Γράφει ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος*
Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο έχει λάβει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις. Η κλιμάκωση δικαιολογημένα εντείνει τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, καθώς η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή παραμένουν εύθραυστες. Ένας πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις, που να εμπλέκουν στην ένταση και άλλες χώρες όπως το Ιράν, αλλά και την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.
Η εμπλοκή της Τουρκίας σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Η Τουρκία, έχοντας αναπτύξει ισχυρή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε μόνιμη ένταση με το Ισραήλ , ιδίως λόγω των πολιτικών της Άγκυρας στην Παλαιστίνη και της γεωπολιτικής της στρατηγικής στην περιοχή.
Περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία στο να ενισχύσει τη θέση της ως δήθεν υπερασπιστής των μουσουλμανικών συμφερόντων στην περιοχή, ενώ θα μπορούσε να εντείνει την παρουσία της στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου για να προστατεύσει τις ενεργειακές της φιλοδοξίες.
Παράλληλα, η Ελλάδα και η Κύπρος, που βρισκόμαστε στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδέχεται να βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Οποιαδήποτε σύγκρουση στην περιοχή απειλεί να διαταράξει την ενεργειακή συνεργασία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής. Η Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω της συνεργασίας μας με το Ισραήλ σε ενεργειακά και στρατιωτικά θέματα, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε κατάσταση γεωπολιτικής πίεσης, ειδικά αν η Τουρκία προσπαθήσει να επωφεληθεί από μια πιθανή αποσταθεροποίηση.
Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ήδη πεδίο ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, και μια κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου θα μπορούσε αναπόφευκτα να επιδεινώσει την κατάσταση. Τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή ενισχύουν το γεωπολιτικό ενδιαφέρον πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Εάν οι συγκρούσεις επεκταθούν και επηρεάσουν τις θαλάσσιες ζώνες, οι ήδη υπάρχουσες διαφορές για τις ΑΟΖ θα γίνουν ακόμη πιο εκρηκτικές, οδηγώντας σε διπλωματικές κρίσεις ή ακόμη και σε ανοιχτές αντιπαραθέσεις.
Από οικονομικής άποψης, η αστάθεια στην περιοχή θα μπορούσε επίσης να διαταράξει την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας, επηρεάζοντας τις διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος, που φιλοδοξούμε να γίνουμε σημαντικοί κόμβοι στην ενεργειακή εξίσωση, θα πρέπει να διαχειριστούμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα μια πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, καθώς και τις συνέπειες στις επενδύσεις σε υποδομές όπως ο αγωγός EastMed ή ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ τους.
*Διεθνολόγος