Γνωρίζατε ότι το πιο δημοφιλές σνακ στον κόσμο, το πατατάκι, γεννήθηκε λόγω ενός παραπόνου;
Η ιστορία ξεκινά το 1853 στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης, στο Moon’s Lake House, όπου ο George Crum, ένας λαμπρός σεφ αφροϊνδιάνικης καταγωγής, γεννημένος ως George Speck το 1824 στη Νέα Υόρκη, είχε ήδη κάνει όνομα για τις μαγειρικές του δεξιότητες.
Μια μοιραία μέρα, ένας ιδιαίτερα απαιτητικός πελάτης παραπονέθηκε ότι οι τηγανητές πατάτες του Crum ήταν πολύ χοντροκομμένες και μουσκεμένες. Αποφασισμένος να δώσει σε αυτόν τον επισκέπτη ένα μάθημα, ο Crum έκοψε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις τηγάνισε κάνοντάς τις πολύ τραγανές και τις αλάτισε πολύ. Προς έκπληξή του, ο πελάτης τις λάτρεψε και σύντομα όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν τα “Saratoga Chips” του Crum.
Αυτό που πολλοί επίσης δεν γνωρίζουν είναι ότι ο George Crum δεν κατοχύρωσε ποτέ το δημιούργημά του, ούτε έκανε μια περιουσία από αυτό. Αντίθετα, το πατατάκι έγινε τοπική σπεσιαλιτέ και στη συνέχεια εξαπλώθηκε πέρα από τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στο σνακ που γνωρίζουμε σήμερα. Παρόλα αυτά, ο Crum συνέχισε να εργάζεται στο Moon’s Lake House για αρκετά χρόνια μέχρι που άνοιξε το δικό του εστιατόριο, όπου οι πλούσιοι και διάσημοι όπως οι Cornelius Vanderbilt και William Rockefeller θα έρχονταν να απολαύσουν τα πιάτα του. Σήμερα θεωρείται πρωτοπόρος στη βιομηχανία τροφίμων και ένας από τους σημαντικούς συντελεστές στην κουλτούρα του «fast food».
Η συνεισφορά του Crum στη μαγειρική ιστορία είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμη και οι μικρές μας “ανακαλύψεις” μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε ένα τσιπ πατάτας, θυμηθείτε τον έξυπνο σεφ που μετέτρεψε ένα παράπονο σε μια εμβληματική δημιουργία που εξακολουθεί να αγαπιέται παγκοσμίως, πάνω από 170 χρόνια αργότερα. Η κληρονομιά του George Crum ζει σε κάθε “χρατς”.