Με προβληματισμό και αμφιβολίες ως προς την μακροημέρευσή της υποδέχθηκαν Τύπος και αναλυτές την ανακοίνωση σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Γαλλία.
«Η κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι μια ομάδα που απέχει πολύ από την εθνική ενότητα που υποσχέθηκε ο Μακρόν», υποστηρίζει η εφημερίδα LE MONDE σημειώνοντας ότι η διελκυστίνδα μεταξύ του «στρατοπέδου» του Προέδρου και των Ρεπουμπλικανών τις τελευταίες ημέρες οδήγησε σε μια κυβέρνηση που χωρίζεται σχεδόν εξίσου στα δυο. Όπως επισημαίνεται στην ίδια εφημερίδα, οι 9 εκ των 39 υπουργών της νέας κυβέρνησης είχαν ήδη διατελέσει υπουργοί υπό τον Μακρόν ή παλαιότερα, ενώ 24 ήταν βουλευτές και 5 είχαν εκλεγεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε κυβέρνηση.
Για ένα «εύθραυστο οικοδόμημα του Μπαρνιέ» κάνει λόγο η εφημερίδα LA TRIBUNE αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ενώ «Πρωτοφανής συνασπισμός μεταξύ Κέντρου και Δεξιάς» είναι ο τίτλος στην εφημερίδα LA CROIX.
Από την πλευρά της η εφημερίδα LE FIGARO σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση Μπαρνιέ δεν είναι κυβέρνηση συγκατοίκησης» και, συνομιλώντας με τον πολιτικό επιστήμονα Στεφάν Ροζέ, επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν αντικατοπτρίζει την πολιτική εικόνα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική εικόνα φάνηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου οι Γάλλοι ψήφισαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για μία «ζεύξη Ρεπουμπλικανών-Μακρονιστών που γέρνει πολύ προς τα δεξιά» παρά τις αρχικές δεσμεύσεις για μία «ισορροπημένη, αντιπροσωπευτική και πλουραλιστική κυβέρνηση», κάνει λόγο η εφημεριδα LIBERATION, ενώ «δεξιά ομάδα, αλλά με ένα μείγμα νέων και ποικίλων προφίλ» χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση η εφημερίδα LES ECHOS.
Το περιοδικό LE POINT κάνει λόγο, στο κεντρικό του άρθρο, για μία «συνέχιση του μακρονισμού και της δεξιοποίησης» σε μία κυβέρνηση όπου η πλειοψηφία των υπουργών είναι άγνωστοι και χωρίς πολιτικό βάρος, κάτι που η ίδια εφημερίδα τονίζει και σε δεύτερο άρθρο της, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «O Μπαρνιέ και οι nobodies», ενώ για «δεξιά στροφή και αδιέξοδο» κάνει λόγο η ηλεκτρονική εφημερίδα MEDIA PART.