμενος στην Ευρώπη συνολικά τόνισε ότι «το ερώτημα «πού βαδίζουμε» αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου. Η αντιπολιτική και η ακροδεξιά ενισχύονται. Οι κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις αποδυναμώνονται και οι τάσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για στροφή στα δεξιά ενισχύονται ακόμα περισσότερο.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναγνωρίσουν τόσο τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς όσο -και ακόμη περισσότερο- της νομιμοποίησής της Ακροδεξιάς ρητορικής αλλά και των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, από το ευρωπαϊκό συντηρητικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο» τόνισε και υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια προοδευτική δύναμη που θα ξυπνήσει μια Ευρωπαϊκή ηγεσία που υπνοβατεί προς το χείλος του γκρεμού. Και που περιμένει την επόμενη κρίση για να αναπτύξει τους θεσμούς που χρειαζόμασταν πριν από αυτή».
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του «χρειαζόμαστε μία δύναμη που θα αγωνιστεί:
Πρώτον, για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού εργαλείου βασισμένου και στην έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η πολιτική προστασία απέναντι σε καταστροφές.
Δεύτερον, για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου στήριξης απέναντι στην ανεργία και ενίσχυσης της απασχόλησης που θα αμβλύνει τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων στους ευάλωτους επιμερίζοντας το κόστος μεταξύ των κρατών μελών.
Τρίτον, για την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά το πλούτο, τα υπερκέρδη και τα ολιγοπώλεια και αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή.
Τέταρτον, για μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική όχι για να ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά για ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και να υπάρξει όντως δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα.
Πέμπτον, για τη προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Γάζα και στην Ουκρανία και σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Αναγνωρίζοντας ότι μια Ευρώπη που ταυτίζεται με τις Αμερικανικές προτεραιότητες ακόμη κι όταν αυτές είναι σε βάρος των δικών της συμφερόντων, είναι μια Ευρώπη χωρίς μέλλον.
Και έκτον, για να στηρίξει μια δίκαιη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην προώθηση νόμιμων διόδων και στην επιστροφή των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο».
Στόχος να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι «στόχος της προσπάθειας που ξεκινάμε σήμερα με το Ινστιτούτο μας, είναι να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης (…) Γιατί η κοινωνία δε πείθεται ούτε με εύκολες απαντήσεις ούτε με επικοινωνιακά τρικ. Θέλει σχέδιο, όραμα, βάθος πολιτικής ανάλυσης και συγκεκριμένες προτάσεις. Που θα απαντάνε στα πραγματικά της προβλήματα και θα δίνουν προοπτική στις προσδοκίες των πολιτών. Θέλει βήματα τολμηρά, αλλά ταυτοχρόνως και βήματα σταθερά. Αυτή τη δύσκολη δουλειά περιεχομένου, φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε σήμερα. Ανοίγοντας τολμηρά το διάλογο και διευρύνοντας το ακροατήριό του».
Και όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε ένα μόνο 24ωρο!
Ας φανταστούμε τι τους περιμένει