Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού, μίλησε στην ΕΡΤNews, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη και τον θυμό του για την τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα.
“Θα έλεγα με πολύ απόσταση από τα γεγονότα ότι όλοι αυτοί οι οποίοι επικαλούνται την ιστορία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου για να δικαιολογήσουν αυτό το ρεζίλι, είναι αναιδείς».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική αναίδεια και την ιστορική ύβρι που παρατηρούνται σήμερα. «Το να μην σέβεσαι και να μην εκτιμάς έναν αγώνα ιδεών και αξιών που έγινε σε δύσκολες συνθήκες είναι ντροπή», δήλωσε. «Σήμερα υπάρχει ένας ξεπεσμός, υπάρχει ένας διασυρμός. Είναι ξεπεσμός και διασυρμός των πάντων: της αριστεράς, του πολιτικού συστήματος, της δημοκρατίας».
Σημείωσε επίσης ότι «τα μέλη που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάνε τίποτε για την εμπειρία που υφίστανται». Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση του κόμματος, είπε: «Αυτό είναι διασυρμός της πολιτικής. Η προσωποποίηση της πολιτικής δεν με εκφράζει ποτέ. Τα φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα είναι διαλυτικά».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη γνώμη του ότι οι ευθύνες είναι συλλογικές: «Η ευθύνη είναι και της προηγούμενης ηγεσίας και της τωρινής ηγεσίας». Τόνισε ότι η κατάσταση αυτή έχει ιστορία και ονοματεπώνυμο, προερχόμενη από την «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό εκλογικό κόμμα».
«Τα δημοκρατικά φαινόμενα είναι αστειότητες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη είναι σε όλους εκείνους οι οποίοι εμφανίζονται ως στελέχη με ναπολεόντειο σύνδρομο». Αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές διαδικασίες, είπε: «Αυτές οι διαδικασίες κοστίζουν. Στην πολιτική δεν υπάρχει κάτι που να μένει μετέωρο στο ηθικό και κοινωνικό επίπεδο».
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τονίζει την ανάγκη για αλλαγή, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους θεσμούς.
«Η Αριστερά δεν είναι αυτή τη στιγμή σε μία ευνοϊκή περίοδο», κατέληξε, «παρά το γεγονός ότι η συγκυρία θα ευνοούσε την ενίσχυση μιας σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς» και πρόσθεσε «Υπάρχει μια κρίση δομική, προγραμματική, πολιτική σε όλη την Ευρώπη».
Τέλος ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού βλέπει την ανάγκη για μια αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος που θα επαναφέρει την εκπροσώπηση και την ουσία στη πολιτική.