Τα στοιχεία είναι ξεροκέφαλα. Το ίδιο και τα αποτελέσματα στην οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη: Οι Άμεσες Ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν σωρευτικά κατά πάνω από 25 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην ΕΕ, η ανεργία έχει πέσει από το 18% κάτω από το 10%, ο κατώτατος μισθός και ο μέσος μισθός αυξήθηκαν πάνω από τον πληθωρισμό, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Toυ Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Όλα αυτά δεν έτυχαν. Πέτυχαν! Ήταν το αποτέλεσμα μίας πολιτικής που συνδυάζει τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις φιλο-επενδυτικές και φιλο-αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Μία προσπάθεια που συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές του 2023: Εφαρμόσαμε αμέσως το 50% του οικονομικού μας προγράμματος. Πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα μόνο για τα δάνεια που πήραμε φέτος οι πολίτες να εξοικονομήσουν 800 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Ψηφίσαμε τη φορολογική μεταρρύθμιση και προωθήσαμε μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αυξήσαμε τα φορολογικά έσοδα κατά 9% χωρίς αύξηση των φόρων. Ολοκληρώσαμε 10 αποκρατικοποιήσεις με έσοδα 7,1 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Οι τράπεζες πέρασαν σε μία νέα φάση με την αποεπένδυση. Η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Υιοθετήσαμε μία σειρά από εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του θέλοντας να τις μετατρέψουμε σε μικρές «ΔΕΗ» και δημιουργήσαμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Και με αυτό το μεταρρυθμιστικό πνεύμα είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, ώστε να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμη ψηλότερα:
Πρώτον, με την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Φέτος ξεκίνησαν να ισχύουν μία σειρά από μειώσεις φόρων (π.χ. μεγαλύτερο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, μειώσεις φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίων και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ) και συνεχίζουμε με την νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ -με προϋπόθεση την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης- θα ανοίξει ο δρόμος για νέες φορολογικές μειώσεις.
Δεύτερον, η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ήδη δώσαμε τη δυνατότητα παροχής δανείων και σε μη τραπεζικά ιδρύματα, βάλαμε στις ράγες τον λεγόμενο πέμπτο πυλώνα, ενώ προχωρούμε με τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων σε σχέση με το πρόγραμμα Ηρακλής, την επέκταση των άμεσων πληρωμών IRIS και το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν περισσότερες επιλογές χρηματοδότης.
Τρίτον, η ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας: Προχωράμε στην απλοποίηση του διάσπαρτου και αποσπασματικού νομοθετικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αλλά και τη στήριξη της καινοτομίας με φορολογικά κίνητρα σε σχετικό νομοσχέδιο. Πέρα από φορολογικά κίνητρα, θα υπάρξει και χρηματοδοτική στήριξη της προσπάθειας με πόρους από την Ευρώπη.
Τέταρτον, αυξάνουμε τις ταχύτητες αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήδη βρισκόμαστε πολύ πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στις απορροφήσεις. Πρέπει όμως να κινηθούμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Αυτός είναι ο σκοπός της μεταρρύθμισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μετασχηματιστεί σε στρατηγικό εργαλείο χρηματοδότησης της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.
Πέμπτον, η βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: Μετά τις 10 αποκρατικοποιήσεις με 7,1 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα, προχωρούμε με την αναβάθμιση του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ και τη δημιουργία holding companies για την αξιοποίηση ομαδικά ακινήτων του δημοσίου.
Έκτον, η άσκηση μίας αποτελεσματικής και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής. Στον προϋπολογισμό του 2025 -πέρα από τη νέα αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία- θα περιληφθούν μια σειρά από σχετικές παρεμβάσεις (π.χ. κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, νέα αύξηση των συντάξεων) πάντα με σεβασμό στις αντοχές του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Ενώ προχωρούμε παρεμβάσεις που θα απαντούν σε σύγχρονες προκλήσεις όπως το στεγαστικό, το δημογραφικό και η στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.
Έβδομον, η δημοσιονομική σταθερότητα που είναι το θεμέλιο για όλα τα παραπάνω. Αυτή μας η δέσμευση θα αποτυπώνεται και στο Fiscal Structural Plan, που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όχι μόνο γιατί αυτό επιτάσσουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Αλλά, κυρίως, διότι η Ελλάδα έχει κάνει μία μεγάλη προσπάθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια και την προσπάθεια αυτή είμαστε αποφασισμένοι να μην τη σπαταλήσουμε!