Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ φάνηκε σήμερα να αναφέρεται στην πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με αρκετά ειδησεογραφικά μέσα, ο Γκάλαντ είπε σε σώματα τεθωρακισμένων κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο: “Η εξόντωση του Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν είναι το τέλος — η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους θα ενεργοποιήσει όλες τις δυνατότητές μας περιλαμβανομένων υμών”.
Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι στη διάρκεια της νύκτας «εξουδετέρωσε» τον επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, όπου διεξάγει πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ.
Στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός στρατός «έπληξε και εξουδετέρωσε τον Φάταχ Σαρίφ, επικεφαλής του λιβανέζικου παρακλαδιού της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτός ήταν «υπεύθυνος για τον συντονισμό με πράκτορες της Χεζμπολάχ των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς στον Λίβανο».
«Επίσης ήταν υπεύθυνος για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Χαμάς στον Λίβανο να στρατολογήσει μέλη και να συγκεντρώσει όπλα», συνέχιζε η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ και η Σιν Μπετ (η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας) συνεχίζουν «να δρουν κατά οποιουδήποτε αποτελεί απειλή για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ».
Νωρίτερα η Χαμάς είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της στον Λίβανο, ο Φάταχ Σαρίφ Αμπού αλ Αμίν, που ήταν και μέλος της διοίκησης του κινήματος στο εξωτερικό, σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον του σπιτιού του στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων αλ Μπας, στον νότιο Λίβανο.
Σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, τον γιο και την κόρη του «σε μια τρομοκρατική και εγκληματική δολοφονία», είχε προσθέσει η Χαμάς.
Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι σημειώθηκε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον του αλ Μπας κοντά στην Τύρο, στο νότιο τμήμα της χώρας, το πρώτο πλήγμα αυτού του είδους εναντίον του καταυλισμού προσφύγων.
Ο Φάταχ Σαρίφ ήταν επίσης εργαζόμενος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), αλλά είχε τεθεί σε διοικητική αργία τους τελευταίους μήνες.
«Ο Φάταχ αλ Σαρίφ ήταν εργαζόμενος της UNRWA, αλλά τον Μάρτιο τέθηκε σε διοικητική αργία άνευ αποδοχών» καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του «μετά τις καταγγελίες σχετικά με την πολιτική του δραστηριότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Την ημέρα ήταν πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών της UNRWA και τη νύκτα ήταν επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Στους 45 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινό ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Αΐν ελ Ντέλεμπ κοντά στη Σάιντα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Λιβάνου, σε νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα οι λιβανικές αρχές, ενώ το το Ισραήλ συνεχίζει την έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών σε όλη τη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν» σε επικαιροποιημένο απολογισμό της «επίθεσης του ισραηλινού εχθρού στην Αΐν ελ Ντέλεμπ», κοντά στη Σάιντα την Κυριακή. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI) τόνισε το πλήγμα είχε στόχο ένα κτίριο το οποίο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού κατέρρευσε ολοσχερώς.
Παράλληλα το υπουργείο τόνισε ότι ένα ισραηλινός βομβαρδισμός στην κοιλάδα Μπεκάα σκότωσε έξι διασώστες από την Ισλαμική Επιτροπή Υγείας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.
Ένα «πλήγμα του εχθρού στο κέντρο πολιτικής προστασίας της Ισλαμικής Επιτροπής Υγείας σκότωσε έξι μέλη του προσωπικού διασωστών και τραυμάτισε άλλα τέσσερα» στο Σοχμόρ, τόνισε το υπουργείο, καταδικάζοντας εκ νέου «στοχοθέτηση από το Ισραήλ υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών».
Στο μέτωπο της Συρίας, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι επτά φιλοϊρανοί μαχητές τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σήμερα το πρωί στη Συρία κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
«Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νέα επιδρομή, με στόχο ένα κτίριο κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο Τζντεϊντέτ Γιαμπούς», τόνισε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι επτά φιλοϊρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων δύο Σύροι, τραυματίστηκαν. Οι εθνικότητες των υπολοίπων δεν διευκρινίστηκαν.
Αυτό το συνοριακό πέρασμα, που βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει τη Βηρυτό με τη Δαμασκό, κατακλύζεται εδώ και μια εβδομάδα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, Λιβανέζους αλλά και Σύρους πρόσφυγες, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία με το Ισραήλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Δυτικού διπλωμάτη στη Βηρυτό μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Λιβάνου.
«Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου και στην επιστροφή στην έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ και η Γαλλία με τη στήριξη της ΕΕ και αραβικών και ξένων χωρών υπέρ μιας εκεχειρίας», τόνισε ο Μικάτι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
«Προτεραιότητα είναι η εφαρμογή της απόφασης 1701» του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Μπαρό έφτασε χθες Κυριακή το βράδυ στη Βηρυτό, όπου για πρώτη φορά από το 2006 το Ισραήλ έπληξε στόχο στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας σκοτώνοντας τρία μέλη ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας.
Μέχρι στιγμής τα ισραηλινά πλήγματα επικεντρώνονταν στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπως και στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.
Ο Γάλλος υπουργός παρέδωσε χθες έκτακτη υγειονομική βοήθεια στο υπουργείο Υγείας του Λιβάνου προτού έχει συνάντηση εργασίας για την κατάσταση των 23.000 Γάλλων πολιτών που ζουν στον Λίβανο.
Σήμερα ο Μπαρό συναντήθηκε με τον μαρωνίτη πατριάρχη Μεσάρα Ράι και αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του στρατού του Λιβάνου, τον στρατηγό Ζοζέφ Αούν, και τον Ναμπίχ Μπέρι πρόεδρο του κοινοβουλίου και σύμμαχο της Χεζμπολάχ.
Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι, μαζί με αραβικές, δυτικές και ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ προκειμένου «να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία».
Το Ισραήλ αγνόησε την πρωτοβουλία και ενέτεινε τα πλήγματά του εναντίον του Λιβάνου. Την Παρασκευή εξόντωσε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.