Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη , ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα ως κράτος.
«Η απομόνωση των Τουρκοκύπριων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας για το Κυπριακό σημείωσε: «Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».
Ο Ερντογάν τάχθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον του Ισραήλ για τα πεπραγμένα στη Γάζα, λέγοντας ότι σφαγιάζει εδώ και περίπου ένα χρόνο Παλαιστινίους, ενώ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τον Νετανιάχου «Χίτλερ». «Ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων, η Γάζα έχει γίνει το μεγαλύτερο νεκροταφείο γυναικών και παιδιών στον κόσμο», είπε.
«Στη Γάζα δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, αλλά και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, η αλήθεια πεθαίνει, οι αξίες που η Δύση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται πεθαίνουν και οι ελπίδες της ανθρωπότητας να ζήσει σε έναν πιο δίκαιο κόσμο πεθαίνουν μία προς μία».
«Η ισραηλινή κυβέρνηση, αγνοώντας τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιεί εθνοκάθαρση, μια κατάφωρη γενοκτονία εναντίον ενός έθνους και καταλαμβάνει τα εδάφη του».
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών γίνονται σεβαστά», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε:
«Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου».
«Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», ανέφερε και συνέχισε:
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί. Έχουν περάσει 50 χρόνια από την Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί».
Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους
Είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να θέσει τέλος στις διώξεις των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι αποκόπτονται από τον κόσμο με εμπάργκο σε αντίθεση με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών», και να αναγνωρίσει επίσημα «την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου το συντομότερο δυνατό. Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να καταγραφούν εκ νέου και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί. Σήμερα, καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», ανέφερα
Υποστηρίζουμε ενεργά την εγκαθίδρυση σταθερότητας στη Λιβύη και τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της χώρας. Καλούμε όλα τα κράτη να συμπαρασταθούν ειλικρινά στη Λιβύη σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο και να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών.
Με τη συμβολή των μελών-παρατηρητών, της Ουγγαρίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ο οργανισμός εξελίσσεται σε υποδειγματικό μοντέλο συνεργασίας. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη μας ως ο τουρκικός κόσμος….
Υπογράμμισε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών: «Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν να εκπληρώσουν την ιδρυτική τους αποστολή και έγιναν όλο και πιο δυσλειτουργικά, δυσκίνητα και αδρανή. Ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στα παγκόσμια ζητήματα δεν μπορεί να αγνοηθεί».ω