Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τα διαδοχικά μπαράζ αιματηρών εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας στο Λίβανο, όπου συσκευές ασύρματης επικοινωνίας εξερράγησαν μαζικά στα χέρια των χρηστών τους, μελών της Χεζμπολάχ αλλά και πολιτών.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 450 έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο, στο νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων βομβητών.
«Το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450», ενημέρωσε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη – ούτε κι αναμένεται να το κάνει – αλλά δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως η επίθεση οργανώθηκε από τη Μοσάντ με τη συμμετοχή ίσως και της επίλεκτης μονάδας 8200.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε μια «νέα φάση στον πόλεμο» και καθώς μια μεραρχία του ισραηλινού στρατού αναπτύχθηκε στο βορρά.
«Με ρωτάτε πού είναι ο πράκτορας», είχε πει ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Νασράλα, στους οπαδούς του σε μια τηλεοπτική ομιλία τον Φεβρουάριο. «Σας λέω ότι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας είναι ο πράκτορας». Στη συνέχεια έκανε έκκληση. «Θάψτε το», είπε ο κ. Νασράλα. «Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το».
Ο Νασράλα πίεζε για χρόνια ώστε η Χεζμπολάχ να επενδύσει σε βομβητές, οι οποίοι παρά τις περιορισμένες δυνατότητές τους θα μπορούσαν να λαμβάνουν δεδομένα χωρίς να δίνουν στοιχεία την τοποθεσία ενός χρήστη ή άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είδαν μια ευκαιρία, γράφουν οι New York Times.
Ακόμη και πριν ο Νασράλα αποφασίσει να επεκτείνει τη χρήση βομβητών, το Ισραήλ είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας κελύφους που θα παρουσιαζόταν ως διεθνής παραγωγός βομβητών.
Κατά τα φαινόμενα, η BAC Consulting ήταν μια εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία που είχε συμβόλαιο για την παραγωγή των συσκευών για λογαριασμό μιας ταϊβανέζικης εταιρείας, της Gold Apollo. Στην πραγματικότητα, ήταν μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των πληροφοριών που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση. Είπαν ότι τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες-κελύφη δημιουργήθηκαν για να κρύψουν τις πραγματικές ταυτότητες των ανθρώπων που δημιούργησαν τους βομβητές: αξιωματικούς των Ισραηλινών πληροφοριών.
Η BAC ανέλαβε όντως απλούς πελάτες, για τους οποίους παρήγαγε μια σειρά από βομβητές. Αλλά ο μόνος πελάτης που είχε πραγματικά σημασία ήταν η Χεζμπολάχ, και οι βομβητές της δεν ήταν καθόλου συνηθισμένοι. Κατασκευασμένοι χωριστά, περιείχαν μπαταρίες δεμένες με το εκρηκτικό PETN, σύμφωνα με τους τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών.
Οι βομβητές ξεκίνησαν να αποστέλλονται στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 σε μικρούς αριθμούς, αλλά η παραγωγή αυξήθηκε γρήγορα, αφού ο κ. Νασράλα κατήργησε τα κινητά τηλέφωνα.
Μερικοί από τους φόβους του κ. Νασράλα υποκινήθηκαν από αναφορές από συμμάχους ότι το Ισραήλ είχε αποκτήσει νέα μέσα για να χακάρει τηλέφωνα, ενεργοποιώντας μικρόφωνα και κάμερες εξ αποστάσεως για να κατασκοπεύσει τους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το Ισραήλ είχε επενδύσει εκατομμύρια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κατάλαβαν ότι καμία επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου —ακόμα και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων— δεν ήταν πλέον ασφαλής.
Ο κ. Νασράλα όχι μόνο απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα από συναντήσεις στελέχη της Χεζμπολάχ, αλλά διέταξε να μην κοινοποιούνται ποτέ οι λεπτομέρειες των κινήσεων και των σχεδίων της Χεζμπολάχ μέσω κινητών τηλεφώνων, είπαν τρεις αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι αξιωματικοί της Χεζμπολάχ έπρεπε να κουβαλούν συσκευές τηλεειδοποίησης ανά πάσα στιγμή, και σε περίπτωση πολέμου, οι βομβητές θα χρησιμοποιούνταν για να λένε στους μαχητές πού να πάνε.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές βομβητές στον Λίβανο αυξήθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται μεταξύ αξιωματικών της Χεζμπολάχ και των συμμάχων τους, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Για τη Χεζμπολάχ, ήταν ένα αμυντικό μέτρο, αλλά στο Ισραήλ, οι αξιωματικοί των πληροφοριών αναφέρονταν στους βομβητές ως «κουμπιά» που μπορούσαν να πατηθούν όταν φαινόταν ώριμος ο χρόνος.
Αυτή η στιγμή, όπως φαίνεται, ήρθε αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι θα κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να επιτρέψει σε περισσότερους από 70.000 Ισραηλινούς που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών με τη Χεζμπολάχ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο δραματικής κλιμάκωσης» και κάλεσε όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
«Προφανώς η λογική του να εκραγούν όλες αυτές οι συσκευές είναι να το κάνουμε ως προληπτικό χτύπημα πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση», είπε στους δημοσιογράφους.
Tουλάχιστον δύο αντιαρματικές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο και ως αποτέλεσμα τραυματίστηκαν Ισραηλινοί στη βόρεια μεθόριο, μετέδωσε ο ιστότοπος της εφημερίδας Times of Israel.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν στα πυρά στην περιοχή Ramim Ridge.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στο Τσιχίν, την Ταϊμπέχ, την Μπλίντα, τη Μέις αλ-Τζαμπάλ Αϊταρούν και το Καφρ Κιλά του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με το IDF.
Μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ χτυπήθηκε επίσης από drone στο Khiam.
«Ανοίγουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από βάση της πολεμικής αεροπορίας.
Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.
Σύμφωνα με το BBC η 98η Μεραρχία των IDF μετακινήθηκε ήδη στο βόρειο Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξωθεί τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις, δήλωσαν ότι επιδιώκουν μέσω διπλωματίας να αποτρέψουν κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε αναφέρει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη ότι επρόκειτο «να κάνει κάτι στο Λίβανο», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Η ίδια η επιχείρηση αποτέλεσε έκπληξη για την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ