Ολλανδοί αστρονόμοι κατηγορούν την SpaceX του Έλον Μασκ ότι οι δορυφόροι Starlink «τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και εμποδίζουν την αστρονομική έρευνα. Το Ευρωπαϊκό δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων χαμηλής συχνότητας (LOFAR), εξετάζει αμυδρά και μακρινά αντικείμενα σε όλο το σύμπαν από το 2012 αναζητώντας μαύρες τρύπες και εξωπλανήτες. Όμως, στα πέντε χρόνια από τότε που η SpaceX άρχισε να εκτοξεύει τους δορυφόρους Starlink, οι εκπομπές ραδιοκυμάτων αυξήθηκαν, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη την παρατήρηση.
«Πέρυσι, αρχίσαμε να βλέπουμε σήματα παρεμβολής στον ουρανό, καταφέραμε να εντοπίσουμε ότι προέρχονταν από τους δορυφόρους Starlink πρώτης γενιάς που ήταν σε τροχιά πάνω από τη Γη», δήλωσε η Τζέσικα Ντέμπσεϊ, επιστημονική και γενική διευθύντρια του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας. Σήμερα, η SpaceX έχει περισσότερους από 6.000 δορυφόρους σε τροχιά, παρέχοντας internet υψηλής ταχύτητας σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.
Οι δορυφόροι Starlink έχουν εκπέμψει ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την οποία οι αστρονόμοι πίστευαν ότι προέρχεται από ελαττωματικές μπαταρίες. Πέρυσι, οι επιστήμονες επικοινώνησαν με την SpaceX και ένιωσαν αισιόδοξοι ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είπε η Ντέμπσεϊ. Αλλά όταν οι αστρονόμοι πραγματοποίησαν παρατηρήσεις τον Ιούλιο, διαπίστωσαν ότι οι νέοι δορυφόροι Starlink V2 Mini της SpaceX προκαλούσαν ακόμη περισσότερες παρεμβολές. Εκτοτε, η SpaceX έχει εκτοξεύσει ακόμη περισσότερους δορυφόρους.
«Το Starlink εξέπεμπε πάνω από 30 φορές περισσότερες εκπομπές, και αυτό ισχύει πλέον για όλους τους δορυφόρους του. Ειλικρινά, σοκαριστήκαμε», είπε η επιστήμονας.
«Η φωτεινότητα σε αυτή τη συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων αυτών των νέων δορυφόρων, σε σύγκριση με αυτό που εξετάζουμε είναι περίπου 10 εκατομμύρια φορές πιο φωτεινή. Είναι σαν να προσπαθείτε να δείτε ένα όμορφο αλλά αμυδρό αστέρι μια σκοτεινή νύχτα και ξαφνικά να ανατείλει μια πανσέληνος δίπλα του» πρόσθεσε.
Το χειρότερο είναι ότι το πρόβλημα μεγεθύνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Εκτοξεύουν 40 από αυτές τις ‘πανσελήνους’ κάθε εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 6.000 δορυφόροι Starlink εκεί πάνω, αλλά προβλέπεται να εκτοξευθούν συνολικά 100.000», είπε. «Φανταστείτε λοιπόν 100.000 πανσέληνους εκεί ψηλά. Τότε μπορούμε πραγματικά να πούμε αντίο σε κάθε είδους αστρονομία που θα ελπίζαμε να κάνουμε από τη Γη» είπε χαρακτηριστικά.
Η Ντέμπσεϊ και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics» που δείχνει ότι σχεδόν όλοι οι δορυφόροι Starlink που παρατήρησαν, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις παρατηρήσεις. Είπε ότι η πρόθεση της ομάδας της δεν είναι να πει στις εταιρείες να αποσύρουν τους δορυφόρους τους, αλλά μάλλον να τις πείσει να λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παρατηρήσεις.
ΠΗΓΗ: Independent