Εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή το χρονοδιάγραμμα που είχε εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία για έκτακτο συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογή προέδρου την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και β΄γύρο την 1η Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση υπερψηφίστηκε (επί των παρόντων) με 112 ψήφους έναντι 62 ψήφων που έλαβε η πρόταση που είχε καταθέσει η Θεοδώρα Τζάκρη και έναντι 9 ψήφων που έλαβε η πρόταση του Παύλου Πολάκη, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τζάκρη είχε προτείνει έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου.
Η πρόταση του κ. Πολάκη προέβλεπε διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) στις 5 Οκτωβρίου και ψηφοφορία για πρόεδρο στις 3 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου.
Αποχώρησε η ομάδα Κασσελάκη λόγω Πόθεν Έσχες
Επίσης, με άνετη πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου (“στρατόπεδο” των 87). Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά.
Έπειτα, πέρασε με οριακή πλειοψηφία και η πρόταση Σπίρτζη για δημοσιοποίηση πόθεν έσχες των υποψηφίων Προέδρων.
Υπέρ: 87 ψήφοι
Κατά: 84 ψήφοι.
Το αποτέλεσμα θεωρείται άλλη μία νίκη της ομάδας των 87.
Μόλις έγινε γνωστό ότι περνάει η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες, αποχώρησε ομάδα που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη.
Οι αποχωρήσαντες – περίπου 60 άτομα- είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και βγήκαν από την αίθουσα της συνεδρίασης. «Έχασαν τις 4 ψηφοφορίες και πριν την 5η και τελευταία έφυγαν από την συνεδρίαση για να σπάσουν την απαρτία» σχολιάζουν πηγές των 87, μετά την παραπάνω εξέλιξη.
Όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Επιτροπή κύλησε σε πολύ πιο ήρεμο κλίμα σε σχέση με όσα έχουν προηγηθεί την τελευταία περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπήρξε εκτεταμένη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τη μη αποδοχή της καθαίρεσης του και τους χαρακτηρισμούς του για «κουκούλες» και «πραξικοματίες».
Η συνεδρίαση του οργάνου ξεκίνησε με την ομιλία της γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, η οποία παρουσίασε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη του Έκτακτου Συνεδρίου και την ανάδειξη νέου προέδρου και νέας ΚΕ. Επίσης, η Ράνια Σβίγκου, υπενθυμίζοντας ότι είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανοιχτής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της μομφής ήταν ξεκάθαρο και οι συνέπειες του αυτονόητες.
Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος πρότεινε να προχωρήσουν στο Έκτακτο Συνέδριο και καταστατικές αλλαγές, δεδομένου ότι είχε προχωρήσει η προεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού, αλλά και για να δεσμευτεί η επόμενη ηγεσία του κόμματος και να μην έχει λευκή επιταγή να περάσει όποιες αλλαγές επιθυμεί. Άσκησε και αυτός κριτική σε όσους μιλούν για χούντες.
Από την κασσελακική πλευρά μίλησε η Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας λόγο για στελέχη που κρύβονται πίσω από τυπολατρίες και συγκυριακές πλειοψηφίες, που προδήλως δεν αντιστοιχούν στην αληθινή βούληση των μελών του κόμματος και προκύπτει μια κρίση διάστασης βάσης και κορυφής. Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της για «ορθό και σύντομο» χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, κατά ένα μήνα νωρίτερα από την εισήγηση της ΠΓ.
Σε ομιλία με μεγάλη διάρκεια (12 λεπτά) και χαρακτήρα προεδρικής υποψηφιότητας προχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε ότι όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να εγγυώνται τη συλλογικότητα, την ενότητα, τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, ενώ προχώρησε αρκετές αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως την αναφορά: «Δεν μπορείς να ζητάς πρόταση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική».
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης επιφύλαξε μια και καυστική ατάκα για τους προερχόμενους από τη Δεξιά συμβούλους του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέροντας ότι μπορεί να δεχθεί οτιδήποτε από σχεδόν όλα τα μέλη της ΚΕ, αλλά…: «Δεν μπορώ να δεχθώ να μιλάνε ο Αντώναρος και ο Σπηλιωτόπουλος για πραξικοπηματίες». Επίσης, κατέθεσε και αυτός πρόταση για συντόμευση του χρονοδιαγράμματος.
Ο Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε στο κασσελακικό στρατόπεδο, τονίζοντας πως η ρητορική υπέρ πραξικοπήματος συνιστά ντε φάκτο διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Τέλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως κανείς δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν, αλλά να κριθούν όλοι στη βάση, για αυτό εξάλλου έγινε και η πρόταση μομφής, γιατί δεν δέχονταν ο Στέφανος Κασσελάκης να πάει στη βάση.
Εκτός ΚΕ, η μέρα ξεκίνησε για τον ΣΥΡΙΖΑ με την προαναγγελία καταθέσεων αγωγών μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιάννη Ραγκούση για το θέμα του bullying, ακολούθησε η απόφαση της Νομαρχιακής Βόρειας Αθήνας, η οποία ζητούσε την άμεση επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στα καθήκοντά του και την προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, καθώς η τωρινή βρίσκεται σε εμφανή δυσαρμονία με τη βάση.
Στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στην Άρτα χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει δηλώσεις.
Ελάχιστη ώρα μετά, η Όλγα Γεροβασιλη απάντησε με μια ανάρτηση της στο πρώτην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η «ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας».
Παράλληλα, τον επέκρινε για το γεγονός ότι «θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου», αφήνοντας αιχμή και για την επιλογή του να πάει στην εκλογική της περιφέρεια ημέρα κατά την οποία απουσίαζε…: «Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι» κατέληξε.