Τόσο η πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασαν στα νέα εμπόδια που φέρονται να τέθηκαν εξαιτίας της διαμάχης με τη Βουλγαρία για την βαλκανική ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασε οργισμένα σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η προβληματική αίτηση ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε σε νέο εμπόδιο, εξαιτίας της διαμάχης με την γειτονική Βουλγαρία.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοτσκι δήλωσε ότι η ΕΕ προσπαθεί να “υπαγορεύσει” τι πρέπει να κάνει η Βόρεια Μακεδονία και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στις ενταξιακές συνομιλίες με το μπλοκ των 27 χωρών.
Τα σχόλια του Μίτσκοτσκι ακολούθησαν αναφορές ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη αποφάσισαν να προωθήσουν τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανα Πισονερο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι οι διαδρομές της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έχουν διαχωριστεί, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά μονοπάτια ή χρονοδιαγράμματα.
“Η θέση μας είναι πολύ σαφής, η Επιτροπή προσβλέπει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό, μόλις η Βόρεια Μακεδονία εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια”, δήλωσε η Πισονέρο.
Η ΕΕ ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με τις δύο βαλκανικές χώρες το 2022, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να επανεξετάσει τη διαδικασία διεύρυνσης του ευρωπαϊκού μπλοκ. Έγιναν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ πριν από δύο δεκαετίες, αν και οι ενταξιακές τους συνομιλίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.
Ωστόσο η τότε υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας καθυστέρησε λόγω μιας διαμάχης με τη Βουλγαρία σχετικά με τη βαλκανική ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό.
Για να βγει από το αδιέξοδο, η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Σκόπια αποδέχθηκε το βουλγαρικό αίτημα να εισαχθεί στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας μια αναφορά που αναγνωρίζει την ύπαρξη βουλγαρικής εθνικής μειονότητας.
Ωστόσο, δεν είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να πραγματοποιήσει την αλλαγή, και η νέα συντηρητική κυβέρνηση του Μίτσκοσκι λέει ότι θα τροποποιήσει το σύνταγμα μόνο αν η Βουλγαρία εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι είναι άδικο να συνδέει κανείς τις προοπτικές της χώρας του στην ΕΕ με το αίτημα της Βουλγαρίας. “Για μένα, αυτό είναι μια υπαγόρευση”, δήλωσε. “Αν αυτή είναι η προϋπόθεση για να συνεχίσει η Μακεδονία τις διαπραγματεύσεις, τότε το είπα στις Βρυξέλλες – όχι ευχαριστώ!”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, η οποία χρησιμοποίησε την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να πει ότι η πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ είναι σαν να “περιμένει τον Γκοντό”, αναφερόμενη στο γνωστο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ.
«Για εμάς, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων και 16 θετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μοιάζει με τον “κύριο Γκοντό”, διότι τον περιμένουμε από το 2005, πάντα ενθαρρυμένοι από διεθνείς εκπροσώπους με το… ρεφρέν “απομένει μόνο αυτός ο ένας όρος ή μόνο αυτή η μία παραχώρηση”», είπε.
Η πορεία της χώρας προς την ΕΕ παρεμποδίστηκε για χρόνια από την Ελλάδα λόγω μιας άλλης διαμάχης για την ιστορία και την κληρονομιά, κυρίως όμως για το όνομα. Διευθετήθηκε το 2018, αφού η χώρα άλλαξε το συνταγματικό της όνομα σε Βόρεια Μακεδονία από το (σκέτο) «Μακεδονία», το οποίο πάντως παραμένει η προτιμώμενη χρήση του Μίτσκοτσκι και της Σιλιάνοφσκα.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών, Βένκο Φιλίπσε, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μίτσκοτσκι για τη νέα οπισθοδρόμηση. «Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή για το μέλλον των πολιτών», δήλωσε. «Πρόκειται για μια χαμένη ευκαιρία που θα επηρεάσει πολλές οικογένειες και μια ολόκληρη νέα γενιά».
Πηγή: Euronews