Με ολοένα και πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς, ο κλάδος της υγείας αποκτά ένα μέλλον ουσιαστικά συνδεδεμένο με τη χρήση της τεχνολογίας, που με εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι προγνωστικοί αλγόριθμοι για έγκαιρη διάγνωση και η επαναστατική μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος, οδηγούν την ιατρική στην προσωποκεντρική προσέγγιση.
«Η χρήση της τεχνολογίας πρέπει να γίνεται σε ένα οριζόντιο επίπεδο, το οποίο διαπερνά όλους τους τομείς του συστήματος υγείας, αλλά επικεντρώνεται στους ανθρώπους», εξήγησε ο ιατρικός επικεφαλής της Clínica Universidad de Los Andes, Pablo Valdés, σε ένα συνέδριο που προσφέρεται στο ξενοδοχείο Intercontinental στο Σαντιάγο της Χιλής.
Για τη Διευθύντρια Καινοτομίας και Υγείας του Επιμελητηρίου Φαρμακευτικής Καινοτομίας (CIF Chile), Francisca Rodríguez, τα ψηφιακά εργαλεία υγείας επιτρέπουν τη λήψη «καλύτερων αποφάσεων», ενώ «δεν αφορά μόνο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τη δημιουργία νέων φαρμάκων, μεταξύ πολλών άλλων.
Ωστόσο, αυτός ο μετασχηματισμός δεν είναι εύκολος όταν «η κουλτούρα του περιβάλλοντος υγείας είναι πολύ διστακτική στην αλλαγή», σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή της κλινικής Santa María, Cristián Ugarte, ο οποίος τονίζει ότι «η ψηφιοποίηση και η χρήση της τεχνολογίας στην υγεία είναι υποχρέωση που θα επηρεάσει όλο το φάσμα του συστήματος υγείας».
Και οι δύο συμμετείχαν στο πάνελ «Διαγνωστική και Θεραπευτική Τεχνολογία» στο South America Healthcare Innovation Summit, μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Bamberg Health με την υποστήριξη εταιρειών του κλάδου όπως οι BD, CSL Vifor, Pfizer και Siemens Healthineers.
Η πανδημία Covid-19 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο επειδή έπληξε άμεσα την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά επειδή δοκίμασε την ικανότητα των συστημάτων υγείας σε όλους τους τομείς.
Σύμφωνα με τα λόγια του γενικού διευθυντή της Becton Dickinson Cono Sur, Marco Musitano, η παγκόσμια κρίση υγείας αποκάλυψε την κύρια δύναμη της αλυσίδας υγείας: τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι σε όλα τα επίπεδα, τόσο στον κλινικό τομέα όσο και στα εργαστήρια, αναζητούσαν ασταμάτητα απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που κόστιζε ζωές καθώς περνούσαν οι ώρες, οδηγώντας στην ανάπτυξη δοκιμών και εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ.
Σήμερα, στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, ιατρική τεχνολογία σημαίνει, μεταξύ πολλών πραγμάτων: τεχνητή νοημοσύνη, προγνωστικοί αλγόριθμοι, ρομποτική και αμέτρητα εργαλεία βελτιστοποίησης που δίνουν ταχύτητα και ακρίβεια στις διαγνώσεις.
Η ικανότητα ανίχνευσης πιθανών ασθενειών με βάση το γενετικό προφίλ, η πρόβλεψη των συμπτωμάτων του καρκίνου ή άλλης παθολογίας, μπορεί να σημαίνει μια δραστική αλλαγή στις πιθανότητες επιτυχίας μιας θεραπείας.
Αυτή η εξατομίκευση στη διάγνωση και την προληπτική ιατρική προσέγγιση είναι δύσκολο να διαδοθεί σε συστημικό επίπεδο, επειδή «τα συστήματα υγείας δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, δημιουργώντας πολιτικές που ενσωματώνουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία», είπε ο ιδρυτής του λογισμικού Pegasi που επιδιώκει να επιταχύνει τη διάγνωση και τον καρκίνο θεραπεία, Χάρι Λομπόα.
Η προσέγγιση της έγκαιρης διάγνωσης, με εξατομικευμένη και ακριβή ιατρική, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Pro Salud Chile, Jean-Jacques Duhart, αποτελεί μια «πρόκληση που δεν είναι μόνο τεχνολογική, αλλά και μετάβασης από το παράδειγμα της θεραπευτικής ιατρικής σε μια προληπτική ένα, που απαιτεί τα απαραίτητα κίνητρα για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του. Είναι ένα πρόβλημα προσαρμογής.
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποτελέσουμε μια πραγματική συμβολή στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να εργαζόμαστε σε συνεχή συνεργασία με άλλους φορείς και αυτού του είδους οι συναντήσεις, όπου συγκεντρώνεται ολόκληρο το οικοσύστημα υγείας, είναι καθοριστικές όχι μόνο για να μάθουμε για τις εξελίξεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και τις νέες τάσεις, αλλά και για να οραματιστείτε τις προκλήσεις του κλάδου», κατέληξε.